Badania wykazały, że codzienna porcja 75 gramów tych owoców może poprawić jakość męskiego nasienia. Dotyczy to ogólnej żywotności plemników, a także ich prawidłowej budowy. Orzechami powinni zajadać się przede wszystkim zdrowi mężczyźni w wieku 21-35 lat.
Reklama
Niepłodność u mężczyzn
Według danych naukowych problem niepłodności lub zmniejszonej płodności dotyka blisko 70 milionów par na świecie. Szacuje się, że u jednej trzeciej do połowy wszystkich przypadków problem związany jest z kondycją i zdrowiem mężczyzn. Nie do końca rozumiemy wszystkie przyczyny obniżenia jakości spermy.
Niektóre prace badawcze sugerują, że w krajach rozwiniętych istnieje pewna korelacja między zanieczyszczeniem środowiska i nieprawidłowym trybem życia a problemami związanymi z płodnością.
Reklama
Zadbaj o dietę
Istnieje także podejrzenie, że dostarczenie organizmowi substancji niezbędnych dla rozwoju i dojrzewania plemników oraz istotnych z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania błon komórkowych może wpłynąć na polepszenie jakości nasienia. Chodzi przede wszystkim o większy udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w codziennej diecie.
Kwasy takie, do których zaliczamy także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), zwane witaminą F, nie są wytwarzane w naszym organizmie. Dostarczamy je dzięki spożywaniu produktów roślinnych i zwierzęcych, głównie w postaci olejów (sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy, krokoszowy), nasion, orzechów, ryb, mięsa i podrobów.
Dr Wendie Robbins z Uniwersytetu Kalifornijskiego zwróciła szczególną uwagę na kwas α-linolenowy (ALA). W jej badaniach uczestniczyło 117 mężczyzn w wieku 21-35 lat, podzielonych na dwie grupy. W pierwszej z nich, liczącej 58 badanych, ograniczono spożycie orzechów. Pozostali zjadali codziennie 75 gramów orzechów włoskich.
Dlaczego akurat 75 gramów? Wyniki wcześniejszych badań sugerowały, że taka ilość tych owoców podnosi poziom tłuszczów we krwi, a jednocześnie nie wpływa na zwiększenie wagi ciała u mężczyzn.
Jakość nasienia sprawdzano przed badaniami i po trzech miesiącach od ich rozpoczęcia. Analizie poddano przede wszystkim ruchliwość plemników, ich żywotność, koncentrację, a także budowę morfologiczną i zmiany w chromosomach.
Po upływie kwartału u badanych nie stwierdzono znaczących zmian wskaźnika masy ciała. W grupie panów, którzy spożywali orzechy, a wraz z nimi wielonienasycone kwasy tłuszczone, wykazano znaczną poprawę jakości spermy, szczególnie w odniesieniu do ruchliwości i budowy plemników. Zaobserwowano także mniej nieprawidłowości w ich chromosomach.
Reklama
Postawisz na orzechy?
W chwili obecnej trudno przesądzić, czy proponowana dzienna ilość orzechów włoskich może przynieść podobne korzyści mężczyznom ze zdiagnozowanymi zaburzeniami płodności. Z tego powodu kolejne badania amerykańskiej badaczki prowadzone będą przy udziale par, które podjęły się terapii w klinikach leczenia niepłodności. Testy wykażą, czy udział orzechów w naszej diecie pomoże również w takich przypadkach.
Nie należy zatem unikać orzechów. Gdy brakuje nam pomysłów, jak wkomponować je w nasze potrawy, możemy skorzystać z porad żywieniowców lub zwrócić uwagę, jak radzą sobie z tym kuchnie świata, na przykład kuchnia gruzińska.