Najlepsze mrożone desery na upał

lody malinowe-fotolia
W upalne dni nie ma nic lepszego niż lody. Warto jednak przygotować je samemu. Wystarczy wykorzystać soczyste owoce, których teraz mamy pod dostatkiem. Te lodowe propozycje zachwycą wszystkich amatorów owocowego orzeźwienia.

Lody malinowe (6 porcji)

Składniki: 50 dag świeżych malin plus 30 dag malin na sos, 40 dag kremówki, 4-5 łyżek cukru pudru plus 3 łyżki cukru na sos, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 białko jaja kurzego, 1 łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie: Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem cytrynowym. Owoce zmiksować i przetrzeć przez sito, aby usunąć drobne pesteczki, odłożyć część sosu. Zmiksowane owoce połączyć z ubitą śmietaną. Do masy dodać ubite na sztywną pianę białko. Masę przełożyć do formy i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. W czasie mrożenia masę kilkakrotnie zamieszać łyżką. Nabrać łyżką do lodów, włożyć do pucharków i udekorować świeżymi malinami, polać sosem przygotowanym ze zmiksowanych malin i cukru.

 Zobacz: Jak się opalać, żeby sobie nie zaszkodzić?

Sorbet brzoskwiniowy z miętą (na 4-6 porcji)

Składniki: 1 kg dojrzałych brzoskwiń, 30 dag cukru, 200 ml soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego), 1 limonka, 2 łyżka cukru waniliowego, 1 kieliszek likieru pomarańczowego, listki melisy i mięty do dekoracji.

Przygotowanie: Limonkę umyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok pomarańczowy zagotować z dodatkiem cukru i cukru waniliowego oraz skórki i soku z limonki. Syrop ostudzić. Brzoskwinie umyć, sparzyć, obrać ze skórki, przekroić i wyjąć pestki. Miąższ brzoskwiń pokroić w kostkę i zmiksować z dodatkiem syropu oraz likieru pomarańczowego. Włożyć do płaskiej miski, przykryć folią aluminiową i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Zamrożoną masę pokruszyć i utrzeć mikserem. Włożyć do oziębionych pucharków i udekorować listkami melisy i mięty.

Zobacz: Kiedy słońce pomaga? Kiedy szkodzi?

Czytaj też: Truskawki, poziomki, maliny... Przyjemności dla zdrowia


Ewa Pol

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA