Piernik piec czas zacząć!

Piernik piec czas zacząć!
Starszy niż rok
Niegdyś, kiedy gospodyni zaczynała robić ciasto na pierniki, rozpoczynało się też wielkie oczekiwanie na Boże Narodzenie. Ciasto przygotowywano 3-4 tygodnie przed świętami, aby mogło poleżakować i nabrać charakterystycznego smaku. Dziś nadal trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego piernika, pełnego bakalii i pachnącego miodem i przyprawami.

Spis treści

Piernik ma ciekawe dzieje. Znany jest od średniowiecza. Początkowo nie jedzono piernika bezpośrednio, lecz używano go do jako doskonały dodatek do mięs i sosów (słynny szary sos staropolski). Piernik, w niektórych regionach kraju zwany miodownikiem, zaraz po upieczeniu jest dość twardy. Ale z każdym dniem, po przełożeniu powidłami, mięknie, a potem... po prostu rozpływa się w ustach.

Przeczytaj także: Wigilia w stylu light

Piernik staropolski

Składniki:

- 1/2 szklanki naturalnego miodu pszczelego,
- 2 szklanki cukru,
- kostka masła,
- 1 kg mąki tortowej,
-3 jaja,
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- pół szklanki mleka,
- 2 torebki przypraw korzennych do pierników,
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
- pół łyżeczki soli,
- powidła śliwkowe,
-bakalie: rodzynki, orzechy włoskie, śliwki suszone pocięte w paseczki,
- polewa czekoladowa.

Przygotowanie: Miód, masło i cukier włożyć do garnka, powoli zagotować, wystudzić. Do chłodnej masy dodać mąkę, jaja, rozpuszczoną w mleku sodę, sól, przyprawy i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody kawę. Wszystko dobrze wymieszać, dodać rodzynki, śliwki i orzechy włoskie. Surowe ciasto przykryć i odstawić do lodówki (można je przechowywać nawet dwa tygodnie). Przełożyć na wysmarowane tłuszczem blachy, upiec placki o grubości około 2,5 cm. Wystudzone placki przekładać powidłami śliwkowymi, wierzch polać roztopioną polewą czekoladową. Gotowe ciasto odstawić jeszcze na kilka dni w chłodne miejsce.

Świąteczny piernik z orzechami

Składniki:

- pół kilo mąki,
- 6 jajek,
- 5 dag masła,
- 25 dag cukru,
- 1 szklanka mleka,
- słoiczek powideł śliwkowych,
- 10 dag łuskanych orzechów włoskich,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki przyprawy korzennej do pierników,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- tłuszcz i tarta bułka do formy,
- do dekoracji: biała polewa czekoladowa, figi, suszone morele, mak.

Przygotowanie: W misce utrzeć na puszystą masę miękkie masło z cukrem oraz przyprawą korzenną. Następnie cały czas ucierając dodać kolejno żółtka. Nadal ucierając wsypać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wlać mleko, dodać powidła, posiekane bakalie oraz orzechy. Ciasto dokładnie wymieszać i na koniec połączyć z ubitymi na sztywną pianę białkami. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 1 godzinę. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjąć z formy, ostudzić, oblać białą polewą czekoladową i zanim zastygnie posypać makiem. Przed podaniem udekorować cząstkami fig i paseczkami moreli.

Elżbieta Kwiat

Przeczytaj także:

Wyjątkowe Święta. Psycholog o Bożym Narodzeniu

Alergie nie świętują

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: Jak często pijesz kawę?

  wcale

  raz na kilka dni

  codziennie

  2-3 dziennie

  więcej niż 3 dziennie

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA