Od ekonomii do zdrowia


 
Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

"Po pierwsze ekonomia, głupcze", takie hasło oprawione w ramkę widniało na biurku prezydenta Stanów Zjednoczonych Ronalda Reagana. W kwestii zdrowia ekonomia silnie reguluje jakość nabywanych produktów i wpływa na dbałość społeczeństw o swoje życie.

Ekonomiści zajmują się analizą wskaźników, także tych dotyczących zdrowia. Spożycie tytoniu czy alkoholu, rodzaj diety, styl życia itd. czyli zbiorowe zachowania milionów leżą w obszarze ich zainteresowania. Czynniki ekonomiczne prowadzą do różnych modyfikacji w stanie zdrowia społeczeństw – ekonomia zdrowia zajmuje poważną część analiz ekonomii ogólnie.

Popyt na zdrowie

Jak pokazują badania, zwiększony dochód generuje wzrost zainteresowania ekologią, z czego powstaje rynek żywności ekologicznej. Jest to najbardziej dynamiczny sektor produkcji żywności na świecie. W Polsce taki rynek jest ciągle mały. Dochody to najważniejszy czynnik kształtujący konsumpcję. Wybór produktów ekologicznych to nie tylko dbałość o zdrowie, ale także demonstrowanie prestiżu, luksusu, chęć wyróżnienia się. Trend daje początek całej fali powstających sklepów ze zdrową żywnością i ekologicznymi kosmetykami, restauracji wegetariańskich, ubrań z naturalnych materiałów.

Droga oliwa z oliwek, kupimy olej słonecznikowy

Relacja ceny i dostępności produktu do decyzji o spożyciu np. tłuszczu roślinnego zamiast zwierzęcego każdego dnia znajduje swoje odzwierciedlenie w zachowaniach konsumentów. Pewne decyzje dotyczące obniżenia czy podwyższenia ceny niektórych produktów są związane z polityką celowo nastawioną na ochronę zdrowia jak np. wzrost opodatkowania tytoniu.

Sprawdź: Jaki olej jest najzdrowszy? Kiedy najlepiej je używać?

Presja środowisk opiniotwórczych na czystszą produkcję i potrzebę wprowadzenia zmian do przestarzałego jej modelu w celu ochrony środowiska naturalnego ma duże znaczenie dla kwestii zdrowotnych. Reformy gospodarki wpływają na zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska np. poprzez zmniejszenie sektorów odpowiedzialnych za jego dewastację jak pokazuje sytuacja Górnego Śląska.

Informacje rozprzestrzeniane przez dziennikarzy w mediach powodują wzrost świadomości społecznej co do pochodzenia żywności, zaleceń lekarzy, nowych odkryć naukowych i ich przełożenia na życie codzienne. Działania w sferze biznesu odbijają się echem o drobne decyzje dotyczące tego, co kupujemy i spożywamy każdego dnia. Jasne jest, że nawet zachęcani do spożywania cytrusów nie będziemy w stanie tego robić, jeśli nie pozwolą nam na to warunki: dostępność produktu i jego cena.

Koszt i łatwość dostępu do infrastruktury sportowej jest często warunkiem zwiększenia lub zmniejszenia częstotliwości uprawiania jakiejś dyscypliny, aktywności fizycznej. Dofinansowanie klubów sportowych w mniejszych miastach czy na wsi umożliwia dostęp do sprzętów, zajęć ruchowych i tym samym zachęca do zadbania o swoje zdrowie. W miastach także cena karnetu na siłownię, wejścia na korty tenisowe itd. w stosunku do dochodów wpływa na decyzję o rozpoczęciu ćwiczeń fizycznych. Przykłady można mnożyć: dobrze zaopatrzone sklepy ze sprzętem sportowym, ale też zdrową żywnością, restauracje wegetariańskie, nagłośnienie akcji prozdrowotnych – to i inne mogą być impulsem do zwiększenia dbałości o profilaktykę.

Sprawdź: Jak zachęcić dziecko do uprawiania sportu?