Pyszne i łatwe przekąski na sylwestrową noc

Pyszne i łatwe przekąski na sylwestrową noc
Szykując potrawy na świąteczny, a zwłaszcza wigilijny stół trzeba było wykazać się znajomością tradycji i klasycznej kuchni. Przygotowując dania sylwestrowe postawmy na kulinarną fantazję i zdolność do improwizacji. Przecież nawet jeśli skomponujemy trochę inny smak niż w przepisie, to i tak nic się złego nie stanie.

Spis treści

Mus łososiowy

Składniki na 10-12 porcji: 40 dag puszystego serka twarogowego z ogórkiem i ziołami Almette, 30 dag filetu z wędzonego łososia bez skóry, 20 dag cienkich plasterków wędzonego łososia, 100 ml kremówki, 1 łyżka żelatyny, 3 łyżki posiekanego koperku, 4-5 łyżek posiekanego szczypiorku, sok z połowy cytryny, sól, pieprz.
Przygotowanie: żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku, ostudzić, wymieszać z ubitą kremówką. Serek zmiksować z wędzonym filetem z łososia, wymieszać z posiekanym koperkiem oraz ubitą kremówką połączoną z żelatyną. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Plasterki wędzonego łososia ułożyć na kawałku folii aluminiowej formując prostokąt. Posmarować musem i zwinąć w roladę. Obsypać posiekanym szczypiorkiem, zawinąć w folię. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Odwinąć z folii, ostrym nożem pokroić na plasterki.

Czytaj też: Jakich pomysłów na odchudzanie przed sylwestrem nie brać na serio?

Pieczarki faszerowane serem pleśniowym

Składniki na 12 sztuk: 12 dużych pieczarek, 1 cebula, 1 pęczek szczypiorku, 30 dag rokpola, 3-4 łyżki kremówki, 2-3 ząbki czosnku, 1 mała papryczka chili, zioła prowansalskie, 4-5 łyżek oleju, sok z cytryny, sól, pieprz.
Przygotowanie: pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć, wyciąć nóżki. Cebulę i czosnek obrać, opłukać, drobno posiekać razem z nóżkami pieczarek. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć najpierw z obu stron kapelusze pieczarek, wyjąć, skropić w środku sokiem z cytryny, oprószyć ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Na patelnię włożyć cebulę posiekaną z czosnkiem i nóżkami pieczarek. Podsmażyć razem, mieszając, aż odparuje sok. Odstawić z ognia, ostudzić. Dodać starty na tarce rokpol oraz śmietanę i posiekany szczypiorek. Farsz doprawić pieprzem, wymieszać, włożyć do kapeluszy pieczarek. Można podawać na zimno lub krótko zapiec tuż przed podaniem. Udekorować posiekaną papryczką chili i świeżymi gałązkami ziół.

Paszteciki po królewsku

Składniki: opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, pierś z kurczaka, 15 dag pieczarek, 1 cebula, półtorej szklanki bulionu, 2 łyżki masła, łyżka mąki, 100 ml śmietany, 1 jajo, sól, biały pieprz, sok z cytryny.

Przygotowanie: ciasto rozmrozić, szklanką wyciąć koła, w 2/3 kół literatką wykroić środki. Na każde całe koło położyć po 2 koła bez środków, wewnętrzną część i wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Odstawić na 15 minut do lodówki, potem piec w rozgrzanym do 250 stopni piekarniku przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę. Mięso umyć, pokroić w kostkę, dodać do wrzącego bulionu wraz z posiekaną cebulą. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Z masła i mąki przygotować zasmażkę, dodać do wywaru, gotować do zgęstnienia. Pieczarki oczyścić, pokroić na ćwiartki, dodać do sosu, gotować 5 minut. Zaprawić śmietaną, doprawić do smaku. Paszteciki napełnić masą mięsną, podawać z cząstkami cytryny.

Jajka z kawiorem

Składniki: 8 jaj, 4 łyżki kawioru, 3 łyżki majonezu, sok z cytryny, sól, pieprz, koperek.

Przygotowanie: jaja umyć, ugotować na twardo, ostudzić. Delikatnie rozbić czubek skorupki, łyżeczką wyjąć zawartość. Posiekać wyjęte żółtka i białka, dodać majonez i posiekany koperek, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Masą napełnić skorupki jajek, na wierzchu położyć kawior i udekorować cienkimi plasterkami cytryny.

Ewelina Polna

Przeczytaj także:

Święta, święta i.. Sylwester!

Lśnij w sylwestrową noc!

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA