Przyrost masy ciała kobiety ciężarnej

Starszy niż rok
„Jestem w ciąży. Czy muszę jeść za dwoje”. Ekspert medme rozwiewa wątpliwości

Twoja waga przed zajściem w ciążę ma ogromne znaczenie w przebiegu całej ciąży. Ma to także wpływ na ilość kilogramów, które powinnaś przybrać będąc w błogosławionym stanie. Im szczuplejsza jesteś przed zajściem w ciążę tym więcej ciałka możesz nabrać w jej trakcie. Zależność ta jest bardzo istotna, gdyż nadwaga w okresie ciąży predysponuje do niebezpiecznej dla matki i dziecka cukrzycy ciężarnych, a także nadciśnienia tętniczego oraz groźnych powikłań okołoporodowych. Nadwaga u kobiety ciężarnej może prowadzić także do infekcji dróg moczowych, zaburzeń krążenia skutkujących żylakami, obrzęków i niekwestionowanego pogorszenia samopoczucia. Ciężar często wywołuje bóle kręgosłupa, kolan oraz ogólne przemęczenie.

Zobacz wideo: Przepis na pyszne danie dla kobiet w ciąży

Zalecany przyrost masy ciała w ciąży w zależności od wartości wskaźnika BMI przed ciążą

 

BMI przed ciążą

Okres ciąży

Zalecany całkowity przyrost masy ciała podczas ciąży

I trymestr

II i III trymestr

<19,8

2,3 kg

0,5 kg/tydzień

12,5 – 18,0 kg

19,8 – 26,0

1,6 kg

0,4 kg/tydzień

11,5 – 16,0 kg

26,0 – 29,0

 

1 kg

 

0,3 kg/tydzień

7,0 – 11,5 kg

>29,0

>6,0 kg

BMI – Body Mass Index = waga [kg]/ wzrost2 [m], określa stosunek masy ciała do wysokości ciała. Na jego podstawie określamy stan:

  • niedożywienia, gdy BMI < 19,8,
  • optymalnej masy ciała, gdy BMI wynosi od 19,8 do 26,0,
  • nadwagi, gdy BMI wynosi od 26,0 do 29,0,
  • otyłość, gdy BMI > 29,0.

Zobacz: Jak szybko i skutecznie pozbyć się zbędnych kalorii

Najważniejszy jest umiar

Kaloryczność diety kobiety ciężarnej powinna być zwiększona średnio o 360 kcal/dobę w I i II trymestrze w porównaniu z dietą kobiety, która nie spodziewa się dziecka oraz o ok. 475 kcal/dobę w III trymestrze. Ważna jest zatem przede wszystkim jakość, a nie ilość spożywanych pokarmów. Wybieraj produkty zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, żywność mało przetworzoną, świeżą oraz bogatą w witaminy i minerały szczególnie ważne w okresie ciąży. Do składników tych należą: witaminy antyoksydacyjne (A, C, E, β-karoten), witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo, wapń, jod, cynk, magnez. Aby uniknąć nadmiernych przyrostów masy ciała postaw na regularność posiłków.

SZO

Zobacz: Niewidzialne kalorie. Poznaj wrogów, którzy cię podstępnie tuczą

Internetowa Szkoła Rodzenia MedMe.pl

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: Czy według Ciebie bankowanie krwi pępowinowej to dobra inwestycja?

  Tak. Jej późniejsze wykorzystanie może uratować życie.

  Nie sądzę, ale na wszelki wypadek warto się zabezpieczyć.

  Nie. Uważam, że nie zostanie wykorzystana.

Patronem sondy jest Polski Bank Komórek Macierzystych

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA