Leczenie przez jedzenie


 
Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Nadal mało ludzi zdaje sobie sprawę z niesamowitych właściwości leczniczych jakie daje nam natura. Nauczeni sięgania po tabletkę, zapominamy o babcinych naturalnych recepturach na tradycyjne dolegliwości.

Miód

Wszechstronne właściwości lecznicze miodu działają korzystnie zarówno na układ krążenia, jak na układ nerwowy, oddechowy, pokarmowy i na schorzenia skóry. Najpopularniejszy pszczeli produkt prócz słodyczy zawiera cenną mieszaninę substancji o działaniu antybiotycznym.

Czytaj też: Miód w duecie. 11 sposobów na zastosowanie miodu w domowych lekarstwach

Pozostając w pszczelich wyrobach należy podkreślić fakt, że również wyciąg z propolisu, pyłku kwiatowego i plastrów miodu doskonale regenerują zdrowie. Nie tylko znieczulają miejscowo, ułatwiają gojenie się ran, ale i regulują ciśnienie krwi, wzmacniają wydzielanie żółci oraz odtruwają wątrobę.

Winogron

Winogron z rodziny winoroślowatych zawiera duże ilości fosforu, magnezu, potasu, chloru i wiele mikroelementów, dzięki czemu bardzo korzystnie działa na serce, układ krwionośny i kości, dodatkowo regulując system nerwowy.

Mięso z kaczki

Mięso z kaczki prócz znakomitych walorów smakowych, posiada najkorzystniejsze właściwości dietetyczne i zdrowotne. Dania z kaczki są zalecane dla osób z obniżoną odpornością, gdyż jej mięso zawiera dużo białka, mało tłuszczu (5%), żelazo oraz witaminy (A, B, E).

Pigwa

Zaskakujące zalety ukrywa pigwa. Pod postacią soku działa leczniczo na prace serca, obniża ciśnienie krwi, osłabia skurcze jelit, a także pobudza trawienie. Wyciąg ze świeżych owoców wspomaga niedokrwistość, a śluz z moczenia nasion jest wyśmienity na kaszel i stany zapalne dróg oddechowych.

Nalewki

Sporządzane z owocowych soków słynne nalewki babuni, oprócz alkoholu również zawierają korzystne dla zdrowia składniki. Na przykład nalewka z derenia posiada właściwości lecznicze ogólnoustrojowe.
Natomiast stosowana w dynastii Chin od dawien dawna nalewka z cytryńca chińskiego działa detoksykacyjnie oraz regenerująco na pracę wątroby, a także przedłuża zdrowie i młody wygląd.

Czytaj też: Jedzeniem pokonaj samopoczucie

Susz

Zbierany na polanach i ususzony w domowym zaciszu dziurawiec zwyczajny wpływa pozytywnie na układ nerwowy oraz pokarmowy. Wywar pity z tej rośliny nie tylko zmniejsza depresję, łagodzi bezsenność i migrenę ale i regeneruje zmęczoną wątrobę.

Susz z kwiatów dzikiego bzu z rodziny piżmaczkowatych to receptura, która działa moczopędnie, napotnie, przeciwgorączkowo, a także zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych. Stosowany zewnętrznie służy do przemywania miejsc zapalnych oczu i gardła.

Skorupy jaj

Ku powszechnej wiedzy, skorupy jaj są bogatym źródłem wapnia pod warunkiem, że pochodzą od wiejskich kur. Zawarte w skorupce wapno po odpowiednim przygotowaniu do spożycia, działa wzmacniająco na układ kostny, uzębienie, regeneracje zębów oraz bóle reumatologiczne stawów.

Ogórek

A co można znaleźć nadzwyczajnego w zwykłym ogórku?
- Moc składników mineralnych (wapń, fosfor, żelazo, magnez ),mikroelementy oraz wodę wegetatywną, zastępującą sztuczne suplementy diety w pigułce.

Tak więc następnym razem zaglądając do lodówki warto spojrzeć na swoją żywność z innej, zdrowszej strony.

Zobacz też: Fundacja BOŚ alarmuje: jesteśmy coraz grubsi.