Nowy sklep

już ON-LINE

Olej kokosowy - czy warto go stosować

olej kokosowy

Artykuł sponsorowany

Artykuł sponsorowany
Olej kokosowy od pewnego czasu cieszy się niesłabnącą popularnością. Jednakże co do jego właściwości wiele osób ma wątpliwości. Czy warto zainteresować się olejem kokosowym?
 

Skąd pozyskujemy olej kokosowy

Owoce kokosu rodzi palma kokosowa. To właśnie z nich, a konkretnie z miąższu dojrzałych jąder kokosów pozyskiwany jest olej. Różne są metody jego "zdobycia" i stąd wynikają różnice w produktach dostępnych w sklepach. Wyróżniamy na tej podstawie olej rafinowany, nierafinowany oraz olej kokosowy typu virgin. Rafinowany uzyskuje się z suszonego miąższu. Dzięki procesom jakim jest poddawany jest dłużej świeży, natomiast sporo traci na wartościach odżywczych. O ile więc taki olej będzie nadawał się do smażenia, jego używanie jak balsamu do ciała, który powinien goić i regenerować naskórek nie będzie miało sensu. Olej nierafinowany z kolei również uzyskiwany jest z suszonego miąższu, ale metodą działania jest tłoczenie na zimno, co ma pozytywne znaczenie dla jego jakości. Jeśli jednak zależy nam na pełnowartościowym, bogatym w witaminy i antyoksydanty oleju, powinniśmy zainteresować się olejem kokosowym typu virgin. Jest on pozyskiwany z mleka ze świeżego miąższu kokosa. Dzięki fermentacji, odwirowywaniu i chłodzeniu olej zachowuje składniki znajdujące się w miąższu.

Czy warto używać oleju kokosowego

Olej kokosowy ma wiele zalet. Po pierwsze, ma szerokie zastosowanie. Idealnie nadaje się do smażenia, a potrawy przygotowywane na nim będą zdrowsze niż smażone na jakimkolwiek innym tłuszczu. Można też używać go na skórę i włosy. Po drugie - spożywany regularnie dba o gospodarkę lipidową, obniżając poziom "złego" cholesterolu i podwyższając "dobrego". Zastosowany na rany przyspiesza ich gojenie i regenerację naskórka. Jego dodatkową zaletą jest to, że nie odkłada się w organizmie, a więc - nie tuczy. Jeśli chodzi o zastosowanie kosmetyczne, warto wspomnieć o miłym, długo utrzymującym się zapachu - dlatego kokos jest częstym składnikiem odżywek, balsamów i kremów. Ma kilka wad, które wskazują na to, aby używać go z umiarem. U osób nieprzyzwyczajonych wywołać może biegunkę. Ma właściwości bakteriobójcze, ale to powoduje, że zabija również te dobre bakterie, które dla funkcjonowania organizmu są niezbędne. 


Oleju kokosowego jak najbardziej warto używać, jednak należy sprawdzić jak nasz organizm na niego reaguje. Zdarza się bowiem, że niektórzy są uczuleni na kokos. Nie da się jednak ukryć, że ilość zalet używania oleju przeważa nad ewentualnymi wadami, a jego naturalny skład stanowi najlepszą reklamę.

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA