Możesz zatrzymać starzenie się mózgu

Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Dieta bogata w witaminy i ryby może chronić mózg. Fast foody - odwrotnie

U starszych ludzi - z wysokim poziomem witamin i kwasów tłuszczowych omega 3 we krwi - mózg starzeje się wolniej. Dodatkowo wykazują oni lepszą sprawność umysłową - wykazują najnowsze badania opublikowane w "Neurology". Ponadto u osób z większą ilością tłuszczy spożywanych z fast foodami, zaobserwowano gorsze wyniki w testach sprawności umysłowej oraz kurczenie się mózgu typowe dla chorych na Alzheimera.

Najlepszym sposobem na szybką poprawę swojego stanu zdrowia i zmianę diety jest przerzucenie się na owoce i warzywa. Dodatkowo trzeba zrezygnować z palenia papierosów, regularnie uprawiać jakiś sport i starać się utrzymywać ciśnienie krwi oraz cholesterol na odpowiednim poziomie.

Poznaj: 7 fascynujących faktów o mózgu

Pomogła analiza krwi

Cytowane badania oparto na analizie krwi, a nie tylko na kwestionariuszach. W testach wzięły udział 104 osoby zdrowe, ze średnią wieku 87 lat, z kilkoma czynnikami mogącymi prowadzić do Alzheimera.

Okazało się, że osoby z większą ilością witamin B, C, D i E we krwi mają lepsze wyniki w testach pamięci i myślenia. Ludzie z wysokim poziomem kwasów tłuszczowych omega 3 - występującymi głównie w rybach - dostali również wysokie oceny. Najgorzej w testach wypadły osoby z tłuszczami trans (zawartymi w żywności przetworzonej, m.in. w fast foodach, ciastach i potrawach smażonych) w krwi.

"Wyniki badań muszą zostać potwierdzone, ale już są bardzo ekscytujące. Ludzie mogą prawdopodobnie zatrzymywać starzenie się mózgu poprzez rygorystyczne stosowanie diety" - powiedział autor badań, Gene Bosman.

Czytaj też: Co się dzieje w naszym mózgu podczas snu?

Czy wiesz, że: Nawigacja GPS rozleniwia mózg

"Neurology"



Temat miesiąca: Skuteczne sposoby na ból gardła