Pan Czosnek i Pani Cebula

Zapewne zdziwi Państwa szacunek, jakim obdarzam w tytule te, jakże popularne, warzywa. Są przecież doskonale każdemu znane i powszechnie stosowane w naszej kuchni. Jednak nie każdy wie, że niewiele innych roślin dorównuje tym dwóm pod względem niezwykłych, cudownych wręcz właściwości leczniczych.

Czosnek dodaje się do potraw mięsnych, ryb i sałatek z pomidorów oraz zielonej sałaty. Jest również niezbędnym dodatkiem do kiszenia ogórków. W jego właściwości lecznicze wierzono jednak już od czasów starożytnych. I nie bez przyczyny. W starożytnym Egipcie dużo czosnku dodawano do pożywienia niewolników budujących piramidy, aby nie opadali z sił i nie zapadali na choroby zakaźne. Grecy karmili czosnkiem żołnierzy, aby wzmóc ich siły witalne i poprawić tężyznę fizyczną. Słynny medyk Hipokrates stosował czosnek przy chorobach nerek, płuc, biegunce i na ropiejące rany. W I wieku n.e. Dioskorydes pisał, że czosnek wypędza tasiemca i pobudza wydzielanie moczu, a inny lekarz - Golen - określał czosnek mianem wszechleku, czyli "teriakiem".

Zobacz: Czosnek i cebula - mój sposób na odporność

Antybiotyk i zabójca bakterii w jednym

Wszystkie te cudowne właściwości zawdzięcza czosnek zawartym w nim substancjom chemicznie czynnym. Po jego zmiażdżeniu jedna z nich, zwana aliiną, uaktywnia się i zaczyna działać. A efekty jej działania są naprawdę imponujące. Zabija bakterie, i to zarówno Gram-dodatnie, jak i Gram-ujemne. W odpowiednich warunkach giną pod jej wpływem bakterie tyfusu i cholery. Miazga czosnkowa dodana do wody zabija larwy owadów roznoszących malarię, może więc być stosowana w walce z tą chorobą. Czosnek działa też przeciwmiażdżycowo - powoduje rozszerzenie obwodowych naczyń krwionośnych - zwiększa perystaltykę jelit i wydzielanie soków trawiennych, zmniejsza ciśnienie krwi. Gryzienie czosnku powoduje całkowite odkażenie jamy ustnej. Działa on też jako naturalny antybiotyk i dlatego skutecznie zwalcza przeziębienia oraz stany grypowe.

Czytaj więcej: Dlaczego warto jeść czosnek?

Lekarstwo nieco... śmierdzące

Jedyny problem stanowi tylko nieprzyjemny zapach czosnku. Osoba, która zjadła nawet niewielką jego ilość, nie ukryje tego w żaden sposób, no chyba że w towarzystwie innych ani razu nie otworzy ust i będzie milczała jak grób. Z ludzkim potem czosnek wydziela się przez 24 godziny. Wspominali o tym Szekspir i Owidiusz (Ars Amandi). Niestety nikt jednak nie przedstawił skutecznej recepty, jak pozbyć się tej nieprzyjemnej woni. Niektórzy twierdzą, że wystarczy spożywać go razem z natką pietruszki, inni, że należy żuć owoc jałowca.

Dopadło Cię przeziębienie? Postaw na cebulę!

Cebula - skarbnica witamin

Równie dobroczynne jak czosnek właściwości lecznicze ma cebula. Zawiera wiele witamin, zwłaszcza z grupy B, ponadto C, E, K. Zawiera także związki siarki, dzięki którym może być stosowana do leczenia trudno gojących się ran. Cebula dostarcza także duże ilości krzemu, co dodatnio wpływa na pracę trzustki, a więc wspomaga leczenie cukrzycy. Cebula znana jest też jako główny składnik syropów przeciwkaszlowych.
Nie trzeba chyba bardziej zachwalać tych warzyw. Używajmy ich więc nie tylko dla podkreślenia i zaostrzenia smaku, ale również dla zdrowia. Pamiętajmy tylko, że suszenie i marynowanie pozbawia ich części właściwości odżywczych i leczniczych.

Czytaj też: Co jeść, żeby nie chorować? 10 produktów żywnościowych, które podnoszą odporność

Oceń artykuł

(liczba ocen 16)

Pytanie: Jak często pijesz kawę?

  wcale

  raz na kilka dni

  codziennie

  2-3 dziennie

  więcej niż 3 dziennie

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA