Odżywianie w chorobie Parkinsona

Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Jak zwiększyć wchłanianie lewodopy i jak radzić z typowymi problemami występującymi w parkinsonizmie, opowiada dietetyk Justyna Walerowska.

Choroba Parkinsona jest schorzeniem typowym dla wieku starczego. Szacuje się, że u ok. 1% osób po 65 rż., dochodzi do zwyrodnienia komórek nerwowych wytwarzających dopaminę.

Dopamina – tzw. neuroprzekaźnik występujący w ośrodkowym układzie nerwowym odpowiedzialny m.in. za prawidłowe napięcie mięśniowe i koordynację ruchową. Brak tego neuroprzekaźnika powoduje charakterystyczne drżenia mięśni.

Zobacz: Diagnoza choroby Parkinsona

Sedno odżywiania w Parkinsonizmie

Leczenie przez dietę w chorobie Parkinsona polega przede wszystkim na odpowiednim dostosowaniu żywienia do występujących objawów klinicznych choroby oraz przyjmowanych leków.

Lewodopa (L-DOPA) – aminokwas stosowany w leczeniu choroby Parkinsona. Lewodopa w mózgu przekształca się w brakującą dopaminę.

Stosowanie L-DOPA wymaga stosowania określonych zasad:
•    Dieta musi być niskobiałkowa. Zbyt duże ilości białka w diecie uniemożliwiają właściwe wykorzystanie leku, hamując wchłanianie z przewodu pokarmowego.
•    Należy zwiększyć spożycie węglowodanów. Zwiększy się tym samym wydzielanie insuliny, która usunie związki uniemożliwiające lewodopie dotarcie do mózgu.
•    Warto stosować produkty bogate w błonnik pokarmowy, który poprawia dostępność leku, a także przeciwdziała poważnemu w chorobie Parkinsona problemowi zaparć.
•    Stosowane leki powinny być zażywane w półgodzinnym odstępie od głównych posiłków.

Ciekawostka!

Miłośnicy bobu przyjmujący preparaty L-DOPA powinni uważać na jego spożycie, gdyż znacząco zwiększa ilość leku we krwi.

Dieta w walce z objawami choroby:

•    Omdlenia. U osób cierpiących na Parkinsona często dochodzi do zaburzeń sercowo-naczyniowych i tzw. niedociśnienia ortostatycznego, skutkującego częstymi omdleniami zaraz po wstaniu z łóżka. Można temu zapobiec podając ok. 5-7 szklanek płynów dziennie z dodatkiem soli kuchennej (ok. 10-20g /dobę).
•    Nietrzymanie moczu - uciążliwa przypadłość, zwłaszcza w porze nocnej. W miarę możliwości należy ograniczyć podaż płynów przed snem.
•    Potliwość. Problemem chorych jest nadmierna potliwość, którą możemy łatwo zwalczyć podając dużą ilość płynów oraz podając chłodne posiłki w przypadku uczucia ciepła bądź odwrotnie.
•    Zaburzenia połykania. W przypadku zaburzeń w połykaniu warto zwrócić uwagę na wielkość posiłków, a także ich konsystencję. Pokarmy powinny być miękkie bądź półpłynne i podawane w umiarkowanej temperaturze.

ek

Czytaj też: Terapia w leczeniu choroby Parkinsona

Temat miesiąca: Skuteczne sposoby na ból gardła