Rodzinny niedobór acylotransferazy lecytynowo-cholesterolowej


 
Starszy niż rok
Oto przykład diety łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczu w chorobie genetycznej

Rodzinny niedobór acylotransferazy lecytynowo-cholesterolowej jest chorobą genetyczną, w której stosuje się dietę łatwostrawną z ograniczeniem tłuszczu.

Jest to modyfikacja diety łatwostrawnej, polegająca na zmniejszeniu podaży produktów będących źródłem tłuszczu zwierzęcego oraz cholesterolu.

Cel diety

Celem diety łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczu jest ochrona narządów wydzielniczych (takich jak wątroba, trzustka) przez zmniejszenie ich aktywności wydzielniczej. Ograniczenie tłuszczu jest konieczne ze względu na upośledzone jego wchłanianie i trawienie.

Zasady diety łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczu:

  • ogranicz zawartość tłuszczu pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego w diecie do 30-50 g dziennie, bez względu na to czy jest to tłuszcz dodawany do potraw czy ukryty w mięsie, wędlinach, mleku, jajach, itd.,
  • pamiętaj, że ponad połowę dziennej racji tłuszczu dostarczają produkty białkowe,
  • tłuszcze stosowane w ilości 20-30 g dziennie to:
  • olej słonecznikowy,
  • olej sojowy,
  • olej rzepakowy bezurekowy,
  • olej kukurydziany,
  • olej z pestek winogron,
  • olej z zarodków pszennych,
  • oliwa z oliwek,
  • masło oraz miękkie margaryny w ograniczonych ilościach.
  • całkowicie wyklucz z diety smalec, słoninę, boczek oraz łój,
  • zwiększ ilość warzyw bogatych w β-karoten, gdyż z powodu zmniejszonej ilości tłuszczu ograniczona jest podaż witamin rozpuszczalnych w tłuszczach,
  • ogranicz spożycie błonnika pokarmowego,
  • zadbaj o produkty zawierające witaminę C, która pobudza układ immunologiczny do wytwarzania przeciwciał zwalczających stan zapalny,

Zobacz: Jak sobie radzić ze zgagą?

Techniki kulinarne w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczu

Techniki kulinarne wskazane

Techniki kulinarne przeciwwskazane

  • gotowanie w wodzie,
  • gotowanie na parze,
  • duszenie,
  • pieczenie w folii aluminiowej lub pergaminie,
  • pieczenie w naczyniach żaroodpornych, na ruszcie.
  • smażenie,
  • pieczenie na tłuszczu.

Produkty w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczu

Produkty oraz potrawy

Zalecane

Dozwolone w umiarkowanych ilościach

Przeciwwskazane

Napoje

mleko ,kefir, jogurt z zawartością tłuszczu 0,5-1,5% tłuszczu, maślanka 0,5% tłuszczu, serwatka, kawa zbożowa z mlekiem o niskiej zawartości tłuszczu, herbata z mlekiem, słaba herbata, herbata owocowa, ziołowa, soki owocowo-warzywne, napoje mleczno-owocowe, mleczno-warzywne, wody mineralne niegazowane

mleko z zawartością 2% tłuszczu

mleko, kefir, jogurt pełnotłusty,  mocna kawa, kakao, płynna czekolada, mocna herbata, napoje gazowane, alkohol

Pieczywo

pszenne, czerstwe, biszkopt, pieczywo półcukiernicze, sucharki

pieczywo drożdżowe

świeży chleb żytni, razowy, graham pszenny, pieczywo chrupkie, pieczywo pszenne z dodatkiem słonecznika, soi, pieczywo z otrębami, pieczywo cukiernicze z dodatkiem tłuszczu, biszkopty na całych jajach

Dodatki do pieczywa

chudy twaróg, serek homogenizowany, mięso gotowane, chude wędliny, wędliny drobiowe, ścięte białko jaja, dżemy bez pestek, marmolada, miód

masło, margaryna miękka, parówki cielęce, chude wędliny

tłuste wędliny, konserwy, pasztety, kiszka, salceson, pasztet,  smalec, tłuste sery, ser topiony, ser „Feta”, dżemy z pestkami, jaja gotowane, jajecznica, margaryny twarde, masło w dużych ilościach

Zupy i gorące sosy

rosół jarski, jarzynowa, ziemniaczana, krupnik, owocowa, zagęszczane zawiesiną z mąki i mleka, zupy mleczne na mleku odtłuszczonym; sosy łagodne: warzywne i  owocowe zagęszczane zawiesiną z mąki i mleka

chudy rosół z cielęciny

tłuste, zawiesiste na wywarach: mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane oraz zaprawiane śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych oraz roślin strączkowych, esencjonalne rosoły, buliony zaciągane żółtkiem; sosy ostre: cebulowy, czosnkowy, grzybowy, chrzanowy oraz śmietanowy

Dodatki do zup

bułka, grzanki, kasza manna, jęczmienna, ryż, ziemniaki, lane ciasto na białkach, makaron drobny niskojajeczny, kluski biszkoptowe na białkach

groszek ptysiowy bez żółtek

grube makarony, łazanki, kluski francuskie, kluski kładzione, groszek ptysiowy na całych jajach, nasiona roślin strączkowych, jaja

Mięso oraz ryby

chuda cielęcina, wołowina, królik, kurczak, indyk, chude ryby: dorsz, pstrąg, karp, sola, morszczuk, karmazyn, sandacz, flądra, lin, okoń, mintaj, potrawy gotowane, pulpety, budynie, potrawki

wołowina, chudy schab, ozorki, serca, płuca, kura, ryby: makrela, leszcz, karmazyn, karp; potrawy duszone bez obsmażania na tłuszczu, pieczone w folii lub pergaminie

tłusta wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, flaki, mózg, wątroba, tłuste ryby: węgorz, tłusty karp, łosoś, sum, tołpyga, halibut niebieski, śledzie, sardynka; potrawy smażone z mięsa, drobiu i ryb, marynowane i wędzone

Potrawy półmięsne i bezmięsne

budynie z kasz, warzyw, makaron bez żółtek i mięsa, risotto, leniwe pierogi na białkach, kluski biszkoptowe na białkach

zapiekanki z kasz i mięsa, makaron nitki z mięsem

pierogi, knedle, naleśniki z mięsem; potrawy tłuste, smażone, np. bigos, fasolka po bretońsku, placki ziemniaczane, frytki

Tłuszcze

 
  • oleje: słonecznikowy, sojowy,

rzepakowy- bezurekowy,

  • oliwa z oliwek,
  • masło,
  • margaryny miękkie

smalec, słonina, boczek, łój margaryny twarde

Warzywa

młode: marchew, dynia, kabaczek, pietruszka, seler, pomidory bez skórki, wskazane są potrawy dokładnie rozdrobnione, podprawione zawiesinami, soki surowe

szpinak, rabarbar, kalafior, czarna rzodkiew, sałata, drobno starte surówki z marchewki i selera

warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, rzodkiewka, rzepa, kalarepa, fasolka szparagowa, zielony groszek, grubo starte surówki, warzywa marynowane, solone, zaprawione majonezem, musztardą

Owoce

dojrzałe: jagodowe i winogrona bez pestek, cytrusowe, brzoskwinie, morele, banany, jabłka pieczone, gotowane, wskazane przeciery

wiśnie, śliwki, kiwi, melon

gruszki, daktyle, czereśnie, figi, owoce marynowane

Desery 

kisiele, budynie, galaretki, kompoty, musy, bezy, suflety, soki i przeciery owocowe, mleczne na mleku odtłuszczonym

ciasta z małą ilością tłuszczu i jaj

tłuste ciasta, torty, desery z używkami, czekolada, batony, lody, chałwa, słodycze z zawartością kakao, orzechy

Przyprawy

kwasek cytrynowy, sok z cytryny, cukier, pietruszka, zielony koper, majeranek, rzeżucha, melisa, rzeżucha, majeranek, wanilia

ocet winny, sól, pieprz ziołowy, „jarzynka”, papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek, kminek

ostre przyprawy: ocet, pieprz, papryka ostra, chilli, curry, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, gałka muszkatołowa

szo

Czytaj też: Dorosłe dzieci z rodzin dysfunkcyjnych DDD - jakie mają cechy?