Nowy sklep

już ON-LINE

Oleje naturalne - krok w stronę zdrowia

olejarnia-gaja.pl

Artykuł sponsorowany

Źródło: Olejarnia-gaja.pl
Artykuł sponsorowany

Autor

Artykuł partnera

Choroby cywilizacyjne, takie jak problemy trawienne, nowotwory i choroby układu krążenia, są coraz częściej spotykanymi dolegliwościami w naszym społeczeństwie. Jak wynikło z licznych badań naukowców, jedną z przyczyn systematycznego zwiększania się zachorowań, jest nieprawidłowa dieta, bogata w wysokoprzetworzone tłuszcze. W efekcie, prowadzi ona między innymi do niedotlenienia komórek i ich nieprawidłowej pracy oraz wzrostu, co przekłada się na powstawanie coraz poważniejszych chorób.
 

Wysokoprzetworzony, czyli jaki?

Pod nazwą wysokoprzetworzony tłuszcz rozumiemy wszystkie te tłuszcze, które zostały poddane niesprzyjającej zdrowiu obróbce, zanim trafiły na sklepowe półki. Do tej obróbki zaliczana jest ekstrakcja z pomocą silnych substancji chemicznych oraz rafinacja, przy wykorzystaniu wysokiej temperatury. Oba te procesy służą uzyskaniu jak największej ilości taniego, dobrze sprzedającego się produktu, który ma długi termin przydatności. To właśnie ten produkt trafia do supermarketów i zwykłych sklepów, a następnie do naszych domów. Niestety, nie jest on źródłem zdrowia.

Alternatywa dla niezdrowych tłuszczów

Oczywiście istnieje alternatywa dla niezdrowych, wysoko przetworzonych tłuszczów, jaką są oleje pochodzenia naturalnego, nierafinowane i tłoczone na zimno.

W wyniku zimnego tłoczenia powstają mniejsze ilości oleju z roślin oleistych, jednak nie są one nośnikiem substancji chemicznych. Jednocześnie, brak obróbki termicznej i rafinacji, pozwala im zachować całe bogactwo witamin i minerałów, a także ich pełen skład. Na szczególną uwagę zasługują w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe: alfa linolenowy z grupy omega-3 (w skrócie ALA) oraz linolowy z grupy omega-6 (w skrócie LA).

Te dwa kwasy tłuszczowe są niezbędnymi elementami do budowy błon komórkowych, a zatem struktur, które dbają zarówno o kształt komórki, jak też o odpowiednie dostarczanie do niej składników odżywczych, wody i tlenu, a także usuwanie z niej metabolitów. Niedobór ALA i LA w diecie sprawia, że są one zastępowane niezdrowymi tłuszczami po obróbce, co w efekcie prowadzi do zaburzeń transportu przez błonę komórkową. To z kolei przyczynia się do nieprawidłowej pracy i wzrostu komórek.

Skąd czerpać ALA i LA?

Wiedząc już, jak ważne dla zdrowia naszego organizmu jest dostarczanie mu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, warto zadbać o ich pojawienie się w diecie. Jednocześnie, wyeliminowane powinny zostać niezdrowe, wielonasycone kwasy tłuszczowe.

ALA i LA nie są wytwarzane w naszych organizmach, dlatego muszą być dostarczane wraz z dietą, byśmy mogli cieszyć się dobrym zdrowiem. Ich naturalnym źródłem są tłoczone na zimno, nierafinowane oleje takie jak olej lniany, konopny, z wiesiołka, czy słonecznikowy. Znaleźć je można w rodzinnej Olejarni Gaja, której oferta znajduje się na stronie https://olejarnia-gaja.pl/oleje/. Te produkty mają najwyższą jakość i zawsze są świeże!

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA