Olej awocado - mistrz odmładzania

Badania prowadzone nad właściwościami i działaniem avocado w zdrowiu i kosmetyce przyniosły zadziwiające wyniki. Owoc ten nie tylko ceniony jest w diecie osób chorych i osłabionych, ale również nie ma sobie równych na polu kosmetycznym.

Bogactwo oleju

Olej z avocado tłoczony jest na zimno z miąższu owoców. Olej posiada jasną barwę, lekko żółtą, o  niezwykle delikatnym zapachu. Zawiera on ok. 25% białka, seskwiterpeny, kwasy tłuszczowe - kwas olejowy, kwas linolowy, estry, a także kwas palimitynowy, stearynowy i kwas foliowy, ponadto lecytynę, fitosterole, aminokwasy, wit. A, B6, E, C, D, K, PP, a także potas, miedź i żelazo. 

Wszechstronne działanie

- Idealny dla skóry przesuszonej i dojrzałej, a także ­ alergicznej i wrażliwej;
- Chroni przed wolnymi rodnikami;
- Działanie antynowotworowe i silnie przeciwzapalne;
- Opowiedzialne jest za auto-odzyskiwanie przeciwutleniaczy i ich odbudowę w komórkach organizmu;
- Jego działanie odwraca skutki promieni UV, co stawia go w ścisłej czołówce mistrzów.
- Naturalny faktor chroniący przed UV.
- Obecność skwalenu stymuluje syntezę kolagenu i elastyny, co z kolei poprawia elastyczność i odpowiednie napięcie skóry, dlatego możemy zauważyć znaczne odmłodzenie i wygładzenie zmarszczek czoła, lwiej bruzdy oraz "kurzych łapek", a także głębokich linii skóry stóp.
- Rekonstruktor uszkodzonych tkanek;
- Dobroczynne działanie na paznokcie i włosy. Stosowany do włosów suchych, łamliwych, a także po chemioterapii, sterydach czy hormonachwspomaga ich regenerację, nadaje blask, gładkość. 
- Wykorzystując jego działanie regeneracyjne, możemy znacznie zmniejszyć lub zlikwidować rozstępy i blizny, a także przebarwienia słoneczne, soczewicowate i wieku dojrzałego.

Sprawdź: Olej z awokado - skład, właściwości i zastosowanie

Stosowanie

Olej ten możemy stosować do demakijażu przy cerach wrażliwych, atopowych i suchych, jako dodatek do kąpieli ciała lub stóp, do masażu miejsc zmienionych zmarszczkami, plamami starczymi lub fotouszkodzeniami i przebarwieniami. Można stosować w drenażu limfy, na płytki paznokci i dłonie, końcówki włosów i skórę głowy, łokcie i kolana (zwłaszcza przy łuszczycy), a także do codziennej pielęgnacji skóry twarzy, szyi i dekoltu oraz stóp. Możemy także stosować do pielęgnacji codziennej na zmianę z ulubionym kremem. Jedna kropla oleju wystarczy na aplikację dla skóry twarzy i szyi. Olej avocado można dodawać także do masek glinkowych i algowych. 
Przy skórze suchej nieoceniony do masażu, podczas którego wnika w naskórek, zatrzymuje rozpad elastyny, zatrzymuje również wilgoć w tkankach, przez co ujędrnia, kondycjonuje naskórek oraz zmiękcza, nawilża i chroni lipidy ścian komórkowych. Stosowany 2 razy dziennie przez kilka dni zmienia wygląd i strukturę skóry.

Czytaj: Jaki olej jest najzdrowszy? Kiedy najlepiej je używać

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA