Soki pomarańczowe z mikrobami

Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Soki pomarańczowe podawane w restauracjach nie zawsze są bezpieczne

Spis treści

Lubisz świeżo wyciskane soki z cytryny? Uważaj, bo czasem bardziej mogą ci zaszkodzić niż pomóc. Sprawdź jak są przechowywane.

Naukowcy z Uniwersytetu w Walencji (Hiszpania) przeanalizowali skład świeżo wyciskanych soków podawanych w tamtejszych lokalach gastronomicznych. Wyniki były zaskakujące. W przypadku 43 proc. próbek został przekroczony dopuszczalny poziom pałeczek z rodziny Enterobacteriaceae.

Badacze zauważyli, że problemu można łatwo uniknąć. Wystarczy odpowiednio często myć sokowirówki, nie przetrzymywać soków w lodówkach (zwłaszcza w metalowych naczyniach) i podawać je od razu po przygotowaniu.

Hiszpanie lubią wyciskać

Według statystyk, około 40 proc. soków pomarańczowych zużywanych w Hiszpanii jest wyciskanych w barach i restauracjach. Właśnie zły sposób przechowywania oraz rzadkie czyszczenie sprzętu powoduje groźne zanieczyszczenia.

Naukowcy przebadali aż 190 próbek soków z różnym lokali gastronomicznych na terenie całej Hiszpanii. Analizę zawartości przeprowadzono w tym samym dniu.

43 proc. próbek nie nadawało się do spożycia ze względu na przekroczoną dopuszczalną zawartość pałeczek z rodziny Enterobacteriaceae, a 12 proc. ze wzglądu na przekroczony limit zawartości bakterii tlenowych mezofilnych.

medicalnewstoday.com

Czytaj też: Czy soki owocowe mogą być szkodliwe dla zdrowia?

Sprawdź: Mandarynki: kalorie, właściwości, witaminy, wartości odżywcze

Pytanie: Jak często sprawdzasz swój poziom cukru?

  Kontroluję go regularnie

  Sprawdzam, przy okazji innych badań/zabiegów

  Zdarzyło mi się raz może dwa

  Nigdy nie sprawdzałem/łam