Pancakes – placuszki z USA na dobry początek dnia

Pancakes – placuszki z USA na dobry początek dnia
Pancakes to małe placuszki pochodzenie amerykańskiego, które pokochał cały świat. Nic dziwnego, bo są smaczne oraz proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy połączyć składniki suche z mokrymi, wymieszać i smażyć na patelni. W USA podają je z syropem klonowym, ale smakują także z cukrem pudrem, bitą śmietaną czy sezonowymi owocami.

Pancakes czekoladowe

Składniki (1 porcja – 2 spore placki)

  • 100 g serka ricotta
  • 1 łyżka mąki żytniej
  • 1 łyżka mielonych otrąb
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka żurawiny
  • 1 łyżka syropu klonowego

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać na jednolitą masę, nałożyć ciasto na suchą, rozgrzaną patelnię, i smażyć po obu stronach po 3 minuty. Gotowe przełożyć na talerz, na wierzch nałożyć żurawinę i polać syropem klonowym.

Czytaj też: Czy kalorie sycą zawsze tak samo?

Pancakes pomarańczowe


Składniki (1 porcja)

  • 1 łyżka serka ricotta
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 4 łyżki mleka
  • 1 jajko – żółtko + białko ubite na pianę
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 5-6 kropel aromatu pomarańczowego
  • 1 pomarańcza


Masło roztopić na patelni i przestudzić. Wymieszać wszystkie pozostałe składniki ze sobą na gładką masę, na końcu dodając roztopione masło oraz pianę z białek. Smażyć na suchej teflonowej patelni po 2-3 minuty z każdej strony. Podawać z wyfiletowanymi kawałkami pomarańczy.

 

Pancakes kokosowe

Składniki (1 porcja – 6 małych placków)

  • 2 łyżki mąki żytniej
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • kilka kropel esencji waniliowej

 

Mąkę mieszamy z wiórkami i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy jogurt, jajko, esencję i syrop klonowy. Smażymy na suchej patelni teflonowej (bez użycia tłuszczu). Placki są dosyć miękkie, więc ostrożnie przy przekładaniu. Przed podaniem posypać wiórkami.

 

Oryginalny przepis na amerykańskie pancakes

Składniki (na 10 placków)

  • 250 g serka ricotta
  • 130 gram mąki
  • 130 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki ulubionej konfitury
  • 2 łyżki syropu klonowego

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka, ser, mleko dokładnie wymieszać mikserem, nadal miksując dodać mąkę z proszkiem. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem. Masło roztopić na patelni, nakładać porcjami ciasto, formując w miarę równe kółka. Smażyć około 3 minuty z każdej strony.

 

Ewelina Polna

Przeczytaj także:

Tydzień Śniadaniowy Agnieszki Kaczorowskiej Placuszki jaglane polane musem owocowym

Te placki zrobisz w 5 minut – przepis Anny Samusionek

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA