Mak – kaloryczny, ale zdrowy

Mak – kaloryczny, ale zdrowy
W Polsce mak, uważany niegdyś za symbol płodności i świadectwo zamożności domostwa, musi się obowiązkowo znaleźć na każdym wigilijnym stole. W zależności od regionu potrawy z makiem, a więc świąteczne ciasta i desery, mogą być jednak nieco inne: kluski z makiem, kutia, makówki (lub makiełki) czy makowce.
 

Na szczęście w przypadku maku tradycja i zdrowie idą ze sobą w parze. Ziarnka maku to kopalnia witamin i mikroelementów. Mak zawiera w swoim składzie witaminy: A, C, D, E, B3, które wzmacniają odporność, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Mak zawiera także ważne dla zdrowia mikroelementy: dużo wapnia, żelaza, miedzi, manganu, magnezu, fosforu i cynku. Jest świetny na regulację pracy jelit i układu pokarmowego. A to wszystko za sprawą dużej zawartości błonnika, który nie jest trawiony przez żołądek. Mak, pęczniejąc w żołądku, znakomicie poprawia perystaltykę jelit, dlatego jest dobrym środkiem na przeczyszczenie, co jest ważne w czasie świątecznej uczty. Pamiętajmy też, że mak jest dość kaloryczny – w 10 dag maku zawartych jest około 480 kcal. W dodatku najczęściej łączymy go z miodem i bakaliami, co jeszcze pomnaża jego kaloryczność. Tak więc mak jest zdrowy i smaczny, ale z jego jedzeniem nie należy przesadzić.  

Przeczytaj także: 7 produktów bogatych w wapń

Łamańce z makiem

Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- 4 łyżki masła,
- 3 łyżki cukru,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany.

Składniki na masę makową:

- 1 szklanka maku,
- 1 szklanka mleka,
- pół szklanki miodu, bakalie (rodzynki, płatki migdałowe, figi, daktyle, orzeszki).

Przygotowanie: z przesianej mąki, żółtek, masła i cukru oraz śmietany zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Wyjąć, uformować wałeczki, spłaszczyć je ręką lub nożem, pokroić na paluszki długości 7-8 cm. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i upiec na rumiano w temperaturze 200 stopni.

Przygotowanie masy makowej: mak dokładnie umyć, przełożyć do garnka, zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu 30 minut, osączyć i dwukrotnie zemleć. Połączyć z rozpuszczonym miodem, dodać wymyte, osączone i rozdrobnione bakalie, wymieszać i wstawić do lodówki. Udekorować upieczonymi łamańcami.

Makowa delicja

Składniki:
- 30 dag mąki,
- 10 dag cukru,
- pół kostki masła,
- 2 żółtka,
- 1-2 łyżki śmietany,
- lukier,
- skórka pomarańczowa.

Składniki na masę makową:
- 50 dag maku,
- 20 dag cukru,
- 4-5 łyżek miodu,
- 5 dag masła,
- 2 białka,
- 1 łyżka kakao,
- 1 szklanka bakalii (rodzynek, migdałów, śliwek orzechów).

Przygotowanie: mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Mak gotować na małym ogniu 30 minut, osączyć, zemleć 2 razy. Rozgrzać masło, włożyć mak, cukier, miód i kakao, smażyć 10 minut, wymieszać z bakaliami i ubitymi białkami. Ciasto rozwałkować, ułożyć na blasze, ponakłuwać, podpiec 10 minut w 180 stopniach, wyłożyć masę. Piec 45 minut, polukrować i posypać skórką pomarańczową.

Ewelina Polna

Przeczytaj także:

Jaki chleb jest najzdrowszy? Dietetyk radzi

Potrawy wigilijne

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA