Nowy sklep

już ON-LINE

Przepis na odporność

Starszy niż rok
Przepis na… wzmocnienie odporności u dziecka lub osoby dorosłej!!
 
  • dziecko/dorosły - 1 sztuka lub więcej
  • odpowiednia temperatura w mieszkaniu, aby nie wychłodzić lub zbytnio nie zagrzać…
  • kąpiele, aby hartować, mogą być aromatyczne, aby układ oddechowy wzmocnić,
  • spacery, nawet gdy pada deszcz - 1 dziennie minimum,
  • zachowanie przez dzieci/dorosłych podstawowych zasad higieny - najlepiej wielokrotnie ciągu dnia,
  • odpowiedni, najlepiej zdrowy, sen – ok. 12 godzin na dobę,
  • dużo miłości, zrozumienia – kilogramy,
  • wiele uśmiechu – tony,
  • unikanie klimatyzacji oraz zmniejszenie sztucznego ogrzewania powietrza,
  • dużo ruchu, najlepiej dużo sportu – wielokrotnie,
  • brak stresujących sytuacji – 0 sztuk,
  • miód i produkty pszczele - jedna sztuka dziennie,
  • jogurty i kefiry typu "bio’’- jedna sztuka dziennie,
  • czosnek ,cebula - 2 ząbki codziennie,
  • muzyka - ulubiona dziecka/dorosłego - 1 płyta dziennie,
  • humor - najlepiej rewelacyjny…
  • wyjazd do term lub grot solankowych, aby wzmocnić układ oddechowy - 1 w sezonie.

Czytaj też: Czosnek, miód i świeże powietrze dają odporność

Metoda na odporność

Wszystkie składniki odpowiednio wcześniej przygotować i wymieszać. Zapoznać się z nimi, powąchać, posmakować. Do składników można dołożyć ulepszacze i wzmacniacze w postaci probiotyków, by odporność była lepsza. Jednak nie należy z tym przesadzać, gdyż może wtedy wyjść zakalec i przeziębienie gotowe. Wszystko z umiarem. Niewskazane jest dodawanie do tej potrawy takich przypraw jak sól, pieprz i papryka, bo nie pomoże to w walce z odpornością. Kolejność dodawania składników do potrawy, kierunek i szybkość mieszania jest ważny, chodź wszystko zależy od własnej lub dziecka odporności oraz od pory roku. Wyjątek stanowić może składnik: „dużo miłości”, który trzeba stosować i używać wielokrotnie w dużych ilościach oraz czosnek, który może być słabo przyswajalny przez dziecko. Efekt końcowy to wzmocniona odporność u naszego dziecka lub u nas samych.

Krótko lub długo - wszystko zależy od jakości składników i odporności dziecka/dorosłego. Od kilku minut do kilku godzin, a nawet miesięcy.

Łatwy lub trudny - wszystko zależy od naszego dziecka i nas samych, czy będziemy chcieli współpracować z układem odpornościowym, czy też będziemy oporni.

Zaleca się przygotować i skosztować tę potrawę w okresie wzmożonej podatności na infekcję u dzieci i osób dorosłych!!

ZDROWIA ŻYCZĘ!

Artykuł zakwalifikowany do konkursu: "Twój sposób na odporność". Więcej domowych sposobów na zachowanie odporności znajdziesz na stronie Twój sposób na odporność.

Czytaj: Hartowanie ciała. Sposób na odporność zimą

Czytaj też: Co jeść, żeby nie chorować? 10 produktów żywnościowych, które podnoszą odporność

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA