Niezbędne mikroelementy

Niezbędne mikroelementy
Starszy niż rok
Do zdrowego rozwoju i właściwego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje mikroelementów. Zarówno brak tych substancji chemicznych, jaki i ich nadmiar, łatwo może doprowadzić do zaburzeń fizjologicznych. Mikroelementy dostarczamy do organizmu wraz z jedzeniem, dlatego musimy dbać o to, aby nigdy nie zabrakło ich w naszej diecie.

Przyjrzyjmy się działaniu kilku wybranych składników mineralnych, których brak miałby zły wpływ m.in. na naszą tkankę kostną, enzymy i hormony oraz funkcje regulacyjne organizmu.

Przeczytaj także: Uzupełniamy mikroelementy

Wapń

Podstawowym budulcem naszych kości jest wapń, który obniża poziom cholesterolu, skutecznie chroni przed sklerozą i zapobiega skurczom mięśni. Osteoporoza jest zmorą przede wszystkim kobiet - gęstość kości jest u nich największa pomiędzy 35 a 45 rokiem życia, a później spada. U mężczyzn te problemy pojawiają się około 50-55 roku życia. Jednak początki osteoporozy mogą wystąpić nawet przed 25 rokiem życia. Jak temu zapobiegać? Przede wszystkim jeść produkty bogate w wapń. Najwięcej jest go w mleku i jego przetworach - sery, śmietana, kefiry - oraz w jajkach. Przyswajanie wapnia utrudnia kwas szczawiowy, bo razem tworzą trudno rozpuszczalne sole. Natomiast we wchłanianiu wapnia pomaga witamina D.

Magnez

Jest niezbędny i konieczny dla dobrego samopoczucia psychicznego i fizycznego. Jego niedobór powoduje przykre dolegliwości: zawroty i bóle głowy, utratę równowagi, drętwienie rąk i nóg, skurcze, szybkie męczenie się, trudności z koncentracja, łamanie paznokci, próchnicę zębów, wypadanie włosów, nocne pocenie się, a nawet bezsenność. Najwięcej magnezu zawierają: kakao, orzeszki, soja, kasza gryczana, fasola, groch, pieczywo razowe oraz mak.

Cynk

Ten mikroelement może zapobiegać wielu schorzeniom i dolegliwościom, na przykład: wrzodom, trądzikowi (bardzo pomaga w jego leczeniu, a regularne zażywanie cynku poprawia wygląd skóry), reumatyzmowi, wypadaniu włosów, niedokrwistości. Znajdziesz go w: ostrygach, otrębach pszennych, mięsie z kurczaka, cebuli, czosnku, jajkach, ryżu łuskanym, marchewce, malinach, jagodach, daktylach, jabłkach, pomarańczach, grejpfrutach.

Przepisy na potrawy z cynkiem:

Majonezowa sałatka

Ugotowane jarzyny przepuścić przez krajalnicę, ogórek i grzyby pokroić w kostkę, obrać i pokroić jabłko, dodać posiekanego drobno śledzia. Majonez zmiksować z kiełkami pszenicy i wymieszać z sałatką.

Zupa krem czosnkowa

Zagotować litr mleka z litrem wody oraz z drobno rozgniecionymi ząbkami czosnku. Rozetrzeć porządnie 2 łyżki masła z 2 łyżkami mąki i dodać do gotującej się zupy. Zdjąć z ognia i dodać 2 żółtka (rozbite widelcem). Można podawać z grzankami z razowego chleba (posypanego czosnkiem).

Żelazo

To ważny składnik hemoglobiny, która odpowiada za transport tlenu do komórek ciała. Jego niedobór powoduje niedokrwistość, zaburzenia koncentracji, rozkojarzenie, niedorozwoje psychiczne, łatwość popadania w irytację, gniew, bóle głowy, szybki i krótki oddech. Dobrym źródłem żelaza są: wątroba, wołowina, ryby, warzywa strączkowe (fasola, groch), chleb razowy i kasze.

Selen

Jest bogaty w witaminę E, chroni serce, wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega nowotworom. Selen niszczą węglowodany, a więc słodkie ciasta, czekolady, lody. Jego źródłem są z kolei: owoce morza, ryby, orzeszki brazylijskie, otręby pszenne, kiełki pszenicy, kukurydza, pomidory, drożdże, grzyby, czosnek oraz pieczywo razowe.

Ewelina Polna

Przeczytaj także: Przepis na lepszą pamięć

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: Jak często pijesz kawę?

  wcale

  raz na kilka dni

  codziennie

  2-3 dziennie

  więcej niż 3 dziennie

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA