Od diety przyszłej mamy zależy otyłość i cukrzyca dziecka


 
Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

To co je kobieta w ciąży wpływa na zdrowie dziecka. Istotne są szczególnie pokarmy bogate w witaminy, w tym wit. B12 od której wydaje się zależy czy dziecko w przyszłości będzie miało problemy z otyłością oraz czy rozwinie się u niego cukrzyca - poinformowali brytyjscy naukowcy

"Nie ma wątpliwości co do tego, że jesteśmy świadkami epidemii otyłości w kraju. Z każdym pokoleniem stajemy się coraz bardziej otyli i mamy do czynienia z coraz większym odsetkiem zachorowań na cukrzycę, choroby serca i inne związane z nadwagą choroby" - mówiła dr Ponnusamy Saravanan z Uniwersytetu Warwick.

Czytaj też: Otyłość w ciąży szkodliwa dla dziecka

Wyniki prowadzonych na uniwersytecie badań wykazały, że kobiety o niskim poziomie witaminy B12 rodzą dzieci, u których po urodzeniu i w wieku sześciu lat zaobserwowano sygnały podwyższonego ryzyka rozwoju cukrzyca,83,1.html">cukrzycy i chorób serca w przyszłości.

Zobacz wideo: Przepis na pyszne danie dla kobiet w ciąży

"Uważamy, że mikroelementy w kobiecej diecie zasadniczo wpływają na funkcjonowanie DNA. Ta interakcja geny-odżywianie przynajmniej częściowo determinuje podatność dziecka na otyłość w wieku dorosłym. Badania nad funkcjami adipocytów (komórek syntezujących i magazynujących tłuszcze proste - przyp. red.) dowodzą, że brak równowagi poziomu mikroelementów ma istotny wpływ na sprawność energetyczną komórek" - wyjaśnia dr Saravanan.

Czytaj też: 7 chorób i schorzeń, które powodują otyłość

Internetowa Szkoła Rodzenia MedMe.pl

Zobacz wideo: Jak cukrzyca ciążowa wpływa na rozwój noworodka

Temat miesiąca: Gardłowa Sprawa, przeziębienie i grypa