Niepospolity rumianek

Rumianek króluje w ziołolecznictwie, ale stanowi również ważne ogniwo współczesnej kosmetologii. Posiada właściwości antyseptyczne, antybakteryjne, a także leczy podrażnienia i przyspiesza leczenie ran. W swym silnym działaniu jest jednocześnie tak delikatny, że można go stosować nawet do pielęgnacji ciała niemowląt, a także używać jako herbatki od pierwszych tygodni ich życia.

Trzeba przyznać, że jest w tym zielu coś magicznego. Niepozorny kwiat otulony drobnymi, białymi płatkami, rosnący właściwie wszędzie, posiada moc wspomagającą leczenie dziesiątek dolegliwości. Wykazuje działanie przeciwzapalne, rozkurczowe (znosi kolki, wzdęcia), ograniczające reakcje uczuleniowe, a stosowany zewnętrznie pomaga zwalczać oparzenia słoneczne, świąd skóry oraz choroby oczu, jak np. zapalenie rogówki lub spojówek. Już w starożytności stosowano go do łagodzenia bólu, przeciw gorączce i stanom zapalnym. Jego sława przetrwała do dziś, a skuteczność potwierdzona została przez naukę.
Również w kosmetyce. Rumianek jest dodatkiem do wytwarzania szamponów, odżywek do pielęgnacji włosów, kremów, mydeł, pasty do zębów, toników i innych kosmetyków. W przemyśle spożywczym najczęściej stosowany jest jako herbatka regenerująca czy uspokajająca, no i oczywiście w postaci leków. A rodzajów leków opartych na rumianku jest bardzo wiele.

Zobacz: Rumianek - ziele nie tylko dla wybranych

Porcja cennych komponentów

Olejek eteryczny pozyskiwany z koszyczka rumianku to bogactwo witamin, azulenu oraz bisabololu, związku o silnym działaniu łagodzącym, zwalczającym bakterie oraz hamującym procesy zapalne. Stymuluje on odbudowę komórek skórnych i przynosi ukojenie skórze podrażnionej słońcem lub np. substancjami chemicznymi kosmetyków. W rumianku znajdują się też liczne związki flawonoidowe, cholina, śluzy, kwasy organiczne i kwasy tłuszczowe. Duże znaczenie ma tu obecność witaminy C, która m.in. skutecznie sprawdza się w walce z wolnymi rodnikami, przyczyniającymi się do przyspieszonego starzenia skóry, oraz duże ilości witaminy PP, która wzmacnia naczynia krwionośne. Ten cenny skład pozwala stosować ekstrakt z rumianku praktycznie w każdym rodzaju kosmetyków. Począwszy od mydeł, kremów, balsamów, maseczek, preparatów do depilacji (jako substancja łagodząca), a na produktach do higieny intymnej i pielęgnacji włosów blond kończąc. Eksperci polecają go przede wszystkim do pielęgnacji skóry podrażnionej, jako środek kojący, naczyniowej oraz jako kuracje wybielające cerę i do rozjaśniania włosów.

Wprowadza w dobry nastrój

Woń rumianku łagodzi nerwobóle, minimalizuje stres, poprawia nastrój i wspomaga walkę z bezsennością. Stosowany w formie leczniczych naparów wykazuje właściwości uspokajające. Bardzo dobre efekty uzyskasz dodając do kąpieli kilka kropel rumiankowego olejku. Można go kupić w gotowej postaci lub przygotować samemu, najlepiej z samodzielnie zebranego ziela. Suszone kwiaty wkładamy do butelki lub niewielkiego słoiczka, zalewamy oliwą z oliwek i przechowujemy w mocno nasłonecznionym miejscu przez około dwa tygodnie. Olejku można używać nie tylko do kąpieli, ale również jako balsamu do ciała.



Rumianek a alergie

Rumianek może uczulać osoby nadwrażliwe na pyłki roślin lub kontakt skóry z wyciągiem z rumianku. Rumianek stosowany jako dodatek do kosmetyków nie daje reakcji alergicznych, jednak wśród pacjentów znane są przypadki występowania reakcji alergicznej po zastosowaniu toniku, mydła, kremu czy szamponu z dodatkiem rumianku. Być może jednak przyczyną tych dolegliwości nie jest bezpośrednio sam rumianek, ale inne dodatki do danego kosmetyku, między innymi konserwanty.

Zobacz: Ochrona oczu w sezonie na alergie

Czytaj też: Zioła, które leczą

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA