Recepty czerpane z natury to na odporność najlepsze receptury!

Po lekarstwa sięgam w ostateczności! Dookoła nas tyle skarbów z pól, sadów, ogrodów, lasów, czy też warzywników, że staram się nie szpikować siebie i najbliższych chemią. Sposoby na odporność czerpiemy z natury!

Oczywiście królem jesiennego i zimowego stołu w naszym domu jest czosnek. Niekwestionowany pogromca infekcji, a przy tym smakowity dodatek do potraw. Ostry smak łagodzę jogurtem naturalnym i tak powstaje idealny sos do warzyw na ciepło i zimno. Obok czosnku oczywiście maliny zbierane latem i "zapuszkowane" w słoiki, jeżyny, sok z czarnej porzeczki oraz żurawinowy specyfik, który pijemy rozcieńczony z wodą. 

Kilogram buraków (ze sprawdzonego źródła) dokładnie myję i kroję w plastry. Nie obieram! Zalewam te plasterki ciepłą (nie gorącą) wodą, tak, by dokładnie je przykryła. Do tego dodaję kilka ząbków czosnku, łyżkę cukru, łyżkę kminku oraz kromkę razowego chleba. Przykrywam i stawiam w chłodnym miejscu na trzy, cztery dni. Po upływie tego czasu przecedzam przez gazę i odlany płyn przelewam do szklanych butelek. Trzymam w chłodnym miejscu (może być lodówka) i popijamy codziennie po pół szklaneczki. Taka nasza zaczarowana mikstura w pięknym kolorze. Smaczna i zdrowa! 

Artykuł zakwalifikowany do konkursu: "Twój sposób na odporność". Więcej domowych sposobów na zachowanie odporności znajdziesz na stronie Twój sposób na odporność.

Czytaj: Hartowanie ciała. Sposób na odporność zimą

Czytaj też: Co jeść, żeby nie chorować? 10 produktów żywnościowych, które podnoszą odporność

Czytaj ponadto: Jak wzmocnić swoją odporność?

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA