Lekkie ciasta z owocami

W trosce o zdrowie i zgrabną sylwetkę warto przyjrzeć się deserom, które spożywamy na co dzień. I zadbać o to, aby nie były zbyt kaloryczne. Duże możliwości dają obecnie letnie owoce sezonowe, które stanowią wspaniałą bazę deserów.

Warto też zastosować kilka kulinarnych trików, aby nieco „odchudzić” nasz deser:

- śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym bądź jogurtem greckim
- cukier zastąp miodem, stewią lub, jeśli masz słodkie owoce, zrezygnuj w ogóle z dosładzania
- kruche, maślane ciasto zastąp lekkimi biszkoptami
- tłusty ser twarogowy zastąp chudym serkiem homogenizowanym
- ser mascarpone zamień lżejszym serkiem ricotta

Oto kilka pomysłów na lekkie z owocami które pochodzą z bloga kulinarnego www.kuchnianiewyszukana.pl



Jogurtowiec z mango

Składniki (silikonowa foremka o średnicy 17 cm)

900 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu
1 cm korzenia imbiru
1 duże, dojrzałe mango
1 dojrzała, miękka brzoskwinia
1 łyżka soku z cytryny
7 łyżeczek żelatyny

Poradnik: Jogurt, czy to zdrowy przysmak?

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, lekko przestudzić i połączyć z jogurtem, wlewając bardzo małymi porcjami, cały czas mieszając. Dodać 2 łyżki miodu oraz obrane i pokrojone w nieregularne kawałki mango (wraz z sokiem, który wycieka podczas obierania i krojenia). Imbir zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach, połączyć z masą jogurtową. (Mój sposób na imbir: obieram i zamrażam – po wyjęciu z zamrażalnika imbir z łatwością można ścierać na tarce i nie ciągną się włókna, jak w przypadku świeżego imbiru).
Masę przelewamy do silikonowej foremki lub... napełniamy nią salaterki. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem obrać i zblendować brzoskwinię z dodatkiem soku z cytryny, nałożyć brzoskwiniową masę na każdą porcję, ozdobić listkami mięty.



Malinowy serniczek

Składniki (dla 4 osób)
500 g serka homogenizowanego
500 g malin
1 galaretka malinowa
Kilka biszkoptów

Czytaj też: Truskawki, poziomki, maliny... Przyjemności dla zdrowia

Galaretkę rozpuścić we wrzątku w ¾ szklanki wody. Serek zmiksować z 1/3 malin na gładką masę, dodać lekko przestudzoną  galaretkę i dokładnie wymieszać. Gdy masa zacznie tężeć, dorzucić kolejne 1/3 porcji malin - tym razem powinny być w całości, trzeba uważać na maliny podczas mieszania łyżką. Masę przełożyć do salaterki lub silikonowej foremki i na wierzch poukładać biszkopty. Wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia wyłożyć stężałą masę na talerz, odwracając foremkę do góry dnem (tym sposobem biszkopty znajdą się na spodzie ciasta) i przybrać resztą malin. Jeśli sernik nie chce się „odkleić” od salaterki, można wstawić ją na chwilę do ciepłej wody, wtedy będzie łatwiej.



Wiśniowy krąg

Składniki (6 porcji)
250 gram sera ricotta
250 gram jogurtu greckiego
1 galaretka wiśniowa
4 łyżki konfitury wiśniowej
2 łyżki wiórków z gorzkiej czekolady
1 paczuszka herbatników

Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Serek ricotta zmiksować z jogurtem na puszystą masę, dodać schłodzoną galaretkę. Masę przelać do niewielkiej silikonowej foremki i wstawić do lodówki. Gdy masa zacznie lekko tężeć, na wierzchu poukładać  herbatniki. Zostawić w lodówce na całą noc. Następnego dnia wyłożyć sernik na talerz, na wierzchu poukładać konfiturę wiśniową i całość posypać czekoladą. Smacznego!

Czytaj też: 10 zdrowych przekąsek, za które Twój organizm Ci podziękuje

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA