Lekkie, łatwe w przygotowaniu dania mogą wyglądać bardzo efektownie, wybornie smakować, a zawierać tylko... 300 kcal. Może je jeść cała rodzina. Z takimi daniami Twoja dieta będzie przyjemna i na pewno skuteczna.
Reklama
Cukinia z serem owczym i rozmarynem
- 1 cukinia
- 50 g sera owczego
- filet z anchois
- sok z cytryny
- mała garść orzechów włoskich
- sól, pieprz, mała gałązka rozmarynu
- czosnek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie: Orzechy upraż na suchej patelni. Połowę oliwy połącz z roztartym czosnkiem, anchois, sokiem z cytryny, solą. Cukinię pokrój w plasterki i obsmaż na oliwie, lekko rumieniąc. Plastry wyłóż do formy do zapiekania, posyp pokruszonym serem i polej sosem oraz posyp uprażonymi orzechami i igiełkami rozmarynu. Wstaw na 10 minut do gorącego piekarnika. Przepis na 2 porcje, jedna porcja to tylko 140 kcal.
Reklama
Boczniak na patelni
- 2 spore boczniaki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki rozdrobnionych krakersów
- ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie: Boczniaka umyj i osusz. Jajko roztrzep widelcem, dodaj sól i przyprawy. Grzyby maczaj w jaju, następnie w rozdrobnionych krakersach. Smaż na gorącej oliwie. Porcja to około 180 kac.
Reklama
Kasza jęczmienna z warzywami
- pół szklanki kaszy jęczmiennej
- szklanka bulionu warzywnego
- 1 biała cebula
- pół papryki
- pół cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 6 pomidorków koktajlowych
- łyżka oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól i pieprz
Przygotowanie: Ugotuj kaszę w bulionie. Na patelni usmaż pokrojone warzywa - najpierw cebulę, potem dodaj paprykę, zmiażdżony czosnek, cukinię w plasterkach, na koniec pomidorki. Do warzyw dodaj kaszę i dopraw sosem sojowym, posyp pietruszką. Porcja 220 kcal.