Majeranek ogrodowy: w kuchni i kosmetyce

Ponieważ ułatwia wchłanianie i trawienie pokarmów, a także dla jego właściwości smakowych – majeranek ogrodowy (Maiorana hortensis) króluje w kuchni. Warto jednak docenić także jego właściwości przeciwwirusowe, bakteriostatyczne i uspokajające.

Surowcem zielarskim majeranku ogrodowego (Maiorana hortensis) jest ziele (Herba Maioranae) oraz olejek z niego otrzymywany (Oleum Maioranae). Roślina ta ma charakterystyczny, silny zapach. Majeranek nie jest zbyt często stosowany w medycynie. Ma on jednak szerokie zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym, kosmetycznym, a przede wszystkim w kulinariach jako przyprawa do zup, pasztetów, wędlin, mięs oraz farszów.

Zobacz: Zioła lecznicze w domu - rodzaje i uprawa

Surowce zielarskie majeranku ogrodowego zawierają takie związki biologicznie czynne, jak:

  • olejek eteryczny,
  • garbniki ( do 10 %),
  • flawonoidy,
  • trójterpeny,
  • goryczki,
  • fenolokwasy,
  • fitosterole,
  • witaminy,
  • sole mineralne.

Wpływ majeranku na organizm

Majeranek pobudza wydzielanie soków żołądkowych, ułatwia wchłanianie i trawienie pokarmów. Roślina ta ma również działanie wiatropędne, rozkurczowe, moczopędne oraz napotne. Ponadto majeranek ma właściwości przeciwwirusowe, bakteriostatyczne, uspokajające, wykrztuśne i ściągające.

Czytaj także: Bluszczyk kurdybanek – niezawodny na trawienie i przemianę materii

Czy wiesz, że: Lukrecja zwalcza próchnicę zębów i paradontozę

Głównym zastosowaniem majeranku ogrodowego są zaburzenia trawienia i metabolizmu, takie jak wzdęcia czy nieżytowe stany żołądka i jelit. Majeranek pomocny jest również przy dolegliwościach górnych dróg oddechowych.

Wyciągi z tej rośliny można stosować zewnętrznie. Polecane są jako dodatek do maści przyspieszających wypryski, owrzodzenia oraz trudno gojące się rany. Maści zawierające majeranek stosowane są do leczenia nieżytowych stanów błony śluzowej nosa. Ponadto roślina ta w postaci okładów polecana jest w dolegliwościach reumatycznych.

Czytaj więcej: Biedrzeniec anyżu – idealny środek na stany zapalne

Źródła:

  • Wielgosz T., Wielka księga ziół polskich, Wydawnictwo Elipsa, Poznań,
  • Klasztorna apteka- zioła ojca Kiliana, Wydawnictwo Salwator, Kraków 2008,
  • Ożarowski A., Jaroniewski W., Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987

Zobacz też: Rokitnik - właściwości i zastosowanie w kuchni i kosmetyce

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: Gdzie najczęściej kupujesz produkty ekologiczne?

  Na targu

  W Internecie

  W supermarkecie

  W sklepie ze zdrową żywnością

  Od lokalnych dostawców

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA