Reklama
Najważniejsze zasady diety dla kobiety karmiącej
- Kaloryczność diety powinna być tylko o 500 kcal wyższa niż przed ciążą. Taka ilość wystarcza na produkcję mleka. Odpowiednikiem 500 kcal będzie 5 łyżek płatków owsianych z małym jogurtem, bananem i łyżką migdałów lub 2 kromki chleba żytniego, posmarowanego masłem z plastrami twarogu, wędliny drobiowej, pomidorem i połową szklanki soku pomarańczowego.
- Jedz minimum 5 porcji warzyw i owoców, w tym nie więcej niż 150 ml soku owocowego. Z tych produktów dostarczysz sobie i dziecku odpowiednią dawkę witamin.
- Jedz produkty skrobiowe z przewagą pełnoziarnistych – pieczywa, brązowego ryżu i grubych kasz. Błonnik w nich zawarty zmniejszy zaparcia, które często pojawiają się w czasie ciąży i tuż po niej.
- Pamiętaj o źródłach białka w diecie: chudym mięsie, drobiu, rybach, jajach, orzechach i nasionach oraz o roślinach strączkowych.
- Koniecznie jedz produkty bogate w wapń: mleko, sery i jogurty, a także ich roślinne odpowiedniki.
- Do posiłków dodawaj zdrowe tłuszcze pod postacią np.: oliwy z oliwek, oleju rzepakowego czy lnianego.
- W ciągu dnia zjadaj 4-6 posiłków.
- Wypijaj około 2,7-3 litrów płynów, gdyż są one potrzebne do produkcji mleka. Wybieraj głównie wodę, soki owocowe lub warzywne oraz bezkofeinowe napoje.
Reklama
Inne wskazówki dla karmiącej matki
Jedź ryby! Są źródłem potrzebnych dla rozwoju mózgu kwasów omega-3. Jednak tłuste ryby, które są w nie najbogatsze, mogą kumulować w sobie metale ciężkie. Dlatego nie jedz ich więcej niż 2 porcje w ciągu tygodnia. Zrezygnuj z ryb puszkowanych oraz rekina, marlina i miecznika – w nich wykryto największe stężenia rtęci.
Reklama
Używki i leki
Według Amerykańskiej Akademii Pediatrycznej w czasie karmienia piersią można pozwolić sobie na sporadyczne spożycie np. kawy w trakcie karmienia. To nie znaczy jednak, że są one całkiem bez znaczenia dla zdrowia dziecka, gdyż niektóre substancje chemiczne mogą przedostawać się do mleka.
- Kofeina może pobudzać dziecko. Dlatego nie spożywaj jej więcej niż 300 mg na dzień. W 1 szklance herbaty znajdziesz 75 mg, w tabliczce czekolady ok. 100 mg, a w szklance kawy 100-140 mg kofeiny.
- Jeśli zażywasz leki, sprawdź informacje na ulotce lub skonsultuj się z lekarzem, czy można je brać w trakcie karmienia piersią.
Reklama
Diety eliminacyjne
Eksperci w zakresie pediatrii nie zalecają, by stosować eliminację jakichkolwiek produktów z diety jako profilaktykę alergii czy kolek. Jeżeli sama masz alergię pokarmową lub zdiagnozowano ją u Twojego dziecka, wtedy wyeliminowanie danego produktu jest uzasadnione. U niektórych dzieci kolka może wystąpić po spożyciu przez matkę takich produktów, jak: kapusta, rzepa, brokuł, nasiona roślin strączkowych, suszone śliwki czy morele. Wtedy pomocne może być tymczasowe zastosowanie diety low-FODMAP oraz podanie dziecku preparatu z symetykonem, np. Espumisan® Krople, który pomoże zmniejszyć dyskomfort.
Dieta low-FODMAP polega na eliminacji z jadłospisu węglowodanów łatwo fermentujących, słabo wchłanianych i posiadających wysokie ciśnienie osmotyczne. Do takich węglowodanów należą fruktoza, laktoza, fruktany oraz alkohole polihydroksylowe (mannitol, sorbitol czy ksylitol). Produkty o wysokiej zawartości FODMAP są zastępowane odpowiednikami. Dla przykładu owoce takie jak jabłko, gruszka czy arbuz można zamienić na banany, pomarańcze czy winogrona.