Nowy sklep

już ON-LINE

Przyczyny zachorowań na raka jelita grubego

Rak jelita grubego, w tym także rak odbytnicy i odbytu, jest drugim co do częstości występowania nowotworem w Polsce. Często w początkowej fazie rozwija się bezobjawowo, zaś pierwsze objawy – gdy już się pojawią – są łatwe do zlekceważenia.
 

Wykrycie raka jelita grubego we wczesnym stadium to szansa na skuteczne i mniej uciążliwe leczenie.

Czynniki ryzyka dla nowotworu jelita grubego możemy podzielić na trzy duże grupy. Są to czynniki środowiskowe, genetyczne i wewnętrzne (związane z przemianami w obrębie organizmu).

  • dieta z dużą zawartością tłuszczu,
  • niska zawartość błonnika,
  • dym tytoniowy,
  • smażone, wędzone pokarmy.
  • gruczolaki
  • polipy
  • choroby zapalne jelit (wrzodziejące zapalenie jelita grubego zwiększa ryzyko trzydziestokrotnie, choroba Leśniowskiego-Crohna pięcio-, sześciokrotnie).

Zobacz: ABC badań przesiewowych programu wczesnego wykrywania raka jelita grubego

Czynniki genetyczne są podstawą do zastosowania badań przesiewowych (skriningowych). Przy obciążeniu genetycznym zdecydowanie warto zwrócić uwagę na czynniki środowiskowe. Na przykład przy omawianiu wyników badań można zwrócić się do lekarza z prośbą o wskazówki dotyczące odpowiedniej diety. Zawsze jednak warto ograniczyć spożycie tłuszczy, a także rzucić palenie i zminimalizować spożycie alkoholu.

Zobacz wideo: Rak jelita grubego - przyczyny zachorowalności

Zobacz też: Alkohol wzmaga ryzyko zachorowania na raka jelita grubego?

Czytaj też: Sigmoidoskopia - badanie jelita grubego - przygotowanie i przebieg

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)