Ryż brązowy - 7 powodów dlaczego warto go jeść

Starszy niż rok
Ryż brązowy, a więc tylko częściowo obłuskany - z pierwszej niejadalnej warstwy - zawiera bogactwo składników odżywczych, m.in. witaminy i błonnik.

Ryż brązowy, a więc tylko częściowo obłuskany - z pierwszej niejadalnej warstwy - zawiera bogactwo składników odżywczych, m.in. witaminy i błonnik. Znajdują się one w zewnętrznej ochronnej otoczce ziarna, nadającej mu właśnie kolor brązowy. Usunięcie tej otoczki sprawia, że powstaje ryż biały - produkt co prawda znacznie dłużej przydatny do spożycia, ale jednocześnie pozbawiony wielu bezcennych składników.

1. Spożywanie brązowego ryżu pozytywnie wpływa na regulację ilości cukru we krwi, a co za tym idzie także na zapobieganie cukrzycy czyli stanu jego przewlekłego podwyższonego poziomu.
2. Ma wysokie stężenie witaminy B, dzięki czemu działa korzystnie na system nerwowy.
3. Polecany w przypadku biegunki i nudności.
4. Otręby ryżowe zawierają 70 przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed uszkodzeniem i tym samym pomagają zachować młodzieńczy wygląd.
5. Brązowy ryż zawiera witaminę E, która zmniejsza nadmiar tłuszczu w cholesterolu oraz zapewnia ochronę przeciwnowotworową.
6. Znakomity dla osób pragnących schudnąć. Trawi się powoli, zapewniając długotrwale uczucie sytości oraz długotrwały i regularny dopływ glukozy do naszego organizmu.
7. Medycyna chińska za jedno z dobrodziejstw otrębów ryżowych uznaje silnie działanie uspokajające.

Czytaj też: Dieta ryżowa - efekty, zasady i jadłospis

Przepis: Ryż brązowy z warzywami

- 2 szklanki ugotowanego, brązowego ryżu
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 szklanki marchewki pokropionej w kosteczkę
- 1 posiekana cebula
- 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie: Cebule podsmażyć przez 2 minuty, dodać marchewkę i smażyć kolejne 3 minuty. Na wierzch nasypać ryż i polać odrobiną wody. Dusić na wolnym ogniu 10 minut. Dodać sos sojowy i nadal dusić około 7 minut.

Poznaj: 5 potraw, które poprawią Ci nastrój

Czytaj też: Komosa ryżowa (quinoa) - wartości i właściwości odżywcze

Sprawdź: Dziki ryż: właściwości, jak dobrze gotować ryż dziki?

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: Jak często pijesz kawę?

  wcale

  raz na kilka dni

  codziennie

  2-3 dziennie

  więcej niż 3 dziennie

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA