Produkty w diecie łatwostrawnej


 
Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Co można jeść, a czego lepiej unikać w diecie łatwostrawnej? Sprawdź spis konkretnych produktów przygotowany przez naszego dietetyka.



Dieta łatwostrawna to modyfikacja racjonalnego żywienia polegająca na zmianie składników i technik kulinarnych. Taka modyfikacja powoduje, że przygotowywane posiłki są odpowiednie dla osób wymagających diety. Szczególnie dotyczy to osób z chorobami układu pokarmowego.
Co można zatem jeść, a czego lepiej unikać w diecie łatwostrawnej? Sprawdź spis konkretnych produktów przygotowany przez naszego dietetyka.

Produkty z diety lekkostrawnej



Zalecane:
- mleko z zawartością tłuszczu <2%, kawa zbożowa, słaba herbata, herbata owocowa, ziołowa, soki owocowe, warzywne, napoje mleczno-owocowe oraz mleczno-warzywne, serwatka, maślanka, kefir, jogurt o niskiej zawartości tłuszczu, wody niegazowane
Dozwolone w umiarkowanych ilościach:
- słaba kawa naturalna z mlekiem, mleko oraz produkty mleczne pełnotłuste
Przeciwwskazane:
- mocna kawa, kakao, płynna czekolada, mocna herbata, napoje gazowane, alkohol



Zalecane:
- pszenne, biszkopt, pieczywo cukiernicze
Dozwolone w umiarkowanych ilościach:
- graham pszenny, pieczywo cukiernicze, drożdżowe, pieczywo pszenne razowe z dodatkiem słonecznika i soi
Przeciwwskazane:
- świeży chleb żytni, razowy, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z otrębami



Zalecane:
- masło, chudy twaróg, serek homogenizowany, mięso gotowane, chude wędliny, wędliny drobiowe
Dozwolone w umiarkowanych ilościach:
- margaryna, tłusty twaróg, ser podpuszczkowy ze zmniejszoną zawartością tłuszczu, jaja, parówki cielęce, ryby wędzone
Przeciwwskazane:
- tłuste wędliny, konserwy, pasztety, kiszka, smalec, tłuste sery, ser topiony, ser „Feta”



Zalecane:
- rosół jarski, jarzynowa, ziemniaczana, krupnik, owocowa, zagęszczane zawiesiną z mąki i mleka lub mąki i śmietanki, a także zaprawiane żółtkiem; sosy łagodne: koperkowy, cytrynowy, pomidorowy, owocowe ze słodką śmietaną
Dozwolone w umiarkowanych ilościach:
- chudy rosół, kalafiorowa, ogórkowa, pieczarkowa, zagęszczane zawiesiną z mąki i mleka lub mąki i śmietanki, a także zaprawiane żółtkiem
Przeciwwskazane:
- tłuste, zawiesiste na wywarach: mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane oraz zaprawiane śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych oraz roślin strączkowych; sosy: cebulowy, czosnkowy, grzybowy



Zalecane:
- grzanki, kasza manna, jęczmienna, ryż, ziemniaki, lane ciasto, makaron drobny
Dozwolone w umiarkowanych ilościach:
- groszek ptysiowy, kluski francuskie
Przeciwwskazane:
- grube makarony, łazanki, nasiona roślin strączkowych, jaja gotowane na twardo

Czytaj też: Czy dieta wegetariańska może być niebezpieczna dla zdrowia?



Zalecane:
- chuda cielęcina, wołowina, królik, kurczak, indyk, chude ryby: dorsz, pstrąg, karp, sola, morszczuk, karmazyn, sandacz, flądra, lin, okoń, mintaj
Dozwolone w umiarkowanych ilościach:
- wołowina, dziczyzna, chuda wieprzowina, kura, ryby morskie: makrela, śledź, sardynka, ryby słodkowodne: leszcz
Przeciwwskazane:
- tłusta wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, tłuste ryby: węgorz, tłusty karp, łosoś, sum



Zalecane:
- budynie z kasz, warzyw, makaronu, risotto, leniwe pierogi
Dozwolone w umiarkowanych ilościach:
- zapiekanki z kasz, warzyw i mięsa, kluski francuskie, kluski ziemniaczane
Przeciwwskazane:
- potrawy tłuste, smażone, np. bigos, fasolka po bretońsku, placki ziemniaczane, frytki

Czytaj też: Zdrowe sposoby na odchudzanie – porady dietetyka



Zalecane:
- młode: marchew, dynia, kabaczek, pietruszka, seler, pomidory bez skórki, wskazane są potrawy dokładnie rozdrobnione, podprawione zawiesinami, soki
Dozwolone w umiarkowanych ilościach:
- szpinak, rabarbar, kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, sałata, drobno starte surówki
Przeciwwskazane:
- warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, rzodkiewka, rzepa, kalarepa, grubo starte surówki, warzywa marynowane, solone, zaprawione majonezem



Zalecane:
- dojrzałe: jagodowe i winogrona bez pestek, cytrusowe, brzoskwinie, morele, banany, jabłka pieczone, gotowane, wskazane przeciery
Dozwolone w umiarkowanych ilościach:
- wiśnie, śliwki, suszone owoce, namoczone, przetarte, kiwi, melon
Przeciwwskazane:
- gruszki, daktyle, czereśnie, owoce marynowane

Poznaj: 6 trików, które ułatwiają odchudzanie



Zalecane:
- kisiele, budynie, galaretki, kompoty, musy, bezy, suflety, soki i przeciery owocowe
Dozwolone w umiarkowanych ilościach:
- kremy i ciasta z małą ilością tłuszczu i jaj
Przeciwwskazane:
- tłuste ciasta, torty, desery z używkami, czekolada, batony, lody, chałwa, słodycze z zawartością kakao, orzechy



Zalecane:
- kwasek cytrynowy, sok z cytryny, cukier, pietruszka, zielony koper, majeranek, rzeżucha, melisa
Dozwolone w umiarkowanych ilościach:
- ocet winny, sól, pieprz ziołowy, „jarzynka”, papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek, kminek
Przeciwwskazane:
- ostre przyprawy: ocet, pieprz, papryka ostra, chilli, curry, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, gałka muszkatołowa

Zobacz: Dieta dla osób pracujących przy komputerze

Temat miesiąca: Gardłowa Sprawa, przeziębienie i grypa