Len zwyczajny – wielozadaniowy i niezastąpiony

Zawiera ciężkostrawne substancje śluzowe, ligninę oraz tłuste oleje, więc – choć nie brzmi to zbyt „zdrowo” – świetnie się sprawdza w leczeniu chorób układu pokarmowego. Pozostałe zastosowania lnu zwyczajnego (siemienia lnianego) są również bardzo pożądane.

Len zwyczajny (Linum usitatissinum) jest rośliną wykorzystywaną w wielu dziedzinach życia. Używany jest w lecznictwie, kosmetyce, przemyśle meblarskim, włókienniczym oraz chemicznym przy produkcji farb i lakierów. Len dodawany jest również do paszy dla zwierząt. Roślina ta znana była już w starożytności. W wytworzone z niej bandaże zawijano egipskie mumie. Inne nazwy lnu zwyczajnego to siemię lniane i słowień.

Zobacz: Siemię lniane – właściwości, wskazania, przygotowanie

Nasiona lnu

Surowcem zielarskim lnu zwyczajnego są nasiona (Semen Lini) oraz otrzymywany z nich olej (Oleum Lini). Roślina ta pozyskiwana jest wyłącznie ze specjalnych upraw. Nasiona lnu zawierają wiele związków biologicznie czynnych. Najważniejsze z nich to:

  • substancje śluzowe (ok 6%),
  • olej tłusty (30–40%),
  • białka (ok 20%),
  • enzymy,
  • fenolokwasy,
  • fitosterole,
  • glikozydy cyjanogenne,
  • witaminy (A, B, E).

Wśród związków, które zawiera olej, znajdują się:

  • glicerydy kwasów nienasyconych (m.in. kwasu oleinowego, kwasu linolowego oraz kwasu linolenowego),
  • glicerydy kwasów nasyconych,
  • fitosterole,
  • witamina E.

Siemię lniane w leczeniu

Dojrzałe siemię lniane jest polecane przede wszystkim w chorobach układu pokarmowego. Zawiera ono ciężkostrawne substancje śluzowe, ligninę oraz tłuste oleje. Wszystkie te związki biologicznie czynne wiążą duże ilości wody, dzięki czemu działają przeczyszczająco i powlekająco na błony śluzowe układów pokarmowego oraz oddechowego. Ponadto siemię lniane reguluje pracę jelit i powoduje uczucie sytości. Stosując ten surowiec zielarski zewnętrznie, otrzymujemy działanie przeciwzapalne, zmiękczające oraz regenerujące.

Borówka brusznica – działanie i właściwości lecznicze

Z kolei olej lniany dostarcza do organizmu niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, regeneruje błony śluzowe oraz działa przeciwzapalne. Olej lniany polecany jest jako składnik diety dla osób, które należą do grupy ryzyka rozwoju kamicy żółciowej, ponieważ zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych. Surowiec ten stosowany zewnętrznie ma właściwości powlekające, zmiękczające i regenerujące. Ponadto przywraca skórze elastyczność oraz pokrywa ją warstwą ochronną.

Siemię lniane polecane jest w leczeniu dolegliwości przewodu pokarmowego, takich jak: zaparcia, zespół jelita drażliwego, stany nieżytowe żołądka i dwunastnicy. Pomocne jest również przy zapaleniu błony śluzowej żołądka oraz w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Ponadto preparaty zawierające dodatek siemienia lnianego polecane są w chorobach skórnych, przy dolegliwościach górnych dróg oddechowych oraz przy zatruciach górnych dróg oddechowych, a także w różnych schorzeniach dróg moczowych i żółciowych. Zewnętrznie surowiec ten stosowany jest do przemywania czyraków, wyprysków skórnych czy w przypadku stanów zapalnych skóry.

Czytaj także: Czas na czarny bez

Olej z lnu

Olej lniany polecany jest w nieżytowych stanach żołądka i jelit, stanach zapalnych śluzówki przewodu pokarmowego i moczowego. Ponadto może być on również wykorzystywany do leczenia stanów zapalnych dróg moczowych i pęcherza. Zewnętrznie olej lniany ma wiele zastosowań w leczeniu problemów skórnych. Może on być wykorzystywany w stanach zapalnych skóry, przy łuszczeniu się i pękaniu naskórka, przy świądzie i suchości. Ponadto polecany jest również do przemywań przy trądziku pospolitym, wysypce oraz w odczynach alergicznych skóry.

Czytaj więcej: Problemy ze snem? Pomoże kozłek lekarski

Siemienia lnianego nie powinny stosować osoby z podejrzeniem lub przy rozwijającej się niedrożności jelit oraz chorzy ze zwężonym przełykiem.

Źródła:

  • Wielgosz T., Wielka księga ziół polskich, Wydawnictwo Elipsa, Poznań,
  • Klasztorna apteka- zioła ojca Kiliana, Wydawnictwo Salwator, Kraków 2008,
  • Ożarowski A., Jaroniewski W., Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987

Czytaj też: Dieta dr Budwig, czyli olej lniany dla zdrowia

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: Jak często pijesz kawę?

  wcale

  raz na kilka dni

  codziennie

  2-3 dziennie

  więcej niż 3 dziennie

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA