Na zdrowie! Alkoholowe preferencje Polaków nie takie złe?

Starszy niż rok
Piwo, wino, wódka - alkoholowe preferencje Polaków są znane. Warto jednak wiedzieć, że te ulubione trunki mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Wszystko oczywiście koniecznie z umiarem.

Spis treści

1. Piwo

Pozostaje ono wciąż bezkompromisowo ulubionym trunkiem Polaków. Nie bez przyczyny jest też jednym z najstarszych i najczęściej wybieranych trunków na świecie. Napój ten zawiera w sobie mnóstwo minerałów, takich jak: wapń, selen, sód, potas, magnez i cynk, witamin z grupy B, a także przeciwutleniacze.

Piwo wytwarza się z różnych składników. Najbardziej podstawowe to oczywiście chmiel, jęczmień, woda, drożdże oraz inne zboża będące dodatkiem (jak na przykład kukurydza, owies, ryż czy pszenica).

W chmielu znajdują się polifenole, które mają właściwości przeciwutleniające, przyczyniając się do zmniejszenia występowania chorób układu krwionośnego oraz nowotworów. Występują także w winogronach, herbatach, orzechach czy kakao.

Picie niewielkiej ilości piwa dziennie wpływa korzystnie na nerki, pobudza krążenie krwi, reguluje wydzielanie insuliny oraz poziomu cholesterolu. Zmniejsza też wystąpienie udarów oraz zawałów serca. Więcej: Mity o piwie. Czy piwo jest zdrowe?

2. Czerwone wino

Drugim najczęściej wybieranym alkoholem okazuje się wino. Najzdrowsze, zdaniem specjalistów, jest to czerwone. Picie jednej do dwóch lampek dziennie może przynieść pozytywne efekty dla zdrowia.

Czerwone wino docenia się przede wszystkim za zawarte w nim substancje – melatoninę, która opóźnia starzenie się organizmu, flawonoidy, oraz polifenole. To ostatnie znajdują się w skórkach owoców stosowanych do produkcji wina. Dzięki rozkładowi na części pierwsze są lepiej przyswajane niż w przypadku zjedzenia winogron.

Flawonoidy z kolei to związki, które wpływają korzystnie na układ krwionośny oraz pracę serca. Regularne picie małych ilości wina zmniejsza ryzyko zawałów, udarów, wystąpienia miażdżycy, zapobiegając tworzeniu się zakrzepów. Dzięki podobieństwu do oksydantów flawonoidy są w stanie zapobiec rozwojowi wolnych rodników, nie dopuszczając do pojawienia się nowotworu.

3. Wódka

Trzecim najczęściej wybieranym, i zarazem najmocniejszym trunkiem, jest wódka. Odsetek osób pijących czysty alkohol spada jednak z roku na rok. Polacy coraz częściej wybierają słabsze alkohole, takie jak piwo. Wódka to wysokoprocentowy alkohol, który owiany jest złą sławą. Jednak, jeśli przyjrzeć się bliżej jej właściwościom, okazuje się, że nie taki diabeł straszny, jak go malują.

Naukowcy są zdania, że wypicie tak zwanej setki wódki co jakiś czas zmniejsza ryzyko zawału serca. Może również zwiększyć poziom tak zwanego dobrego cholesterolu. Picie niewielkiej ilości wódki pomaga w przypadku rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych, ponieważ działa korzystnie na funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Zdaniem niektórych naukowców, zmniejsza ryzyko udaru mózgu oraz wystąpienia choroby Alzheimera.

W przeciwieństwie do innych alkoholi wódka nie jest tucząca. Nie wzmaga apetytu tak jak piwo, nie zachęca więc do podjadania. Ale często pijana jest ze słodkimi dodatkami. By więc nie dodawać wódce kaloryczności, należy pić ją czystą.

Zobacz: Picie i ciągły kac skutkują brakiem odporności

Skutki uboczne

Oczywiście, nadużywanie alkoholu poważnie szkodzi organizmowi. Jest niekorzystny dla żołądka oraz wątroby, dość kaloryczny i silnie uzależniający. By czerpać korzyści z picia alkoholu, należy to robić przede wszystkim z umiarem.

Czytaj też: Jak działa alkohol?

Oceń artykuł

(liczba ocen 16)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA