Niskowęglowodanowa dieta Atkinsa


 
Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Dieta podzielona jest na 4 etapy i polega na komponowaniu posiłków według określonych zasad. Posiłki powinny łączyć tłuszcze z białkami oraz eliminować spożycie cukrów prostych i złożonych.

W roku 1972 wydana została publikacja „Dr. Atkins' Diet Revolution” z opisem diety Atkinsa. Kilka wskazówek na sam początek:

  • Pij wodę niegazowaną
  • Możesz pić kawę i herbatę (niesłodzoną), ale w małych ilościach.
  • Regularnie spożywaj posiłki. Rozplanuj 3 główne dania oraz dwie mniejsze przekąski.  

Dieta daje możliwość zrzucenia około 2 kg tygodniowo. Nie można jej stosować dłużej niż rok. Lekarze uznają ją jednak za szkodliwą dla naszego zdrowia Dieta bogata jest bowiem w białko i tłuszcze, które obciążają nerki. Pod jej wpływem dochodzi do zakwaszenia naszego organizmu, co źle wpływa również na zęby. Powikłania, które mogą wystąpić to miażdżyca, osteoporoza oraz zaburzenia pracy nerek.

Produkty zabronione w diecie Atkinsa:

  • pieczywo
  • mąka biała
  • makaron
  • owoce
  • mleko
  • jogurt
  • warzywa (te, które zawierają skrobię)
  • soki owocowe
  • żywność wysoko przetworzona

Jeśli chcesz podczas diety jeść owoce, to wybieraj:

  • jagody
  • truskawki
  • maliny
  • jeżyny

Bez ograniczeń możesz jeść:

  • wszystkie gatunki mięsa
  • ryby
  • sery (do 100 g)
  • jajka

Uwaga! Dieta nie jest wskazana dla osób:

  • z wysokim ciśnieniem krwi
  • z miażdżycą
  • z wysokim poziomem cholesterolu.

Faza 1 - przygotowawcza

Faza 1 polega na ograniczeniu węglowodanów do 20 g dziennie. Nie wolno jeść warzyw ani owoców. Dlatego dietetycy polecają przyjmowanie suplementów witamin i minerałów. Podczas 1 fazy możemy jeść wszystkie gatunki mięsa, ryb i drobiu, owoców morza, jaj, serów pleśniowych.  Przyjmować możemy także tłuszcze roślinne.  Celem 1 fazy jest przestawienie naszego organizmu ze spalania węglowodanów na spalanie tłuszczu. Skutkiem ma być zahamowanie wilczego apetytu na węglowodany :  słodycze, pieczywo.  

Należy unikać:

  • pieczywa
  • owoców
  • produktów zbożowych
  • warzyw zawierających skrobię
  • chudego nabiału
  • kofein
  • dżemu i miodu
  • słodyczy  
  • makaronu

Podczas 1 fazy jemy 3-5 posiłków dziennie składających się z białek oraz tłuszczów. Spożywamy ryby, mięso, jajka, owoce morza, majonez, masło, oliwę. Obowiązkowo pijemy 2 litry wody dziennie.

Faza 2

Zaczyna się po 2 tygodniach. Spożycie węglowodanów zwiększa się do 30 g. Zaczynamy jeść warzywa i owoce leśne, ale wciąż dostarczamy organizmowi głownie tłuszcze i białka. Podczas pierwszego tygodnia dodajemy 5 g węglowodanów – przez cały tydzień jemy 25 g, zaś w drugim  jemy 30 g. Faza trwa aż do momentu,  gdy pozostanie nam 2-4 kg do zrzucenia i przestaniemy chudnąć.

5 g węglowodanów zawierają następujące porcje:

Nabiał:

  • 125 g białego sera
  • 125 g mozarelli
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki serka wiejskiego

Włączenie nowych produktów powoduje niekiedy wzrost wagi - należy wtedy szybko z nich zrezygnować.

Faza 3

W fazie tej zwiększamy ilość węglowodanów o maksymalnie 10 g na tydzień. Jeżeli po miesiącu stosowania dawki nie przybieramy na wadze, pozostajemy przy tej ilości węglowodanów. Produkty wprowadzane muszą być stopniowo i powoli. Faza może trwać 2-3 miesiące. Podczas niej tracimy około 0,5 kg na tydzień.

Lista produktów zawierających 10 g węglowodanów:

  • 1/2 szklanki migdałów, orzechów laskowych, orzechów makadamia, orzechów pinii
  • 1/2 jabłka
  • 12 czereśni
  • 1 brzoskwinia
  • 12 winogron
  • 1 szklanka truskawek
  • 1/2 grejfruta
  • 3/4 szklanki melona kantalupa
  • 1 kiwi
  • 1 szklanka arbuza
  • 1 śliwka
  • 1/3 banana

Faza 4

Podczas niej wahania wagi nie powinny przekroczyć 2 kg. To okres stabilizacji naszej wagi.

Wskazówki:

  • kontroluj wagę raz na tydzień
  • ćwicz regularnie
  • pij 2 litry wody
  • jedz naturalne, nisko przetworzone jedzenie
  • zażywaj witaminy

Zobacz też: