Nowy sklep

już ON-LINE

Lubisz włoską pastę? Sprawdzamy, jakie dania z makaronem w roli głównej można zjeść w polskich barach i restauracjach

Polacy kochają włoską kuchnię. Zaraz po pizzy, najchętniej zamawiamy dania z makaronem w roli głównej. Sprawdzamy co, poza spaghetti bolognese, można zjeść w restauracjach i barach.
pizza

Artykuł sponsorowany

Artykuł sponsorowany

Zgodnie z raportem "Talerz Polaka 2015" przygotowanym przez PizzaPortal.pl, dania z kuchni włoskiej wybiera nawet 45% rodaków. Wśród najbardziej popularnych pozycji z menu wymienić można właśnie pasty.

Spaghetti bolognese i spaghetti carbonara

Przeglądając menu takich miejsc jak np. Gusto Dominium czy innych pizzerii oraz restauracji, najczęściej powtarzają się dwie pozycje. Chodzi o danie spaghetti bolognese oraz spaghetti carbonara.

  • Spaghetti bolognese to danie, na które składa się długi makaron w kształcie nitek polany sosem mięsnym na bazie warzyw, m.in. pomidorów, selera, marchewki, pietruszki.
  • Spaghetti carbonara to danie składające się z długiego makaronu polanego sosem na bazie jajek, boczku, parmezanu z dodatkiem czarnego pieprzu.

Popularność tych dań w restauracjach wynika przede wszystkim z częstotliwości składanych zamówień. Jak wynika z wyżej wspominanego raportu, 60% Polaków decyduje się na carbonarę, a 40% Polaków wybiera spaghetti bolognese.

Lasagne w wielu wariantach

Poszukując dań z makaronem w roli głównej, w menu takich miejsc jak Gusto Dominium czy innych restauracji, można natknąć się na lasagne.

Jest to danie, którego historia ma początek już w Starożytności, aczkolwiek w klasycznej wersji dostępne jest mniej więcej od początku XVIII wieku. Zgodnie z tradycyjną recepturą, lasagne powstaje z szerokiego makaronu układanego w prostokątnym naczyniu, na który wykłada się różne farsze warstwa po warstwie – aż do wyczerpania składników.

Jak wynika z preferencji Polaków, najczęściej zamawianymi wariantami tego dania są:

  •  lasagne bolognese – czyli sos boloński zapiekany w płatach makaronowych z sosem beszamelowym i dodatkiem sera,
  •  lasagne ze szpinakiem – czyli makaron przekładany szpinakiem, serem oraz sosem beszamelowym.

Makaron tagliatelle z różnymi dodatkami

Tagliatelle to włoski makaron, który może być podawany w wielu smacznych wariantach. Jedną propozycji jest makaron oferowany przez Gusto Dominium. To danie na bazie szerokich nitek zanurzonych kremowym sosie z dodatkiem świeżej bazylii. Smaku dodaje soczysty kurczak, suszone pomidory oraz ser Corregio.

Penne na kilka sposobów

Także i makaron penne podawany jest na wiele sposobów. Rurki ścięte pod skosem doskonale smakują w towarzystwie sosów, który wnika w otwory makaronu.

Jedną z często zamawianych pozycji w restauracjach i barach jest penne spinacci, czyli rurki w sosie śmietanowo-czosnkowym ze szpinakiem i kawałkami kurczaka.

Zamów online i wybierz swoją ulubioną pastę

Jeśli dopiero zgłębiasz tajniki kuchni włoskiej, zacznij od makaronów. Wybierz swoją ulubioną pastę, zamawiając jedzenie online. Korzystając z oferty portalu gastronomicznego, dotrzesz do bardzo zróżnicowanego menu, dzięki czemu nabędziesz nowe doświadczenia smakowe. Kliknij i sprawdź, jak smakuje prawdziwie włoska pasta.

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)