Przygotuj świąteczny stół z Beatą Pawlikowską

Przygotuj świąteczny stół z Beatą Pawlikowską
Beata Pawlikowska znana jest nie tylko ze swoich podróży, ale też z zamiłowania do gotowania. Teraz prezentuje serię „Szczęśliwe garnki”, w której dzieli się ponad 200 przepisami na szybkie i zdrowe dania.

Spis treści

W serii „Szczęśliwe garnki” proponuje cztery książki na każdą porę roku – wiosnę, lato, jesień i zimę – oraz dwie części z przepisami na święta i ciastka. Zawarła w nich własne przepisy na lekkie, pożywne, zdrowe dania z prostych, naturalnych składników i przypraw, takich jak liść laurowy, kminek, lubczyk, czarnuszka czy rozmaryn. Przekonuje, że warto korzystać z lokalnych, nieprzetworzonych i sezonowych produktów, gdyż właśnie takie są najbardziej wartościowe. W swojej kuchni autorka gotuje tylko szybkie i proste dania, przyrządzone z polskich i łatwo dostępnych składników, ale przygotowane zgodnie ze starożytną chińską filozofią pięciu przemian.

Kulinarna książka z przepisami na święta

Nas, z powodu nadchodzących świat Bożego Narodzenia, najbardziej zainteresowała część „Kulinarna książka z przepisami na święta”. Książka powstała z myślą o specjalnych okazjach, spędzanych przy rodzinnym stole – takich właśnie jak Boże Narodzenie. Prezentuje 34 przepisy na własne, sprawdzone i bardzo zdrowe świąteczne dania, które mogą uzupełnić lub nawet zastąpić tradycyjną, ciężką świąteczną kuchnię. Autorka poleca oryginalny barszcz z białą fasolą, chleb żytnio-jęczmienny z macierzanką, pikantne buraki z imbirem i kolendrą czy kapustę z fasolą, śliwkami i migdałami.

W części „Kulinarna książka z przepisami na ciastka” znajdziemy 28 autorskich receptur Beaty Pawlikowskiej na stuprocentowo zdrowe ciastka. Można tu znaleźć przepisy na nowozelandzkie ciastka hobbitów, pirackie ciastka z Karaibów, inkaskie ciastka z amarantusem, chińskie ciastka z czerwoną fasolą czy księżycowe ciastka z Kapadocji. Każdy miłośnik domowych wypieków z pewnością znajdzie coś dla siebie.

Przeczytaj także: Piernik piec czas zacząć!

Przepis na Indyjskie ciasteczka

Składniki:

- 2 banany;
- pół jabłka;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- ćwierć łyżeczki kardamonu;
- 1 łyżeczka kurkumy;
- szczypta żółtego curry;
- 7 łyżek płatków owsianych;
- 3 łyżki płatków żytnich;
- 2 łyżki sezamu;
- garść nasion słonecznika;
- garść nasion dyni;
- garść nerkowców grubo posiekanych;
- 6 posiekanych fig.

Przygotowanie: Banany rozgnieć widelcem, wymieszaj z jabłkiem startym na tarce na grubych oczkach. Dodaj przyprawy i pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, łyżką z pomocą palców formuj małe placuszki, ułóż na blaszce i piecz w temperaturze 180 s C przez 35 minut.

Czytaj: 5 chorób, jakich możesz nabawić się w te święta

Elżbieta Kwiat

Przeczytaj także:

7 pomysłów na zdrowe prezenty

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA