O przyczynach występowania zespołu jelita drażliwego

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Co może wywołać zespół jelita drażliwego? Jak rozpoznać objawy?

Spis treści

Jestem studentką i moje kłopoty dotyczące jelita grubego mają miejsce od kilku lat. Pojawiające się biegunki na przemian z zaparciami, bóle brzucha, wzdęcia często ograniczają moją zdolność do funkcjonowania w codziennym życiu. Czy moje kłopoty wynikają ze złej diety, obecności stresu czy może choruję na określoną chorobę?

Piotr Maciaszczyk: Ten zespół chorobowy nazywany jest także zespołem jelita nadpobudliwego, nerwicą jelita czy colon irritabile. Jest od dawna uznany za najczęściej występującą chorobę czynnościową jelita grubego.

Czytaj: 10 zdrowych przekąsek, za które Twój organizm Ci podziękuje

Przyczyny i leczenie choroby

Pomimo wielu starań czynionych na całym świecie i ogromu pieniędzy przeznaczonych na badania kliniczne nie udało się jak dotąd ustalić przyczyn choroby, a diagnostyka i aktualne leczenie są dyskusyjne i niedoskonałe. Nadal trudno jest postawić granice między zaburzeniami czynnościowymi jelit, a zaburzeniami psychologicznymi u pacjentów z zespołem jelita drażliwego.

Niewątpliwie większość pacjentów z tą chorobą to osoby o delikatnej strukturze psychicznej. Prowadzone badania psychiatryczne dowiodły, że pacjenci z chorobami czynnościowymi prezentują nadwrażliwość, nadreaktywność w momencie  zetknięcia się z dowolnym obciążeniem psychicznym. To z kolei znajduje bezpośrednie przełożenie na funkcjonowanie ich przewodu pokarmowego.

Główne kryteria pozwalające na postawienie rozpoznania to: ból brzucha najczęściej ulegający zmniejszeniu po wypróżnieniu, zmiany konsystencji stolca i częstotliwości jego oddawania, uczucie parcia , rozpierania, wrażenie niepełnego wypróżnienia, zauważenie domieszki śluzu i/lub/ krwi w stolcu, spadek wagi ciała. Przyjęto, że utrzymywanie się wymienionych objawów przez 3 m-ce daje podstawy do rozpoznania colon irritabile i różnicowania choćby z tłem infekcyjnym dolegliwości.

Warto wiedzieć, że znaczenie diety stosowanej przez chorego w wywoływaniu i łagodzeniu objawów choroby jest nadal niepewne. Sami pacjenci potrafią jednak wraz z upływem czasu walki z chorobą wskazać produkty po których objawy ulegają nasileniu. Pośród tych produktów wymienia się najczęściej: ziemniaki, cebulę, czekoladę, produkty mleczne, jajka, ryby, orzechy.

Zobacz też: Dieta FODMAP – sposób na zespół jelita drażliwego

Leczenie tej jednostki chorobowej jest niezwykle trudne i może zostać podjęte po wykluczeniu innych poważnych chorób proktologicznych. Farmakoterapia pomimo ciągle pojawiających się nowych leków ma nadal ograniczone zastosowanie. Okazuje się, że dobry kontakt pomiędzy pacjentem, a lekarzem, wsparcie psychoterapią i indywidualnie dobrana dieta w wielu przypadkach są skuteczną bronią w walce z chorobą. U części chorych objawy mogą ustępować samoistnie.

Zobacz: Jaką dietę stosować aby uniknąć raka jelita grubego?

ek, az

Zobacz instytucje zajmujące się gastrologią:

Polskie Towarzystwo Gastroenterologii

Polska Fundacja Gastroenterologii

Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci