Na grzyby!

Starszy niż rok
Zapaleni grzybiarze wyruszają na poszukiwania wspaniałych okazów nawet podczas pierwszych przymrozków – tradycyjny sezon trwa jednak od początku maja do końca października. Jesienne miesiące to zatem wprost idealny czas, by wybrać się na rodzinne grzybobranie.

Przyjemne, ciepłe powietrze, kolorowe liście spadające z drzew i zapach wilgotnego lasu – idealna wizja dla osób szukających spokoju i wytchnienia od codziennych spraw. Wystarczy wyjechać parę kilometrów za miasto, by odetchnąć świeżym powietrzem. Taki wypad to okazja nie tylko do miłego wypoczynku na łonie natury, ale także do spędzenia wolnego czasu w ruchu. Relaks na powietrzu z pewnością nie jest odpowiedzią na deficyt aktywności fizycznej, ale długi spacer po leśnych kniejach może wywołać przyjemne zmęczenie. Jeśli jeszcze dodatkowo pogoda sprzyja wzrostowi grzybów oraz innych leśnych owoców, to wysiłek z pewnością się opłaci.

Rodzaje i skład grzybów

Do tej pory biologom udało się sklasyfikować i opisać ponad 120 tysięcy gatunków grzybów. Tymczasem według szacunków specjalistów każdego roku przybywa około 1 700 nowych - wśród takiego bogactwa z pewnością można się zgubić.

Grzyby w niemal 90% składają  się z wody i dlatego dietetycy często poddają w wątpliwość ich wartości odżywcze. Przygotowując smaczne dania ze znalezionych w lesie grzybów, warto pamiętać o tym, że są one dość ciężkostrawne i dlatego nie powinny ich jeść małe dzieci ani osoby z nadwrażliwym żołądkiem. Warto zatem łączyć je z lekkostrawnymi dodatkami. Niemniej niekwestionowaną zaletą grzybów są ich walory smakowe oraz dość duża (2-4%) zawartość białka – dlatego niektórzy żartobliwie nazywają je „mięsem lasu”. Ponadto grzyby są źródłem takich składników mineralnych jak: żelazo, miedź, cynk oraz witaminy z grupy B. Ułatwiają utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, ponieważ działają alkalizująco, obniżając kwasowy charakter większości spożywanych na co dzień potraw.

Poznaj: Wskazówki dla początkujących grzybiarzy

Właściwości grzybów

Pozytywne właściwości grzybów odnosi się najczęściej do pieczarek, które są najpopularniejszymi (rosną nawet w miejskich parkach) i najłatwiejszymi do rozpoznania grzybami. Jeśli jednak zależy nam na spotkaniu króla grzybów, czyli borowika, to powinniśmy wybrać się do jednego ze sprawdzonych przez doświadczonych grzybiarzy lasów – szansa, że wrócimy z pełnym koszykiem, znacznie wtedy wzrasta. Przy okazji można także zlokalizować nasze własne miejsca, gdzie nikt nie będzie zanadto buszował, wybierając najładniejsze okazy. Polskie lasy są pełne także innych smakowitych skarbów – poza grzybami można w leśnym runie znaleźć także jagody, poziomki i czerwone borówki, które są wyśmienitym dodatkiem do pieczonych mięs.

Pamiętajmy, że mimo iż spacer po lesie to sposób na upragniony relaks i spędzenie wolnego czasu na świeżym powietrzu, powinniśmy zachować przy tym należną ostrożność. Przede wszystkim wybierając się na grzyby, warto wcześniej trochę o nich poczytać – najlepiej w bogato ilustrowanym atlasie grzybów. Pomoże to nam odróżnić jadalne gatunki od tych, których lepiej w ogóle nie dotykać.

Jak zbierać grzyby

Można także skorzystać z rad doświadczonych zbieraczy, znawców tej dziedziny. Część gatunków trujących jest jednak tak łudząco podobna do jadalnych, że aby je rozróżnić, potrzeba lat doświadczenia i wprawy – jeśli zatem mamy jakiekolwiek wątpliwości czy znaleziony grzyb nadaje się do spożycia, czy nie, to lepiej zostawić go w spokoju w lesie. Nie wszystkie miejsca, w których rosną grzyby nadają się do ich zbierania – jeśli las znajduje się w pobliżu wojskowego poligonu albo terenów, na których stosuje się chemiczne środki do zwalczania szkodników, to zdecydowanie lepszym wyjściem będzie znalezienie innego lasu na grzybobranie.

Inną istotną kwestią jest sam sposób zbierania grzybów – najlepiej zabrać ze sobą do lasu mały nożyk kuchenny, którym będziemy odcinać je u podstawy nóżki. Należy przy tym uważać, by nie uszkodzić kapelusza i zostawić w ziemi grzybnię, z której potem wyrosną kolejne okazy. Można także miejsce po grzybie przykryć mchem tak, by grzybnia zanadto nie wyschła na jesiennym słońcu. Podczas wkładania grzybów do koszyka powinno się szczególnie uważać, by nie połamać bardziej delikatnych z nich.

Pamiętajmy, że bogactwo lasu ma służyć nie tylko nam, ale całym pokoleniom, dlatego nie niszczmy grzybów, które wydają nam się niepotrzebne. Zawsze może po nas przyjść ktoś, komu będą one odpowiadać. Doświadczeni zbieracze narzekają także na to, że coraz trudniej znaleźć takie przysmaki jak rydze czy inne rzadkie gatunki. Powodem takiego stanu rzeczy są amatorzy, którzy nie potrafią szukać kapeluszy w leśnej ściółce, ale za to niszczą grzybnie, bo do lasu wybierają się na przykład z grabiami – jest to coraz popularniejsza metoda poszukiwań. Wtedy co się nawinie pod grabie, to zabierają oni do domu bez względu na to, czy grzyb jest już dojrzały, czy powinien jeszcze troszkę podrosnąć.

Zobacz też: Smakołyki z domowej spiżarni

Najczęściej czytane
  1. Srebro na zdrowie
  2. Cukier brzozowy, czyli cała prawda o ksylitolu
  3. Grilluj na zdrowie! 5 przepisów na zdrowego grilla
  4. 10 powodów, dla których warto polubić awokado
  5. Dieta przed kolonoskopią – co jeść przed badaniem?
Powiązane artykuły
  1. Grilluj na zdrowie! 5 przepisów na zdrowego grilla
  2. Wzmocnij się na wiosnę!
  3. 10 powodów, dla których warto pić wodę z cytryną
  4. 10 powodów, dla których warto polubić awokado
  5. 10 rad dla łakomczuchów
Oglądaj w MedMeTV
  1. Alergia: czy powiększony migdałek może być wynikiem alergii?
  2. Ćwiczenia terapeutyczne przy zawrotach głowy