Nabiał - wciąż niezbędny do prawidłowego rozwoju

nabiał

Artykuł sponsorowany

Artykuł sponsorowany
Od tysięcy lat dieta przeciętnego człowieka składa się z pewnych elementów, które mają za zadanie doświadczenie niezbędnych składników odżywczych każdego dnia. Niezwykle istotne jest to, by zrozumieć, jak kluczowy wpływ ma sięganie po wybrane produkty, z których przygotowujemy posiłki.

Materiał promocyjny

Spożywany na każdym kroku

Produkty pochodzenia zwierzęcego towarzyszą ludziom od tysięcy lat. Nie inaczej jest z nabiałem będącym cennym źródłem pożywienia. Hodowla ukierunkowana na masową produkcję pozwoliła w niedługim czasie spopularyzować go w skali globalnej.

Podstawą produktów określanych mianem nabiału jest mleko. Pokarm ssaków bogaty w witaminy i inne składniki odżywcze okazał się przyswajalny także dla człowieka. Ten natomiast przetworzył go i otrzymał szereg innych produktów, które zapełniają po dzisiejsze czasy półki w sklepach spożywczych.

Z mleka pochodzącego od zwierząt hodowlanych można wyprodukować m.in.: ser, jogurt, śmietanę, maślankę, kefir, serek homogenizowany, czy śmietankę do kawy. W zależności od klasyfikacji za nabiał uważa także jajka. W Polsce wciąż największą popularnością cieszą się jaja kurze, a kolejno po nich kacze, gęsie oraz przepiórcze. Natomiast w przypadku mleka od lat najchętniej pitym jest krowie, znacznie rzadziej Polacy sięgają po owcze i kozie.

Podobne tylko z pozoru przetwory z mleka nie bez powodu różnią się ceną. Najwyższej jakości wyroby, czyli te pochodzące z farm ekologicznych bez wątpienia są najzdrowsze, ale też i najsmaczniejsze. Podobnie jest w przypadku jajek, które zgodnie z obowiązującymi przepisami są znakowane, by konsument mógł szybko ustalić ich klasę.

Profity nie do przecenienia

Każdy, komu nieobce jest dbanie o własne zdrowie, zdaje sobie sprawę z korzyści, jakie daje regularne spożywanie nabiału. Badań naukowe przeprowadzone także w ciągu ostatnich lat potwierdziły, że to, co przypuszczali nasi praprzodkowie, okazało się faktem.

Mleko i produkty pochodne to niewątpliwie bardzo cenne źródło wapnia. Ten element budulcowy kości musi być w odpowiednich ilościach przyswajany zwłaszcza przez dwie grupy wiekowe: najmłodszych będących w fazie intensywnego wzrostu oraz osoby starsze, cierpiące często na jego niedobory. Dodatkowo spożywanie nabiału hamuję syntezę cholesterolu, zapobiega wrzodom żołądka oraz przeciwdziała rozwojowi miażdżycy i raka. Tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia przedwczesnego zgonu.

Osoby w sile wieku prowadzące aktywny tryb życia również powinny zdawać sobie sprawę, jak istotne w ich przypadku jest regularne spożywanie nabiału. To właśnie w nim znajduje się wyjątkowo łatwo przyswajalne białko. Tenże budulec komórek i mięśni jest nie tyle wskazany, ile niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, któremu towarzyszy zwiększony wysiłek fizyczny. Ponadto nabiał zawiera w sobie witaminy takie jak A, B, D oraz szereg pożytecznych dla naszego zdrowia pierwiastków, a wśród nich m.in.: potas, magnez, fosfor, jod.

Zanim wrzucisz do sklepowego koszyka

Ilekroć przychodzi nam na myśl nabiał, nie bez powodu mamy skojarzenia z wielką gamą produktów. Dobrze zaopatrzone markety dysponują niezwykle szerokim asortymentem w tym zakresie. Często są to uchodzące za najlepsze na świecie produkty ściśle regionalne jak np. żółte sery szwajcarskie, czy sery kozie wyprodukowane we Francji. Nie brakuje wśród nich także wyrobów pochodzących z Polski.

W przypadku nabiału, który z oczywistych względów miewa ograniczoną przydatność do spożycia, niezwykle istotne jest to, by był przechowywany w ściśle określonych warunkach i pochodził z pewnego źródła. Z zakupem takich produktów nie będzie problemu np. w sieci Makro, która dba o najwyższe standardy każdego dnia. Więcej informacji na ten temat oraz o dostępności poszczególnych wyrobów można przeczytać tutaj: https://www.makro.pl/swiat-produktow/nabial.

Dobrze znany wszystkim nabiał od wielu lat odgrywa istotną rolę w piramidzie żywieniowej człowieka. Dziś dostępny jest w wielu nowych postaciach, które przy zachowaniu dokładnie tych samych walorów odżywczych kuszą odmiennymi smakami. Dlaczego więc ich nie spróbować?

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: Jak często pijesz kawę?

  wcale

  raz na kilka dni

  codziennie

  2-3 dziennie

  więcej niż 3 dziennie

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA