Naturalne składniki kosmetyków

Uroda zaczyna się w kuchni. To co nakładamy na talerz ma swoje odzwierciedlenie nie tylko w tym jak wyglądamy, ale także wpływa na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Ponadto część produktów wykorzystywanych w kuchni możemy z powodzeniem zastosować w pielęgnacji naszego ciała.
argan

Artykuł sponsorowany

Spis treści

Olej kokosowy

Jednym z takich składników jest olej kokosowy. To prawdziwa petarda działająca na nasze ciało od wewnątrz jak i od zewnątrz.

Olej kokosowy - właściwości

Cocos Nucifera Oil, czyli olej kokosowy zawiera triglicerydy kwasów tłuszczowych: laurynowego, mirystynowego, oleinowego, kaprynowego i kapronowego. Takie unikalne połączenie sprawia, że efekty z jego stosowania są zauważalne w wielu wymiarach. Jednak by móc odczuć efekty musimy wybierać produkty wysokiej jakości, gdzie mamy pewność, że cała moc natury została zachowana. Pełnia właściwości odżywczych oleju zależna jest od procesu jego produkcji. Najlepszy olej to nierafinowany, tłoczony na zimno z miąższu orzechów palmy kokosowej. Z racji tego, że olej kokosowy jest łatwo dostępny bardzo ważne jest aby wybrać odpowiedni produkt, bo pozycji o niepewnej jakości nie brakuje.

Skąd być pewnym, że dany kosmetyk jest całkowicie naturalny i zawiera składniki najwyższej jakości? Takie potwierdzenie dla konsumenta stanowi certyfikat Natrue. Jeśli dany produkt go posiada to znaczy, że trzymasz w ręku kosmetyk prawdziwie naturalny.

Zastosowanie oleju kokosowego (cocos nucifera oil) w kosmetyce

Jeśli nasze problemy dotyczą skóry, włosów bądź paznokci rozwiązaniem może okazać się właśnie olej kokosowy. Jego zastosowanie w kosmetyce jest bardzo szerokie. Przede wszystkim może służyć jako krem do twarzy, gdyż zawiera substancje odżywiające i chroniące warstwę hydro-lipidową. Polecanym produktem będzie tutaj naprawczy krem na noc 40+ przeznaczony do pielęgnacji skóry twarzy i szyi.

Chcąc zrelaksować ciało możemy zdecydować się na olejek do ciała o zapachu trawy cytrynowej i kokosa. Dzięki temu, że oleje używane przez Naturativ do produkcji kosmetyków tłoczone są na zimo mocno nawilżają i odżywiają skórę, a do tego doskonale się wchłaniają. W tym samym kierunku należy upatrywać ratunku przy problemach z suchą i zmęczoną skórą dłoni. Relaksujący balsam do rąk, który łączy olej kokosowy z innymi tłuszczami roślinnymi, kwasem hialuronowym i naturalną witaminą E odnowi, nawilży, zmiękczy, ukoi, rozjaśni i uelastyczni skórę dłoni.

Olej kokosowy chętnie wykorzystywany jest także jako odżywka do włosów. Chroni je przed utratą protein. Ponadto dzięki swej specyficznej budowie dokładnie nawilża włosy, gdyż wnika do ich struktury. Przesuszone, zmęczone i zniszczone farbowaniem bądź innymi zabiegami włosy, dzięki cocos nucifera oil odzyskają miękkość i połysk oraz staną się mocniejsze.

To jednak nie wszystkie możliwości zastosowania oleju kokosowego. Sprawdzi się on także jako: odżywka do paznokci o działaniu wzmacniającym, balsam do ust i ciała, w demakijażu nawet przy wodoodpornym tuszu do rzęs, jako krem do golenia, w połączeniu z solą himalajską bądź cukrem jako peeling do ciała, a nawet jako odświeżacz oddechu w postaci płynu do płukania jamy ustnej.

Jak widać olej kokosowy ma szerokie właściwości przez co także i szerokie zastosowanie w kosmetyce.

Jakie działanie ma olej kokosowy?

Z racji tego, że olej kokosowy jest produktem o szerokim wachlarzu zastosowań, dermatolodzy i kosmetolodzy zgodni są co do tego, że jest to produkt dla wszystkich. Jego właściwości są tak uniwersalne, że zarówno kobieta w każdym wieku jak i mężczyzna, a nawet dzieci mogą z powodzeniem korzystać z jego dóbr.

Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju działają dobroczynnie na skórę i na włosy. Skóra zyskuje dogłębne nawilżenie i wygładzenie, a włosy zwiększają objętość, wygładzają się i odżywiają. Z kolei obecność kwasu laurynowego w składzie oleju kokosowego wykazuje właściwości antybakteryjne, co przekłada się na znakomite efekty przy walce ze stanami zapalnymi skóry i przy problemach z trądzikiem. Kosmetyczny olej kokosowy chroni również skórę przed promieniowaniem słonecznym.

To wspaniały i wszechstronny produkt warty polecenia, który stosowany może być z sukcesami przez każdego zarówno w kuchni jak i w kosmetyce. Sprawdź kosmetyki z olejem kokosowym: https://www.naturativ.pl/skladniki/317-olej-kokosowy/

Oliwa z Oliwek

Posiadamy coraz większą świadomość tego, że warto jeść zdrowo. Coraz więcej z nas wybiera produkty jak najmniej przetworzone, o prostych składach oraz ekologiczne. W końcu to, co jemy, ma odzwierciedlenie w naszym wyglądzie. Kondycja skóry, paznokci i włosów to zasługa odpowiednio zrównoważonej diety i codziennej pielęgnacji. W tym drugim aspekcie również coraz częściej kierujemy się ku bardziej naturalnym rozwiązaniom. Zaczynamy sięgać do kuchni po produkty, które mogą pomóc także naszej skórze z zewnątrz. Takim cudownym produktem jest na pewno oliwa z oliwek.

Oliwa z oliwek – właściwości

Oliwa z oliwek to jeden z najpopularniejszych tłuszczy, które bardzo chętnie wykorzystywany jest w codziennych zabiegach pielęgnacyjnych. Firmy kosmetyczne skupiające się na produkcji kosmetyków naturalnych i ekologicznych już dawno temu odkryły niezwykłą moc oliwy z oliwek. Jednak jej właściwości w dużej mierze zależą od tego w jaki sposób jest otrzymywana. Dlatego pomimo, że oliwa z oliwek jest bardzo łatwo dostępna, warto wybierać kosmetyki z nią w składzie, które posiadają certyfikat Natrue.

Wówczas zyskujemy pewność, że produkt jest całkowicie naturalny i zachował wszystkie swoje właściwości. Olea europaea fruit oil w produktach Naturativ pozyskiwana jest w procesie tłoczenia na zimno z oliwek. Dzięki temu kosmetyki z oliwą z oliwek poprawiają ukrwienie skóry, wzmacniają barierę naskórka i regenerują. Ponadto oliwa z oliwek jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych dzięki czemu wspaniale nawilża i odżywia skórę, pozostawiając na niej film ochronny.

Oliwa z oliwek (olea europaea olive fruit oil) w kosmetyce

W składzie oliwy z oliwek znajduje się kwas oleinowy, palmitynowy, linolowy i stearynowy. Ponadto bogata jest w prowitaminę A, witaminy C i E oraz witaminy z grupy B i D. Z racji bogatego składu i licznych właściwości Naturativ w wielu swoich produktach korzysta z dobrodziejstwa oliwy z oliwek. Wykorzystywana jest przede wszystkim w kosmetykach mających działanie łagodzące i nawilżające. W rewitalizującym olejku do ciała koi i wygładza, a w drenującym oleju do użycia podczas lub po kąpieli Home SPA wzmacnia naturalny płaszcz wodno-lipidowy oraz koi podrażnienia. Stosuje się ją także w kosmetykach pielęgnujących skóry wymagające, czyli alergiczne, atopowe, nadwrażliwe oraz do cery dojrzałej i w produktach dla najmłodszych.

Z powodzeniem mogą także sięgać po nią osoby mające problemy z włosami. Jeśli cierpimy z powodu suchych, zniszczonych włosów, którym brakuje blasku, kosmetyki z oliwą z oliwek nabłyszczą je oraz wzmocnią. Największą poprawę zaobserwują posiadaczki włosów z wysoką porowatością.
Kolejną grupą osób, które mogą przekonać się o sile olea europaea olive fruit oil są osoby z suchą skórą stóp, a także te o cienkich i podatnych na łamanie paznokciach. Z racji swej oleistości sprawdzi się także jako pomadka do ust i przy demakijażu oczu, a w połączeniu z witaminą A i E można z niej zrobić odżywkę do rzęs i brwi.

Możliwości wykorzystania oliwy z oliwek w kosmetyce jest naprawdę sporo, dlatego warto czerpać z jej dobroczynnych właściwości i wybierać kosmetyki posiadające ją w składzie. Sprawdź kosmetyki z oliwą z oliwek: https://www.naturativ.pl/skladniki/127-oliwa-z-oliwek/

Reklama

Olej arganowy

Stres i natłok zajęć mają swoje odzwierciedlenie w kondycji naszej skóry. To jak wygląda nasza cera, włosy i paznokcie zależne jest od bardzo wielu czynników. Dlatego warto jest regularnie dbać o naszą urodę. Sporadyczne wypady do SPA czy zabiegi u kosmetyczki nie są rozwiązaniem. Najważniejsza jest systematyczna dbałość, która wcale nie oznacza ogromu kosmetyków. Są takie produkty, które mają bardzo szerokie właściwości i można stosować je jako kosmetyk uniwersalny. Takim produktem jest olej arganowy, nazywany także płynnym złotem Maroka.

Olej arganowy - właściwości kosmetyczne

Argania Spinosa Kernel Oil, czyli olej arganowy w kosmetyce otrzymywany jest w wyniku tłoczenia na zimno orzechów drzewa arganowego. Cały proces produkcji jest dość złożony i długotrwały. To wszystko przekłada się na to, że nie każdy dostępny w sklepie olej będzie tej samej, najwyżej jakości. Chcąc kupić olej arganowy zwracajmy uwagę na to czy został tłoczony na zimno. Kosmetyczna wersja tego oleju ma zdecydowanie jaśniejszy kolor od wersji stosowanej w kuchni, z racji tego, że do jego produkcji wykorzystuje się nieprażone nasiona. By być pewnym, że mamy produkt całkowicie naturalny, który zachował wszystkie właściwości, warto zdecydować się na kosmetyki naturalne z certyfikatem Natrue.

Certyfikat ten gwarantuje najwyższą jakość produktu, bo restrykcyjne reguły jego przyznania odnoszą się do każdego etapu produkcji jak i pochodzenia użytych składników. Dlatego kupując produkty marki Naturativ mamy pewność, że zawarty w kosmetyku olej arganowy dostarczy nam wszystkich cenny składników, a ma co dostarczyć. Jego skład to głównie triglicerydy. Najobfitsze kwasy tłuszczowe w nim zawarte to kwas linolowy i oleinowy. Pozostałe kwasy występujące w mniejszych ilościach to: kwas palmitynowy, stearynowy i linolenowy. Oprócz kwasów tłuszczowych olej arganowy swą wyjątkowość zawdzięcza obecności tokoferoli, czyli witaminy E. Dzięki niej produkt w skład, którego wchodzi olej arganowy ma działanie anti-aging, czyli przeciwstarzeniowe.

