Marchew siewna – na wysoki cholesterol i… owsiki

Jemy ją dla smaku i zdrowia. Marchew ma bowiem bardzo szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie: polecana jest w zapobieganiu i początkowych stadiach miażdżycy i cukrzycy, podnosi odporność, zwalcza anemię i bywa nawet stosowana w profilaktyce glistnicy i owsicy!
 

Surowcami zielarskimi marchwi siewnej (Daucus carota) są owoce (Fructus Dauci carotae), ziele (Herba Dauci carotae) oraz korzeń (Radix Dauci carotae). To ten ostatni jest jednak najważniejszym surowcem zielarskim. Zawiera bardzo dużo związków biologicznie czynnych ważnych dla organizmu ludzkiego. Najważniejsze z nich to:

  • karotenoidy (m.in. prowitaminę A, z której organizm produkuje witaminę A),
  • flawonoidy,
  • pektyny,
  • węglowodany,
  • witaminy ( B1, B2, B6, D, E, H, K, PP),
  • związki siarki,
  • olejek eteryczny,
  • kumaryny,
  • związki o działaniu insulinopodobnym,
  • sole mineralne (m.in. cynk, jod, potas, żelazo, fosfor oraz wapń).

Poznaj: Zioła, które leczą

W zielu marchwi siewnej można dodatkowo znaleźć:

  • związki kumarynowe,
  • alkaloidy.

Natomiast w owocach:

  • związki białkowe,
  • olej tłusty.

Czytaj także: Na co pomaga koniczyna łąkowa?

Zastosowanie marchwi siewnej

Korzeń tej rośliny ma bardzo szerokie spektrum zastosowania. Surowiec ten jest przede wszystkim źródłem wielu witamin i soli mineralnych. Korzeń marchewki wykazuje działanie rozkurczowe, przeciwcukrzycowe oraz przeciwpasożytnicze. Dzięki zawartości włóknika ten surowiec zielarski reguluje metabolizm i trawienie. Ponadto korzeń marchewki siewnej może być wykorzystywany w profilaktyce chorób układu krążenia i hipercholesterolemii, ponieważ wykazuje zdolność obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Surowiec ten ma również właściwości zwiększające odporność, elastyczność skóry, a także poprawiające kondycje błon śluzowych. Natomiast owoce marchewki mają działanie wiatropędne, moczopędne oraz rozkurczające naczynia wieńcowe serca.

Arnika górska – roślina, która leczy

Dzięki swoim właściwościom korzeń marchewki polecany jest w zapobieganiu i początkowych stadiach miażdżycy i cukrzycy. Ponadto jest on stosowany w przypadku stanów zapalnych i zakażeń układu moczowego (ZUM) oraz skóry. Korzeń marchewki może być wykorzystywany w profilaktyce i leczeniu pasożytów takich jak glistnica,136.html">glistnica i owsica. Wykorzystuje się go również w schorzeniach takich jak: anemia (niedokrwistość) oraz przy zaburzeniach metabolizmu i przemiany materii u dzieci, niemowląt oraz osób dorosłych.

Wyciągi z owoców marchewki siewnej polecane są w przypadku choroby wieńcowej.

Źródła:

  • Wielgosz T., Wielka księga ziół polskich, Wydawnictwo Elipsa, Poznań,
  • Klasztorna apteka- zioła ojca Kiliana, Wydawnictwo Salwator, Kraków 2008,
  • Ożarowski A., Jaroniewski W., Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987

Czytaj też: Zioła lecznicze w domu - rodzaje i uprawa

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA