Niedokrwistość z niedoboru kwasu foliowego i witaminy B12, wynika przede wszystkim z niedoborów pokarmowych lub nieprawidłowej przemiany kwasu foliowego, witaminy B12, albo obu tych związków. Dochodzi wówczas do upośledzenia syntezy DNA, co w konsekwencji prowadzi do rozwoju patologicznych objawów, m.in. w układzie krwiotwórczym.
Reklama
Zalecenia żywieniowe w niedokrwistości z niedoboru witaminy B12:
Dieta osoby borykającej się z anemią spowodowaną niedoborem witaminy B12 powinna obfitować w produkty zwierzęce będące źródłem tego składnika.
Ludzie nie mają zdolności syntetyzowania witaminy B12. Jej źródłem są bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym oraz pokarmy pochodzenia zwierzęcego, które zawierają zmagazynowaną jej postać.
Zawartość witaminy B12 w wybranych produktach spożywczych
|
Zawartość witaminy B12 w 100 g produktu |
ryby (szczupaki), wątroby, nerki (wieprzowe, wołowe, cielęce), |
Powyżej 20 µg |
ryby (łososie, śledzie, makrele, pstrągi),króliki, |
|
ryby (dorsze, mintaje, morszczuki, flądry),sery dojrzewające (Brie, Gouda, Edamski),szynka wołowa,cielęcina,wołowina,jaja, |
|
mleko i przetwory mleczne (śmietana, jogurt, kefir, sery twarogowe),makaron,kurczaki,wieprzowina,baleron, szynka. |
Poniżej 1 µg |
Uwaga!
Wegetarianie są grupą najbardziej narażoną na niedokrwistość z niedoboru witaminy B12. Jeśli nie spożywasz mięsa zastąp je płatkami zbożowymi wzbogaconymi w witaminę B12.
Po wstępnym uzupełnieniu niedoboru witaminy B12 nadal istnieje ryzyko niedoboru kwasu foliowego. Nie zapominaj o produktach bogatych w kwas foliowy, w który powinna obfitować także dieta osoby cierpiącej na niedokrwistość z niedoboru kwasu foliowego.
Kwas foliowy w dużych ilościach występuje w wątrobie wieprzowej i drobiowej, kurczakach, soi, produktach zbożowych jak zarodki i otręby pszenne, ryżu brązowym, a także warzywach: szpinaku, grochu, fasoli, kapuście, sałacie, brokułach i brukselce oraz jajach, mleku i jego przetworach.
Uwaga!
Wysoka temperatura powoduje rozkład kwasu foliowego, dlatego też warto spożywać owoce i warzywa świeże, niegotowane.
Zobacz też: