Reklama
Zupa – najpopularniejsze danie świata
Zupa jest formą posiłku znaną ludzkości jeszcze z czasów istnienia praczłowieka. Pierwsze potrawy bazujące na wodzie były przygotowywane w wykopanym w ziemi dołku, który wykładano skórą zwierzęcia. Po dodaniu składników (kawałki mięsa, części roślin) do środka wrzucano rozgrzane na ogniu kamienie, dzięki którym poszczególne składniki nabierały miękkości. Około 5000 lat p.n.e. ludzie nauczyli się wyrabiać naczynia ceramiczne ułatwiające gotowanie posiłków nad ogniem, co było w sztuce kulinarnej prawdziwym przełomem, a garnki ceramiczne, szklane i metalowe używane są do teraz.
Choć w tradycyjnej polskiej kuchni zupa zazwyczaj podawana jest jako pierwsza potrawa przed daniem głównym, to jednak coraz częściej stanowi ona samodzielny posiłek, zwłaszcza, jeśli znajdują się w niej różne dodatki, jak np. makaron, ziemniaki, kasza, mięso czy świeże pieczywo. Najczęściej w upalnym sezonie letnim spożywane są chłodniki oraz czyste zupy, np. bulion, barszcz czerwony. Gdy nadchodzi zima, chętniej sięgamy po aromatyczne zupy zagęszczane o charakterze rozgrzewającym, jak np. tradycyjna grochówka, flaczki czy pełen warzyw i mięsa kapuśniak.
Reklama
Pyszne zupy zagęszczane
Im bardziej gęsta i pełna składników zupa, tym dłużej po jej zjedzeniu utrzymuje się poczucie sytości. Na przestrzeni wielu stuleci kucharze wypracowali różne metody zagęszczania zbyt płynnych potraw. Do najbardziej popularnych należą roztrzepane żółtka lub śmietana nadająca potrawie przyjemnie aksamitnej konsystencji. W ten sposób przygotowywana jest np. klasyczna pomidorowa, wiosenna koperkowa czy pachnąca lasem grzybowa. Zanim jednak śmietana trafi do garnka z wrzącą potrawą, należy ją wcześniej zahartować, czyli zmieszać z kilkoma łyżkami zupy i dopiero wtedy przelać do garnka.
Zupy można zagęścić również za pomocą mąki lub zasmażki (mąki pszennej podsmażonej na niewielkiej ilości tłuszcz), która w zależności od długości podgrzewania, może nadać potrawie kolor od niemal białego do jasnego brązu. Najbardziej popularnymi zupami na zasmażce jest zwykła ziemniaczanka z podsmażonym boczkiem, łagodna w smaku kalafiorówka lub przygotowywana na nowalijkach zupa jarzynowa.
Reklama
Rozgrzewające zupy kremy
Gładkie, gęste kremy od lat robią prawdziwą furorę wśród jesiennych i zimowych zup. Są bardzo smaczne, łatwe w przygotowaniu, mało czasochłonne i można w nich przemycić jarzyny, za którymi dzieci czy domownicy niekoniecznie przepadają. Ponadto można je podawać z przeróżnymi dodatkami, dzięki którym nie tylko prezentują się elegancko, ale także smakują jeszcze lepiej. No bo jak tutaj oprzeć się pachnącej zupie ziemniaczanej z dodatkiem chrupiących plastrów boczku i zasmażonych na patelni plastrów pieczarek, intensywnie pomarańczowemu kremowi dyniowemu pełnemu podgrzanych na patelni pestek albo aromatycznej i pikantnej zupie czosnkowej smakującej genialnie w towarzystwie chrupiących grzanek prosto z piekarnika?
Reklama
Zimowe zupy z różnych stron świata
Kuchnie świata również słyną z pożywnych i rozgrzewających zup, chociaż w niektórych z nich, np. słonecznym Meksyku czy w Indiach, zimowa aura nie daje się tak we znaki jak w naszym rodzimym klimacie. Jeśli chcecie zaskoczyć domowników gęstą, pełną różnorodnych składników potrawą przygotujcie bogracz – węgierską zupę gulaszową z dodatkiem cienkich pasków wołowiny, świeżych warzyw oraz przypraw nadających potrawie charakterystycznego aromatu i pikanterii. W zimowe dni warto również przyrządzić toskańską fasolówkę z dodatkiem mrożonego szpinaku lub bajecznie kolorową zupę meksykańską pachnącą jarzynami, kuminem oraz drobno siekaną kolendrą.
Odkryjcie wszystkie przepisy oraz porady dotyczące przygotowania pożywnych, rozgrzewających zup na portalu kulinarnym Przepisy.pl. Zapraszamy do próbowania!