Menu bez glutenu

Celiakia, czyli nietolerancja glutenu obecnego w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie, wcale nie musi oznaczać kulinarnego dramatu. Zwykle osoby cierpiące na to schorzenie narzekają na mniej pożywne potrawy o ubogim smaku oraz pomstują na większość restauracji, w których trudno o bezglutenowy posiłek. Jeśli jednak menu zawiera dania bez dodatku mąki, symbol celiakii – przekreślony kłos zboża – nadal kojarzy się z brakiem panierki, sosu, makaronu, pieczywa i deseru. Mimo to nie należy się poddawać, bo sprowadzenie jedzenia do przykrego obowiązku zaboli zdecydowanie bardziej, niż sama choroba. Warto samemu wcielić się w rolę kuchennego odkrywcy i zacząć eksperymenty od poniższych przepisów!



Celiakia, czyli nietolerancja glutenu obecnego w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie, wcale nie musi oznaczać kulinarnego dramatu. Zwykle osoby cierpiące na to schorzenie narzekają na mniej pożywne potrawy o ubogim smaku oraz pomstują na większość restauracji, w których trudno o bezglutenowy posiłek. Jeśli jednak menu zawiera dania bez dodatku mąki, symbol celiakii – przekreślony kłos zboża – nadal kojarzy się z brakiem panierki, sosu, makaronu, pieczywa i deseru. Mimo to nie należy się poddawać, bo sprowadzenie jedzenia do przykrego obowiązku zaboli zdecydowanie bardziej, niż sama choroba. Warto samemu wcielić się w rolę kuchennego odkrywcy i zacząć eksperymenty od poniższych przepisów!

Zobacz: Czym jest dieta bezglutenowa?

Przepisy dla chorych na celiakię



Składniki:
- 2 szklanki koncentratu ciasta bezglutenowego MIX (dostępnego w sklepach ze zdrową żywnością),
- garść pestek słonecznika,
- garść nasion siemienia lnianego,
- garść pestek dyni,
- ½ szklanki oleju sezamowego,
- ½ paczki drożdży,
- 2,5 szklanki letniej wody,
- łyżeczka soli.
Przepis: W odrobinie wody rozpuść drożdże. Dodaj je do koncentratu, dosyp soli i wymieszaj z resztą wody w foremce. Następnie przykryj zaczyn wilgotną ścierką i zostaw do wyrośnięcia. Po około 20 min wsyp resztę składników. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej do niego trochę wody i wymieszaj drewnianą łyżką. Piekarnik ustaw na 180-200°C i piecz chleb przez 50-60 minut. Wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem.



Składniki:
- 4-5 łyżek mąki bezglutenowej,
- 5 łyżek mąki z amarantusa,
- 4 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia.
Przepis: Rozbij umyte jajka i oddziel białko od żółtek. Do białka dosyp szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. W następnej kolejności dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka jajek i cukier, po czym precyzyjnie wymieszaj ciasto. Na niedużym ogniu ustaw patelnię (najlepiej ceramiczną lub teflonową – nie wymagają do smażenia tłuszczu) i za pomocą łyżki uformuj niewielkie placuszki. Podsmażaj je do momentu, aż zarumienią się po obu stronach. Naleśniki można podawać z nutellą, płynnym miodem, konfiturami lub owocami.

Poznaj: Kosmetyki bezglutenowe



Składniki:
- 2 banany,
- szklanka mąki bezglutenowej,
- ½ szklanki oleju,
- 2 łyżki mąki z amarantusa,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- łyżeczka sody,
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
- ¾ szklanki cukru,
- 3 jajka,
- szczypta soli.
Przepis: Starannie umyj jajka i oddziel białko od żółtek. Utrzyj żółtka z cukrem na puchatą masę i dodaj oleju. Wymieszaj mąkę bezglutenową z mąką amarantusową, sodą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Banany obierz ze skórki i zetrzyj na tarce, do białka dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Mieszając masę z żółtek, stopniowo dodawaj składniki sypkie. Do ciasta dorzuć startego banana oraz pianę, wszystko ostrożnie i dokładnie wymieszaj. Wysmaruj blachę do pieczenia odrobiną masła i wlej do niej ciasto. Piecz w temperaturze 200°C przez około godzinę.



Składniki:
- szklanka mąki bezglutenowej,
- 3 jajka,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki wody.
Przepis: Usyp z mąki niewielką górkę na blacie. Na szczycie uformuj palcami wgłębienie, w którym delikatnie umieść jajka, wodę i oliwę. Stopniowo mieszaj całość, wyrabiając jednolite ciasto. Następnie podziel ciasto na niewielkie fragmenty i za pomocą maszynki do makaronu przygotuj wybraną postać pasty. Do garnka z wrzącą wodą dodaj nieco oliwy (dzięki niej ciasto się nie poskleja) i wsyp makaron. Gotuj przez ok. 5 minut.

Zobacz też: Nie taka celiakia straszna, jak ją malują.



Składniki:
- 2 szklanki koncentratu ciasta bezglutenowego MIX,
- łyżeczka suchych drożdży,
- 40 g margaryny,
- 2 szklanki wody,
- łyżeczka soli.
Dodatki:
- 750 g obranych pomidorów,
- 300 g pokrojonej w kostkę mozzarelli,
- 150 g posiekanych pieczarek,
- 50 g krojonych, czarnych oliwek,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka oregano,
- szczypta soli.
Przepis: Koncentrat wymieszaj z wodą i margaryną. Dosyp drożdży i soli, a następnie starannie ugnieć. Rozrobione ciasto powinno być twarde i gładkie. Przykryj je wilgotną ściereczką i pozostaw na 30 minut. Po wyrośnięciu rozwałkuj na naoliwionej blasze. Na spodzie pizzy ułóż posiekane pomidory, pieczarki oraz pokrojoną w kostkę mozzarellę. Dodaj czarne oliwki, przypraw oregano, solą oraz oliwą. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut.



Składniki:
- 500 g mąki bezglutenowej,
- szklanka ciepłej wody,
- jajko,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta soli.
Przepis: Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajko, olej, sól i wodę. Dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto. Kiedy będzie jednolite i bez grudek, połóż je na blacie i uformuj w walec. Przyprósz blat odrobiną mąki i natrzyj nią wałek (by ciasto się do nich nie kleiło), a następnie rozwałkuj na dość cienkie placki. Wytnij szklanką kółka w cieście, nałóż na nie wybrany farsz i sklej brzegi. Aby pierogi nie rozpadły się podczas gotowania, możesz posmarować krawędzie kleikiem ryżowym rozrobionym z wodą. Wrzuć pierogi do wrzącej wody i gotuj ok. 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.



Składniki:
- 40 dag mąki bezglutenowej,
- ½ szklanki miodu,
- jajko, - łyżka masła,
- 1-2 łyżeczki przypraw korzennych,
- ½ łyżeczki sody.
Przepis: Podgrzej miód, aż zacznie wrzeć. Wysyp na blat mąkę zmieszaną z sodą, dodaj gorący miód i wymieszaj łyżką. Dosyp cukier i przyprawy, a następnie dorzuć masło i jajko. Zagnieć ciasto (ręcznie lub za pomocą malaksera), po czym rozwałkuj na dość cienki placek. Wykrój pierniczki przy użyciu foremek do ciastek i posmaruj roztrzepanym jajkiem, żeby nabrały połysku. Piecz ok. 10 minut w temperaturze 200°C. Po wyjęciu z piekarnika, ostrożnie umieść je na talerzyku i poczekaj aż stwardnieją (gdy są gorące, bardzo się kruszą).



Składniki:
- 500 g sera mascarpone,
- 30 g cukru,
- 6 jajek,
- 200 g podłużnych biszkoptów bezglutenowych,
- koniak do smaku,
- kawa z ekspresu (do namaczania biszkoptów),
- kakao w proszku.
Przepis: Rozbij jajka i oddziel białko od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem, a następnie dodaj do serka mascarpone razem z alkoholem. Białko ubij na sztywno z odrobiną soli i delikatnie wymieszaj łyżką z masą serową. Podziel biszkopty na dwie porcje: jedną namocz w koniaku wymieszanym z kawą, drugą tylko w kawie. Wyłóż dno szklanego naczynia biszkoptami nasączonymi alkoholem, po czym wlej połowę masy serowej. Na wierzch wysyp kakao i ułóż kolejną warstwę biszkoptów moczonych w kawie. Przykryj biszkopty resztą masy i na koniec dodaj kakao. Włóż naczynie do lodówki i odczekaj kilka godzin.



Proponowane przez nas przepisy to tylko niewielki ułamek możliwości, jakie wiążą się z przyrządzaniem bezglutenowych potraw. Tak jak w przypadku kuchni tradycyjnej, dojście do wprawy w gotowaniu dań dla osób z celiakią wymaga czasu i prób. Ze względu na odmienne właściwości różnych rodzajów mąki trzeba nauczyć się odpowiedniego dobierania proporcji, ale przede wszystkim nie należy się zrażać, jak coś nie wyjdzie za pierwszym razem. Jeśli zaś samodzielne eksperymenty kulinarne stanowią zbyt duże wyzwanie, z pomocą przychodzą dostępne przez Internet książki kucharskie (bardzo często bezpłatne) z przepisami na potrawy bez glutenu. W sieci bez trudu można również natrafić na fora oraz blogi, na których bardziej doświadczeni internauci dzielą się swoimi recepturami oraz wiedzą na temat diety bezglutenowej.

Zobacz też: Bezglutenowy koszyk zakupów

Czytaj też: Alergia na gluten - objawy u niemowląt, dzieci i dorosłych

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA