Przyrost masy ciała kobiety ciężarnej


 
Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

„Jestem w ciąży. Czy muszę jeść za dwoje”. Ekspert medme rozwiewa wątpliwości

Twoja waga przed zajściem w ciążę ma ogromne znaczenie w przebiegu całej ciąży. Ma to także wpływ na ilość kilogramów, które powinnaś przybrać będąc w błogosławionym stanie. Im szczuplejsza jesteś przed zajściem w ciążę tym więcej ciałka możesz nabrać w jej trakcie. Zależność ta jest bardzo istotna, gdyż nadwaga w okresie ciąży predysponuje do niebezpiecznej dla matki i dziecka cukrzycy ciężarnych, a także nadciśnienia tętniczego oraz groźnych powikłań okołoporodowych. Nadwaga u kobiety ciężarnej może prowadzić także do infekcji dróg moczowych, zaburzeń krążenia skutkujących żylakami, obrzęków i niekwestionowanego pogorszenia samopoczucia. Ciężar często wywołuje bóle kręgosłupa, kolan oraz ogólne przemęczenie.

Zobacz wideo: Przepis na pyszne danie dla kobiet w ciąży

Zalecany przyrost masy ciała w ciąży w zależności od wartości wskaźnika BMI przed ciążą

 

BMI przed ciążą

Okres ciąży

Zalecany całkowity przyrost masy ciała podczas ciąży

I trymestr

II i III trymestr

<19,8

2,3 kg

0,5 kg/tydzień

12,5 – 18,0 kg

19,8 – 26,0

1,6 kg

0,4 kg/tydzień

11,5 – 16,0 kg

26,0 – 29,0

 

1 kg

 

0,3 kg/tydzień

7,0 – 11,5 kg

>29,0

>6,0 kg

BMI – Body Mass Index = waga [kg]/ wzrost2 [m], określa stosunek masy ciała do wysokości ciała. Na jego podstawie określamy stan:

  • niedożywienia, gdy BMI < 19,8,
  • optymalnej masy ciała, gdy BMI wynosi od 19,8 do 26,0,
  • nadwagi, gdy BMI wynosi od 26,0 do 29,0,
  • otyłość, gdy BMI > 29,0.

Zobacz: Jak szybko i skutecznie pozbyć się zbędnych kalorii

Najważniejszy jest umiar

Kaloryczność diety kobiety ciężarnej powinna być zwiększona średnio o 360 kcal/dobę w I i II trymestrze w porównaniu z dietą kobiety, która nie spodziewa się dziecka oraz o ok. 475 kcal/dobę w III trymestrze. Ważna jest zatem przede wszystkim jakość, a nie ilość spożywanych pokarmów. Wybieraj produkty zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, żywność mało przetworzoną, świeżą oraz bogatą w witaminy i minerały szczególnie ważne w okresie ciąży. Do składników tych należą: witaminy antyoksydacyjne (A, C, E, β-karoten), witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo, wapń, jod, cynk, magnez. Aby uniknąć nadmiernych przyrostów masy ciała postaw na regularność posiłków.

SZO

Zobacz: Niewidzialne kalorie. Poznaj wrogów, którzy cię podstępnie tuczą

Internetowa Szkoła Rodzenia MedMe.pl