Powrót do zapomnianych owoców

W naszej kuchni coraz częściej wracamy do tego, co było zapomniane, odrzucone, lokalne. Owoce pigwy, jarzębiny, morwy i wiele innych to prawdziwa skarbnica zdrowia. Trzeba tylko wiedzieć kiedy je zebrać i co można z nich zrobić.



Pigwa

Piękny krzew ozdobny. Ale czy tylko? Owoce przypominają kształtem, kolorem i smakiem cytrynę, ale są o wiele bogatsze w witaminę C. Owoce pigwy posiadają ogromne bogactwo składników mineralnych: magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę oraz prowitaminę A, pełny komplet witamin z grupy B, amigdalinę witaminę B17 oraz witaminę C. Wzmacniają odporność organizmu po długotrwałej chorobie, regenerują i wzmacniają wątrobę, mają właściwości antybakteryjne i ściągające. Nasiona pigwy zawierają śluz, który znalazł zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych dróg oddechowych, w infekcjach gardła i kaszlu, oraz zewnętrznie przy oparzeniach i podrażnieniach skóry, do dezynfekcji trudno gojących się ran. Owoce pigwy szczycą się najwyższą zawartością pektyn spośród wszystkich owoców. Pektyny wiążą metale ciężkie i pomagają usuwać je z organizmu, a także regulują poziom cholesterolu i glukozy we krwi.

Czytaj: Pigwa czy pigwowiec? Sprawdź, co jest dla ciebie lepsze

Naturalny sok z pigwy

Dojrzałe owoce pokroić na małe kawałki i wirować w sokowirówce lub wycisnąć sok praską, przecedzić i dosłodzić do smaku według własnego uznania. Spożywać od razu. Warto zrobić nalewkę z pigwy tzw. pigwówka, która jest znakomitą konfiturą do herbatki oraz lekiem na przeziębienie.

Pigwowa nalewka

1/2 kg owoców pigwy, 0,7 litra wódki, 1/2 kg cukru. Owoce umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Wrzucić do dużego słoja, zasypać cukrem, zalać wódką. Szczelnie zamknąć i odstawić na miesiąc. Przecedzić, zlać do butelek, podawać rozcieńczoną z przegotowaną wodą lub nie, ale koniecznie z kawałkami lodu.

Jarzębina

Piękne czerwone korale jarzębiny to wielka ozdoba parków i lasów. Ale roślina jest też cennym składnikiem odżywczym.  Przed jakimkolwiek zastosowaniem świeżej jarzębiny należy ja przez kilka godzin przemrozić. Pozwala to zniwelować jej cierpką gorycz. Ze świeżej jarzębiny możemy  zrobić mus połączony z jabłkami i gruszkami. Idealna do dziczyzny, deserów, sosów. Grona można także gotować w syropie cukrowym, a następnie przetrzeć  -  stosujemy je jako dodatek do sosów, deserów i herbaty. Warto pamiętać, że suszona jarzębina zachowuje swoją wartość odżywczą i można przygotowywać z niej napary lecznicze przeciw przeziębieniom. Ma dobroczynne działanie na wzrok, wzmacnia serce, działa przeciwzapalnie i moczopędnie. Suszone owoce - około 3 łyżeczki - należy zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem około 20 minut. 

Czytaj też: Truskawki, poziomki, maliny... Przyjemności dla zdrowia

Głóg

Owoce głogu działają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy. Obniżają ciśnienie krwi, a także korzystnie działają na reumatyzm. Owoce zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem do 20 minut. Na szklankę naparu wystarczy 2-3 łyżeczki suszonego głogu.



Dzika Róża

Bogactwo witaminy C. Działa moczopędnie, żółciopędnie, pobudza przemianę materii. Stosowana przy osłabieniu, schorzeniu nerek, wątroby, dróż żółciowych czy osłabionych czynnościach przewodu pokarmowego. Suszone owoce zalewamy wrzątkiem na kilka minut.

Czarny dziki bez

Owoce zbieramy, gdy są czarne i dojrzałe. Napar z owoców działa napotnie i moczopędnie. Jest bogaty w witaminę C. W postaci odwaru działa lekko przeczyszczająco. Napar przygotujemy zalewając 2 łyżeczki suszonych owoców szklanką wrzątku, Parzymy kilka minut pod przykryciem.



Morwa

Wartości odżywcze zawarte są zarówno w owocach jak i liściach. Owoce najlepiej zbierać w środku lata. Budową przypominają malinę. Morwa zawiera witaminę A, B1, B2, C, flawonoidy, kumaryny, taniny. Liście wykorzystuje się do parzenia herbatek, środków na odchudzanie i stabilizujących poziom cholesterolu we krwi. Z owoców możemy zrobić smaczne dżemy, konfitury, alkohole, syropy.

Zobacz: Suszone owoce. 5 zdrowych propozycji

Sprawdź: Jak obrać i jeść mango? Zalety i właściwości egzotycznego owocu

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: Jak często pijesz kawę?

  wcale

  raz na kilka dni

  codziennie

  2-3 dziennie

  więcej niż 3 dziennie

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA