Przed zawałem ochronią warzywa i owoce

Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Chcesz obniżyć ryzyko zawału? Jedz suszone warzywa i owoce.

Badania kierowane przez prof. Sonię Anand z McMaster University (Kanada) objęły ponad 27 000 osób z Europy, południowej Azji, Chin, krajów arabskich i Ameryki Łacińskiej. Jak się okazało, codzienne spożywanie pięciu lub więcej porcji warzyw i owoców może zneutralizować zagrożenie dla serca związane z wadliwą wersją fragmentu DNA o nazwie 9p21 w chromosomie 9.

Czytaj: Kiedy dochodzi do zawału?

Choć 9p21 nie zawiera genów, niektóre występujące w nim polimorfizmy pojedynczego nukleotydu wiążą się z częstszym występowaniem tętniaka aorty, tętniaka wewnątrzczaszkowego, choroby niedokrwiennej serca i zawału.

Nieprawidłowy fragment DNA ma zdaniem specjalistów co piąta osoba wywodząca się z Europy. Dzięki bogatej w warzywa i owoce diecie, osoby obciążone genetycznie chorowały na serce tak samo często jak te, których 9p21 był prawidłowy. Dalsze badania mogą doprowadzić do zrozumienia mechanizmów stojących za tym zjawiskiem.

az, PAP,aw

Zawał serca

Czytaj też: Zawał serca – jak przygotować się do rozmowy z lekarzem?

Pytanie: Jak często sprawdzasz swój poziom cukru?

  Kontroluję go regularnie

  Sprawdzam, przy okazji innych badań/zabiegów

  Zdarzyło mi się raz może dwa

  Nigdy nie sprawdzałem/łam