Leki i żywność. Niebezpieczne połączenia

Starszy niż rok
Produkty obecne w codziennej diecie, jak kawa, jogurty, mięso drobiowe czy ryby - w interakcji z niektórymi składnikami leków mogą wywołać niebezpieczne reakcje organizmu.

Tyramina

Często stosowane w farmakologicznym leczeniu zaburzeń depresyjnych są leki z grupy inhibitorów monoaminooksydazy (w skrócie nazywane inhibitorami MAO). Jaka sama nazwa mówi, hamują one działanie enzymu warunkującego metabolizm monoamin. Wskutek tego gromadzą się one w organizmie, wywołując szereg niepożądanych zjawisk. Aby temu zapobiec, konieczne jest ograniczanie przyjmowania monoamin, w tym najpowszechniejszej występującej tyraminy, wraz z pożywieniem.

Nadmiar tyraminy powoduje nagły wzrost ciśnienia tętniczego krwi, bóle głowy, bóle zamostkowe, hipotermię i zaburzenia widzenia. Mogą im towarzyszyć lęk, niepokój, dreszcze, pocenie się, bladość, wymioty, sztywność karku, spowolnienie psychoruchowe. W skrajnych przypadkach może doprowadzić nawet do niewydolności i zawału serca, krwotoków, udaru mózgu czy nawet śpiączki. Konsekwencje są zatem poważne.

W jakich produktach spotykamy się z tyraminą? Przede wszystkim w tych z dużą zawartością kofeiny, w wyrobach poddawanych jakimkolwiek procesom konserwacji oraz w źle przechowywanych przetworach mlecznych.

Wykluczyć z diety należy zatem wszelkie wyroby wędzone, marynowane i solone, jogurty, kefiry, sery czy mleko wątpliwej świeżości oraz kawę, herbatę, napoje typu cola oraz napoje energetyczne. Ponadto nie zaleca się spożywania awokado, przejrzałych bananów, fig, wątróbki, niektórych wędlin i czekolady.

Tyraminę zidentyfikowano również w piwie i w winie Chianti (niemniej jednak alkohol pod żadną postacią nie jest polecany osobom przyjmującym inhibitory MAO, gdyż etanol nasila działanie leków na ośrodkowy układ nerwowy).

Tryptofan

Jeśli stosowanym w leczeniu specyfikiem jest fenelzyna, należy ponadto ograniczyć podaż tryptofanu. Tryptofan jest aminokwasem, który w organizmie ulega przemianom do serotoniny, zwanej hormonem szczęścia.

Jego źródło stanowią produkty bogate w białko: mięso drobiowe, ryby, przetwory mleczne, produkty sojowe. W połączeniu z fenelzyną tryptofan powoduje jednakże szereg zaburzeń behawioralnych i neurologicznych, mogących prowadzić do zgonu w wyniku tzw. syndromu serotoninowego. Syndrom serotoninowy objawia się gorączką, sztywnością mięśni, szybko zmieniającymi się nastrojami, wahaniami ciśnienia krwi i tempa akcji pracy serca oraz śpiączką.

Ziołowe suplementy diety

Dużą wagę należy również przyłożyć do zasadności picia w trakcie leczenia różnorakich naparów z ziół czy przyjmowania innych ziołowych suplementów diety. Zdecydowanie odradza się w tym czasie spożywanie dziurawca zwyczajnego w każdej postaci, gdyż w połączeniu z lekami może wywołać bóle i zawroty głowy, niepokój, nadmierne pobudzenie, nudności czy obniżenie zdolności logicznego myślenia.

Niepolecane są również preparaty zawierające żeń-szeń. W tym przypadku interakcja z lekami może dać w efekcie rozdrażnienie, zmęczenie, a nawet halucynacje.

Czytaj też: Suplementy diety - czy na pewno są skuteczne?

Nie ryzykuj, pytaj specjalistów

Przed rozpoczęciem leczenia warto zatem zapytać lekarza czy farmaceutę o możliwe interakcje leku z pożywieniem. Nie należy również lekceważyć informacji zawartych w ulotkach. Tylko dostosowanie diety do kuracji farmakologicznej pozwoli na osiągnięcie pożądanych rezultatów i uniknięcie szeregu niebezpiecznych komplikacji.

Czytaj też: Jak bezpiecznie zażywać lekarstwa?

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA