Lebiodka pospolita aka oregano

Znana szeroko także jako oregano, macierzanka, dziki majeranek, macierduszka. Nic dziwnego - lebiodka pospolita (Origanum vulgare) ma wiele dobroczynnych właściwości.

Spis treści

Surowcem zielarskim lebiodki pospolitej jest ziele (Herba Origani) oraz uzyskany z niego olejek (Oleum Origani). Oregano pozyskuje się ze specjalnych upraw, ale również ze stanowisk naturalnych. Dzięki charakterystycznemu korzennemu zapachowi roślina powszechnie stosowana jest jako dodatek do różnych potraw.

Oregano dla zdrowia

Warto dodawać oregano do ulubionych dań, ponieważ zawiera wiele związków biologicznie czynnych, a najważniejsze z nich to:
- olejek eteryczny (ok. 1,2%),
- fenole (m.in. karwakrol, tymol),
- seskwiterpeny,
- flawonoidy,
- garbniki,
- fenolokwasy,
- fitosterole,
- związki żywicowe,
- gorycze,
- sole mineralne.

Oregano ma szerokie spektrum działania. Dodawane do potraw działa wiatropędnie, ułatwia wchłanianie i trawienie pokarmów. Lebiodka pospolita ma właściwości przeciwzapalne, odtruwające oraz żółciopędne. Ze względu na właściwości wykrztuśne, rozkurczowe i bakteriostatyczne oregano polecane jest w dolegliwościach dróg oddechowych.

Lebiodka pospolita - właściwości

Głównym zastosowaniem ziela lebiodki pospolitej jest delikatne pobudzanie czynności wydzielniczych różnych narządów wewnętrznych w organizmie człowieka. Roślina ta dzięki zwiększeniu sekrecji śliny, soku żołądkowego oraz żółci usprawnia proces przyswajania i trawienia pokarmów. Lebiodka wspomaga czynność pracy nerek, gruczołów potowych, a także wzmaga wydzielanie śluzu przez błony śluzowe układu oddechowego. Napary z ziela tej rośliny są polecane przy uciążliwych wzdęciach, nadmiernej fermentacji oraz przy stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i dwunastnicy. Ponadto preparaty zawierające lebiodkę pospolitą polecane są w kamicy żółciowej, w przypadku niedoczynności dróg żółciowych i wątroby oraz w różnych schorzeniach górnych dróg oddechowych.

Lebiodkę można również stosować zewnętrznie. Preparaty zawierające tą roślinę stosuje się do płukania jamy ustnej i gardła oraz w postaci inhalacji w chorobach układu oddechowego. Ponadto olejek eteryczny polecany jest jako dodatek do kąpieli leczniczych przy świądzie skóry, a także do przemywania ran, które trudno się goją.

Źródła:

  • Wielgosz T., Wielka księga ziół polskich, Wydawnictwo Elipsa, Poznań,
  • Klasztorna apteka- zioła ojca Kiliana, Wydawnictwo Salwator, Kraków 2008,
  • Ożarowski A., Jaroniewski W., Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!