Obsesja cholesterolowa


 
Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

W ostatnim czasie coraz większe zainteresowanie budzi cholesterol. Zaczynamy się go bać, ponieważ jest główną przyczyną chorób układu krążenia. Nie zawsze jednak obsesja cholesterolowa ma swoje uzasadnienie.

Cholesterol jest ważnym składnikiem strukturalnym wszystkich błon komórkowych i śródkomórkowych. Powstają z niego kwasy żółciowe i hormony steroidowe, takie jak hormony kory nadnerczy i hormony płciowe. Warto więc wiedzieć, że osoby będące na bardzo drastycznej diecie odchudzającej, ograniczające zbyt mocno podaż produktów zawierających tłuszcz i cholesterol, są narażone na zaburzenia gospodarki hormonalnej.

Przeczytaj także: Masz wysoki cholesterol? Sprawdź, co ci grozi

Cholesterol w organizmie człowieka

Cholesterol obecny w skórze pod wpływem promieni ultrafioletowych zawartych w świetle słonecznym ulega ponadto przemianie w witaminę D3. Jest również istotnym składnikiem lipoprotein osocza i wraz z innymi składnikami chroni krwinki przed działaniem różnych substancji toksycznych.

Ustrój dorosłego człowieka zawiera około 140 g cholesterolu całkowitego, z czego ok. 40 g znajduje się w tkance nerwowej. Największą koncentracją cholesterolu wyróżniają się mózg, nadnercza oraz wątroba, gdzie jest głównie wytwarzany. W wątrobie zachodzi również jego rozkład. Cholesterolu nie można nazwać niezbędnym składnikiem diety, gdyż jego wewnątrzustrojowa synteza może właściwie zaspokoić potrzeby organizmu. Jednakże synteza cząsteczki cholesterolu jest procesem wymagającym dużych nakładów energii, dlatego też organizm woli wykorzystywać cholesterol dostarczany z pożywieniem. 20-30% cholesterolu całkowitego w ustroju pochodzi z pokarmów, ale około 60-80% organizm wytwarza sam.

Zobacz także: Co jeść przy wysokim cholesterolu?

Zgodnie z obecnym stanem wiedzy dzienna podaż cholesterolu z diety nie powinna przekraczać 300 mg. Pożądane stężenie cholesterolu całkowitego w surowicy na czczo powinno wynosić <5,2 mmol/l (tj. <200 mg/dl) - wyższe stężenie stanowi zagrożenie, ponieważ może spowodować rozwój miażdżycy. Cholesterol odkłada się nie tylko w ścianach naczyń krwionośnych, ale także w pęcherzyku żółciowym i w przewodach żółciowych w postaci kamieni.

Czytaj też: Dobra dieta na zły cholesterol

Lipoproteiny 

W osoczu krwi lub surowicy cholesterol występuje w powiązaniu z białkami w postaci lipoprotein. Najważniejszymi dla dystrybucji cholesterolu są lipoproteiny o małej gęstości - LDL (ang. Low Density Lipoprotein) i lipoproteiny o dużej gęstości – HDL (ang. High Density Lipoprotein). Zadaniem lipoprotein LDL jest transport cholesterolu do komórek ustrojowych, m.in. do komórek nabłonka naczyń tętniczych, gdzie przy sprzyjających warunkach odkłada się on, tworząc stopniowo blaszkę miażdżycową. Dlatego frakcja LDL nazywana jest „złym cholesterolem”. Natomiast frakcja HDL ma działanie ochronne, przeciwmiażdżycowe i nazywana jest „dobrym cholesterolem”. Zadaniem tej frakcji jest transport cholesterolu z obwodu (czyli z naczyń tętniczych) do wątroby – pełni więc funkcję „zbierającą” nadmiar cholesterolu (w przeciwieństwie do „odkładanego” LDL). Dlatego im wyższy jest poziom we krwi frakcji HDL, tym mniejsza skłonność do rozwoju miażdżycy tętnic i jej powikłań (głównie niedokrwiennej choroby serca, udaru mózgu).

Przeczytaj także: Niezdrowe produkty, o których myślałeś, że są zdrowe