Zastosowanie oleju arganowego

Olej arganowy dzięki swym licznym właściwościom działa na wiele obszarów naszego ciała. Z powodzeniem możemy używać go na włosy, skórę i paznokcie. Sprawdzi się jako balsam do ciała, gdyż bardzo ładnie skórę nawilży i uelastyczni. Z tych też powodów chętnie wykorzystywany jest w produkcji kremów do twarzy na dzień i na noc. W tego typu produktach, dzięki zawartej witaminie E, w kategorii 30+ spełnia działanie zapobiegające, zaś w przedziale wiekowym 40+ naprawia. Olej arganowy pomoże także na skórę pod oczami, wygładzając kurze łapki i chroniąc ją przed wolnymi rodnikami. Jego zastosowanie na twarzy na tym jeszcze się nie kończy.

Olej arganowy bardzo dobrze sprawdzi się w postaci mleczka do oczyszczania twarzy, ekoampułek, gdzie wygładza zmarszczki i nawilża skórę oraz w kosmetykach BBB – to naturalny produkt, który zastępuje fluid przy okazji dobrze chroniąc skórę przed słońcem (SPF-30). Nastolatki mające problem z trądzikiem również mogą po niego sięgać, bo zawarty w oleju kwas linolowy poprawia pracę gruczołów łojowych, zmniejsza ilość zaskórników i odblokowuje pory.

Gdy naszym problemem są łamliwe paznokcie, regularne wcieranie w płytkę oleju wzmocni je, dzięki czemu nie będą tak podatne na kruszenie.

Olej arganowy zbawienie działa także na włosy. Przede wszystkim przyspiesza ich wzrost, a włosom zmęczonym, osłabionym, które poddawane były często farbowaniu nadaje sprężystości i wzmocnienia. Osoby zmagające się z łupieżem również mogą pomocniczo go stosować. Spectrum zastosowania Argania Spinosa Kernel Oil jest naprawdę szerokie.

Olej arganowy (Argania Spinosa Kernel Oil) – efekty stosowania

Kosmetyczna wersja oleju arganowego ma ogrom pielęgnacyjnych i upiększających właściwości. Przede wszystkim nawilża, silnie regeneruje, redukuje zmarszczki, poprawia elastyczność i opóźnia cały proces starzenia się skóry. Dlatego tak chętnie wykorzystywany jest w kosmetykach anti-aging. Ponadto łagodzi objawy podrażnień, otarć, alergii, łagodzi objawy trądziku, i pomaga w leczeniu chorób skóry, takich jak łuszczyca czy egzema.

Olej arganowy chroni przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych (słońce, wiatr i mróz).
Z racji dużej zawartości kwasów tłuszczowych chroni skórę przed jej przesuszeniem i przyśpiesza gojenie. Wzmacnia paznokcie i włosy, dzięki czemu zapobiega wypadaniu włosów i silnie je regeneruje po zabiegach fryzjerskich. Na olej arganowy zdecydować mogą się również alergicy, gdyż nie uczula – jest w 100% bezpieczny.

Tak liczne efekty jego stosowania powinny przekonać każdą niepewną do niego osobę. To produkt warty zauważenia i stosowania. Sprawdź kosmetyki zawierające olej arganowy: https://www.naturativ.pl/skladniki/9-olej-arganowy/

Masło Shea (Butyrospermum Parkii)

Przeglądając składy kosmetyków często natrafiamy na pozycje, które nie dla każdego są zrozumiałe. Jedną z nich jest masło shea. Choć ostatnio dużo się o nim mówi, to niewiele osób wie jakie ma właściwości i zastosowanie. Zatem, masło shea co to jest? Masło shea otrzymywane jest z owoców drzewa shea, które rośnie na terenie zachodniej Afryki na otwartych przestrzeniach sawanny. Jest produktem o szerokim spectrum działania, zarówno w kuchni jak i w kosmetyce, ale pod warunkiem, że mamy w rękach produkt najwyższej jakości.

Masło shea – właściwości

W kosmetyce masło shea, nazywane także masłem karite otrzymywane jest w procesie tłoczenia z orzeszków drzewa masłowego. Jeśli chcielibyśmy używać go samodzielnie, a nie w kosmetyku mającym go w składzie, zwróćmy uwagę by było nierafinowane. Tylko takie nakładane na skórę i włosy przyniesie pożądane efekty. Rafinacja powoduje utratę wielu cennych składników odżywczych, dlatego tak ważne jest by wybrać produkt wartościowy. Nie mając pewności czy dane masło shea jest tym, o najwyższym standardzie, dobrze jest zdecydować się na kosmetyki, które zawierają go w swoim składzie. Najlepiej jeśli taki kosmetyk jest w 100% naturalny i posiada certyfikat Natrue, tak jak kosmetyki firmy Naturativ. Wówczas zyskujemy gwarancję, że wszystkie właściwości pielęgnacyjne i odżywcze zostały zachowane.

Warto wybierać kosmetyki mające w składzie masło shea, bo jest to olej bogaty w witaminy A i E oraz witaminę F. Dzięki nim odmładza skórę i chroni ją przed wolnym rodnikami. Ponadto nawilża, natłuszcza i odżywia oraz poprawia elastyczność skóry. To także naturalny filtr słoneczny, zatem może być wykorzystywany podczas opalania.

Z kolei włosom masło shea nadaje blasku. Jest to produkt całkowicie bezpieczny, który nie uczula, a nawet łagodzi wysypki i uczucie świądu. Można z powodzeniem polecić go każdemu.

Zastosowanie masła shea (Butyrospermum Parkii) w kosmetyce

Masło shea posiada liczne zalety, przez co chętnie wykorzystywane jest w kosmetyce. Zwłaszcza firmy opierające swoją filozofię na prostych i naturalnych składnikach chętnie po nie sięgają. Butyrospermum Parkii spotkać można bardzo często w balsamach i masłach do ciała. Jako otulający balsam do ciała czy rewitalizujące masło do ciała, masło shea nawilża, natłuszcza, zmiękcza i odżywia skórę.

Z jego dobrodziejstw korzystać mogą również kobiety w ciąży. W postaci balsamu do ciała dla mamy Sweet, otrzymujemy produkt mający za zadanie walki z rozstępami. Zawarte w nim masło shea wygładza, poprawia elastyczność i sprężystość skóry dzięki temu, że jest bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Bezpieczne jest także dla najmłodszych. Z jego pomocą można leczyć odparzenia pieluszkowe.

Masło shea bardzo fajnie sprawdza się także jako składnik dla peelingów cukrowych. Otulający skrub z racji tego, że zawiera w składzie tłuszcze nie tylko złuszcza naskórek, ale nawilża przez co nie ma potrzeby nakładania później balsamu. Stosując tego typu produkt można poczuć się jak w domowym SPA. Jeden kosmetyk, a nasza skóra zostaje delikatnie złuszczona, ekspresowo nawilżona i przy tym poprawia się jej wygląd.

Działanie tego dobroczynnego oleju mogą odczuć także nasze stopy. Nawet sucha skóra stóp ulegnie Otulającemu balsamowi do stóp. Ponadto kosmetyk ten stanowi rozwiązanie problemu szorstkiej skóry na łokciach i kolanach.

Jakie działanie ma masło shea?

Butyrospermum Parkii w kosmetyce odgrywa ogromną rolę, bo dzięki swym składnikom aktywnym wpływa korzystnie na skórę i włosy. Oprócz jego działania kosmetycznego podkreślana jest także jego rola w środkach leczniczych. Dotyczy to zwłaszcza kosmetyków nakierowanych na problemy skórne. Przyśpiesza regenerację skóry po oparzeniach, poparzeniach słonecznych, opryszkach, pęknięciach, a nawet po ukąszeniach owadów.

Z kolei jego działanie ochronne nie ogranicza się tylko do słońca. To odpowiedni środek chroniący także przed wiatrem i mrozem. Działanie masła shea jest rozległe, dlatego warto wyposażyć się w kosmetyki zawierające go w swoim składzie, które znajdziesz tu: https://www.naturativ.pl/skladniki/286-maslo-shea/

Reklama

Kofeina (Caffeine)

Kawa to produkt bez którego zdecydowana większość społeczeństwa nie wyobraża sobie życia. Moglibyśmy ją pić w nieograniczonych ilościach bo oprócz tego, że świetnie smakuje, to pobudza i poprawia koncentrację. Jednak warto zdać sobie sprawę, że właściwości kawy nie ograniczają się tylko do tego. Kawa z powodzeniem i coraz chętniej wykorzystywana jest także w kosmetyce.

Kofeina – właściwości kosmetyczne

W coraz większej ilości kosmetyków można znaleźć skład oparty o naturalne, dostępne powszechnie składniki. Jednym z takich produktów jest właśnie kofeina. Kosmetyki z kofeiną stają się coraz popularniejsze i coraz łatwej dostępne.

Kofeina wykorzystywana jest w balsamach ujędrniających, peelingach antycellulitowych i pobudzających żelach pod prysznic, gdyż ma właściwości drenujące. Pobudza mikrokrążenie skórne i wspomaga spalenie tkanki tłuszczowej.

Kosmetyki z kofeiną dobrze wpływają również na zwiotczałą skórę i działają przeciwstarzeniowo, dlatego dostępne są w formie kremów przeznaczonych do cery dojrzałej i w postaci maseczek przeciwzmarszczkowych. Działanie kofeiny zaobserwować można także na skórze pod oczami. Jej właściwości wpływają na zmniejszenie obrzęku. Kosmetykiem wykorzystującym to zastosowanie jest np. Naturativ ekoampułka 5 – pod oczy. Jest to nowoczesne, naturalne serum pod oczy, w którym kofeina odpowiada za ujędrnienie i poprawę mikrokrążenia.

Jak można zauważyć kofeina jako składnik kosmetyków na dobre zagościła w kosmetyce, a jej sposoby wykorzystania ciągle się powiększają.

Kosmetyki z kofeiną – dla kogo?

Kosmetyki z kofeiną w pierwszej kolejności powinny przykuć uwagę osób chcących spowolnić upływ czasu. Ich działanie antyoksydacyjne zwalcza wolne rodniki, czyli hamuje proces starzenia się skóry. Stąd właśnie ich powszechne wykorzystanie w produktach przeznaczonych dla cery dojrzałej i w kosmetykach przeznaczonych dla skóry pod oczami. Skóra pod oczami jest niezwykle wrażliwa i niestety najbardziej narażona na działanie rodników. Kofeina chroni także przed promieniowaniem ultrafioletowym. Antyoksydanty określane również jako przeciwutleniacze wspierają naturalną barierę ochroną.

Kolejną grupą osób, dla których kosmetyki z kofeiną będą słusznym wyborem są osoby dotknięte cellulitem. Alkaloidy zawarte w kofeinie wpływają na sylwetkę, ujędrniają i wygładzają skórę. Wynika to z przyśpieszenia procesu lipolizy. Ponadto kofeina pobudza ukrwienie i odnawia komórki.

Coraz częściej można też odnaleźć składnik ten w produktach przeznaczonych do włosów. Osoby cierpiące na nadmierne wypadanie włosów mogą tu upatrywać dla siebie ratunku. Kofeina stymuluje cebulki, wpływa na porost włosów i zapobiega ich wypadaniu. Jej regularne stosowanie będzie można również odczuć w kondycji włosa. Włosy wzmocnią się i zyskają blasku, ale pod warunkiem, że kosmetyk taki pozostanie chwilę (min. 2 minuty) na skórze głowy, tak by działanie kofeiny mogło się aktywować.

Sprawdź kosmetyki zawierające kofeinę: https://www.naturativ.pl/skladniki/315-kofeina/

Oceń artykuł

(liczba ocen 1)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!