Najczęstsze przyczyny zatruć pokarmowych

Przyczyny zatruć pokarmowych są błahe – wystarczy nie zachowywać odpowiedniej higieny. Do zatruć pokarmowych dochodzi dość często. Oto najczęściej popełniane grzechy żywieniowe, które doprowadzają do zatruć pokarmowych.

Grzech pierwszy – brak odpowiedniej higieny

Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych jest brak higieny osobistej. Przygotowywanie posiłków powinno odbywać się przy zachowaniu odpowiedniej higieny. Należy przede wszystkim myć dłonie w gorącej wodzie z dodatkiem mydła, przed spożyciem jedzenia oraz przystąpieniem do przygotowywania posiłków.

Podobnie rzecz ma się w przypadku żywności. Przed jej obróbką należy umyć wszelkie warzywa i owoce pod bieżącą wodą, by pozbyć się zanieczyszczeń. Nieumyte warzywa pełne są bakterii pochodzących z ich sortowania, przechowywania oraz miejsca sprzedaży. Mycie jest równie ważne w przypadku owoców zbieranych w lesie.

Grzech drugi – złe przechowywanie żywności

Inną, częstą przyczyną zatruć pokarmowych jest złe przechowywanie żywności. Produkty, które nie są przechowywane zgodnie z zaleceniami, bardzo szybko ulegają zepsuciu. Zjedzenie zepsutej żywności prowadzi do zatrucia jadem kiełbasianym oraz salmonellą. Możliwe jest również zatrucie grzybicze w przypadku spożycia żywności z naleciałością w postaci pleśni.

Pamiętajmy, by warzywa przechowywać w specjalnej, przeznaczonej do tego szufladzie lodówki. Pomidory, cebula, ogórki oraz cytrusy trzymajmy w ciemnych i suchych miejscach, a nie w lodówce, by nie doprowadzić do zbyt szybkiego psucia się żywności. Produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak surowe mięso lub jaja, przechowujmy natomiast w lodówce z dala od gotowych produktów żywnościowych.

Czytaj też: 5 mitów o alergiach pokarmowych

Grzech trzeci – spożywanie przeterminowanych produktów

Złe przechowywanie żywności doprowadza do ich zepsucia. Bywa jednak, że przechowywana żywność traci swój termin przydatności z powodu zbyt długiego przechowywania. W żadnym wypadku nie należy spożywać przeterminowanej żywności, nawet jeśli niewidoczne są inne oznaki świadczące o zepsuciu produktu.

W wyniku spożycia przeterminowanych produktów możliwe jest zatrucie jadem kiełbasianym. Występuje on najczęściej w konserwach mięsnych oraz wędzonym mięsie. Dlatego ważne jest, by nie spożywać mięsa z puszek, które zostały uszkodzone lub których wieczko jest wybrzuszone.

Grzech czwarty – pośpiech w przygotowywaniu posiłków

Do zatrucia pokarmowego dochodzi również w przypadku spożycia surowego lub niedokładnie przygotowanego produktu. W przypadku surowych mięs należy mieć na uwadze, by nie zostały wystawione na kontakt ze zwierzętami. W takim przypadku możliwe jest zatrucie salmonellą.

Obróbka termiczna pozbawia mięso szkodliwych dla zdrowia bakterii. Dlatego należy mieć na uwadze to, by dokładnie i odpowiednio długo przygotowywać mięso przed spożyciem. Należy również ograniczyć spożywanie mięsa surowego w postaci tatara lub niedopieczonych steków.

Grzech piąty – rozmrażanie i ponowne zamrażanie

Często popełnianym błędem jest rozmrażanie i ponowne zamrażanie produktów. Pod żadnym pozorem nie należy tego robić, ponieważ ponowne wkładanie do zamrażarki rozmrożonych produktów prowadzi do rozwoju w żywności bakterii salmonelli. Spożycie takiego produktu po ponownym rozmrożeniu może więc prowadzić do zatrucia.

Podczas ponownego rozmrażania dochodzi do mnożenia się bakterii, które dostały się do opakowania podczas pierwszego rozmrażania żywności. Narażone na to jest zwłaszcza mięso, dlatego nie należy go zamrażać ponownie w tej samej postaci. Ponowne mrożenie możliwe jest jedynie po uprzedniej obróbce termicznej.

Poznałeś 5 najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych. Dowiedz się, jak im zapobiegać!

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA