Nowy sklep

już ON-LINE

Niedokrwistość – objawy i leczenie

Niedokrwistość, czyli anemia, to choroba wynikająca z niedoboru erytrocytów (czerwonych krwinek). Dolegliwość jest trudna do zdiagnozowania, ponieważ jej objawy nie są charakterystyczne. Dodatkowo często anemia jest symptomem innych chorób, które należy rozpoznać i leczyć. Niedokrwistość można zdiagnozować na podstawie morfologii krwi.
Osoba w czasie pobrania krwi

Artykuł sponsorowany

Źródło: 123RF
 

Niedokrwistość, z łaciny nazywana anemią (anaemia), jest niezwykle poważnym problemem współczesnego społeczeństwa. Schorzenie spowodowane jest poważnym zachwianiem zawartości krwinek czerwonych we krwi. Na niedokrwistość choruje 1,62 mld osób na świecie, liczba ta stanowi 24,8% całej populacji. Z powodu tego schorzenia cierpią również dzieci. Zdiagnozowaną anemię ma 47,4% maluchów w wieku przedszkolnym. Aż 50% przypadków niedokrwistości na świecie związanych jest z niedoborem żelaza. W Polsce z tego powodu choruje około 80% społeczeństwa. Anemia jest chorobą śmiertelną, rocznie umiera z jej powodu 800 tys. pacjentów (źródło: prozdrowie.pl/Artykuly/Zdrowie-A-Z/Niedokrwistosc/Anemia-w-statystykach).

Niedokrwistość - co to jest?

Niedokrwistość jest patologicznym stanem, w którym dochodzi do zmniejszenia liczby erytrocytów (czerwonych krwinek) i poziomu hemoglobiny we krwi. Istnieje kilka rodzajów anemii. Jedna nich to niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza i witaminy B12. Głównymi przyczynami niedoboru żelaza w organizmie człowieka może być jego utrata razem z krwią. W związku z tym na ten rodzaj anemii często zapadają kobiety, które tracą krew w trakcie menstruacji. To najczęściej zauważalne u pań mających obfite krwawienia. Przyczynę niedoboru żelaza może również spowodować upośledzone jego wchłanianie w przewodzie pokarmowym. To często spotykana przypadłość u pacjentów po wycięciu żołądka lub fragmentu jelita oraz u osób chorujących na przewlekłe schorzenia zapalne jelit. Niedokrwistość może być także spowodowana różnymi chorobami przewlekłymi jak nowotwory, przewlekłe zapalenia bakteryjne, grzybicze i wirusowe oraz choroby nerek. W tym przypadku anemia jest związana z procesem zapalnym oraz zaburzeniami produkcji czynników regulujących prawidłową funkcję szpiku

Niedokrwistość - jakie badania należy wykonać?

Badaniem potwierdzającym lub wykluczającym anemię jest morfologia, w której oznacza się poziom hemoglobiny. Jeśli jej wartość spada poniżej 12,5 g/dl u kobiet i 14 g/dl u mężczyzn, wtedy lekarz stwierdza niedokrwistość. Natomiast inny wskaźnik morfologii - MCV (tzw. średnia objętość krwinki) - pozwala ocenić, z jakim rodzajem anemii mamy do czynienia w konkretnym przypadku. U zdrowego człowieka wskaźnik ten wynosi około 80 fl. Gdy jego wartość przekracza 110 fl, świadczy to o niedoborze witaminy B12. Dodatkowym badaniem, potwierdzającym anemię wynikającą z niedoboru żelaza, jest badanie poziomu żelaza we krwi, który u osoby chorej jest obniżony.

  • Dokładne badanie poziomu żelaza. Sprawdź, co to jest: Ferrytyna

Niedokrwistość - jak leczyć?

W przypadku zaobserwowania u siebie takich objawów, jak zmęczenie, bladość, brak apetytu, wypadanie włosów itp., warto skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu (np. w placówce GeoMedical), który po przeprowadzeniu wywiadu skieruje nas na laboratoryjne badanie krwi. Leczenie anemii jest uzależnione od jej rodzaju. Jeśli choroba jest spowodowana nagłą utratą krwi, wskazane jest zatamowanie krwotoku i krwinek czerwonych oraz przyjmowanie preparatów krwiozastępczych i płynów infuzyjnych. Natomiast w przypadku, gdy mamy do czynienia z niedokrwistością wynikającą z niedoboru żelaza, należy znaleźć przyczynę braku tego pierwiastka i uzupełnić jego poziom w organizmie. Podobnie jest w sytuacji, gdy anemia jest spowodowana niedoborem witaminy B12.

Niedokrwistość - co jeść?

Osoba, u której stwierdzono niedokrwistość, powinna zmienić nawyki żywieniowe. Wtedy warto skonsultować się z dietetykiem w celu ustalenia odpowiedniej diety, bogatej w żelazo i witaminę B12. Pacjenci z potwierdzoną anemią muszą spożywać dużo mięsa, ponieważ ludzki organizm przyswaja w 30% żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych. W diecie chorego powinny znaleźć się m.in. wątroba wieprzowa, mięso wołowe (nerki i serce), mięso indycze i kurze, czarny salceson. Dodatkowo przy niedokrwistości warto także jeść dużo warzyw i owoców, które dostarczają witaminę C, kilkakrotnie zwiększającą przyswajalność żelaza. Dietę należy wzbogacić o natkę pietruszki, acerolę, rokitnik, czarną porzeczkę, owoce dzikiej róży, cytrusy (zwłaszcza pomelo) i paprykę.

Niedokrwistość to poważna choroba, którą często pacjenci lekceważą. Jednak należy pamiętać, że nieleczona anemia może prowadzić do wyniszczenia organizmu i wielu komplikacji. Warto profilaktycznie, przynajmniej raz w roku, zrobić badanie krwi w celu wykluczenia niedokrwistości.

Oceń artykuł

(liczba ocen 20)