Mamo, chcę żelki z witaminkami!

Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Witaminy żelki, cukierki czy można przedawkować? Krótkie porady o suplementacji diety dziecka

Kolorowe cukierki, żelki, lizaki choć nie wyglądają jak leki, można je kupić w aptece. Ich wyższość nad przeciętnymi słodyczami sklepowymi określa jedno zdanie - „zawierają w swoim składzie ważne i potrzebne do prawidłowego rozwoju witaminy i składniki mineralne”.

Zobacz także: Witaminy - sprawdź, czego ci brakuje

Nieufnie podeszliśmy do problematyki i zadaliśmy kilka pytań naszemu ekspertowi pediatrze Grażynie Jędrzejczyk o dodatkową, sztuczną suplementację dzieci.

Medme: Pani doktor, czy możemy podawać dowolnie tak popularne ostatnio witaminy w postaci żelków, cukierków? Czy można przedawkować takie witaminy?

Grażyna Jędrzejczyk: Najlepszym źródłem witamin i substancji mineralnych dla dzieci jest zróżnicowana i dobrze zbilansowana dieta. Jeśli jest prawidłowo stosowana nie ma wskazań do rutynowego podawania preparatów wielowitaminowych lub składników mineralnych. A podawane suplementy witaminowe w nadmiernej ilości mogą poważnie zaszkodzić, zwłaszcza najmłodszym.

Suplementacja powinna być wprowadzona tylko w uzasadnionych przypadkach.

M: Dlaczego dostarczanie dzieciom witamin w postaci naturalnej przynosi więcej korzyści?

G.J.: Zawsze lepiej karmić dziecko owocami i warzywami. Pożywienie to powinno być jednak z pewnego źródła czyli  sprawdzone, pozbawione konserwantów i pestycydów takie jest np. pożywienie w słoiczkach. Przy prawidłowym żywieniu wszystkie witaminy są dostarczane w posiłkach i nie ma potrzeby dodatkowej suplementacji.

Jedząc warzywa i owoce dziecko poznaje różne smaki, uczy się gryźć. Wraz z tym rozwija się jego szczęka i żuchwa, korzyści są więc olbrzymie.

M: Jak objawia się awitaminoza u dziecka i jak z nią walczyć?

G.J.: Awitaminoza to stan w którym stwierdzamy brak konkretnej witaminy lub grupy witamin, w wyniku czego może dojść do wystąpienia objawów chorobowych, w tym obniżenia odporności organizmu. W większości przypadków do awitaminozy dochodzi w skutek błędów żywieniowych np. zbyt monotonnej diety, niewłaściwe przygotowanie posiłków.

ek/bm

Czytaj też: Niezbędne witaminy i składniki mineralne – gdzie ich szukać?

Temat miesiąca: Skuteczne sposoby na ból gardła